RM 100k ditemui SPRM dalam rumah pegawai p0lis

gambar sekadar hiasan

Kuala Lumpur: Suruhanjaya Pencgahan Rasvah Malaysia (SPRM) menemui wang tunai RM100,000 di rumah salah seorang pegawai p0lis yang dithan semalam dipercayai terbabit dalam slndlket `cuci duit’ dikaitkan dengan perniagaan golongan artis.

Sumber berkata, selain pegawai berkenaan, pihaknya turut men4han enam lagi pegawai dan anggota dalam beberapa siri pen4hanan semalam dan hari ini.

“Seramai tiga pegawai kanan dithan manakala lima lagi adalah anggota lain-lain pangkat.

“SPRM menemui wang tunai RM100,000 di rumah salah seorang pegawai yang dithan bagi membantu si4satan k3s berkenaan,” katanya kepada Harian Metro.

Menurutnya, hari ini seorang anggota dari Ibu Pejabat P0lis Kontinjen (IPK) Selangor dithan dipercayai kenalan kepada lelaki bergelar ‘Datuk’ yang dithan sebelum ini.

“Dia dithan tengah hari tadi di IPK Selangor selepas keterangan diambil Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman.

“Anggota berkenaan dithan bagi membantu si4satan berhubung si4satan k3s berkenaan dan pembabitannya di dalam kumpulan sindlket itu,” katanya kepada Harian Metro.

Harian Metro sebelum ini melaporkan wujud kegiatan menggunakan populariti artis untuk menjalankan aktiviti ‘mencuci’ duit hram melalui pelbagai usahasama dan perniagaan sah.

Itu antara kegiatan segelintir individu yang disyaki terbabit dengan kegiatan hram termasuk perjudlan sebelum memerangkap segelintir artis tempatan dengan menawarkan bantuan modal untuk memulakan perniagaan.

Kaedah itu dianggap mampu mengabvri mata pihak berkuasa selain membolehkan keuntungan diperoleh hasil kerjasama pelbagai bentuk pelaburan yang disertai bersama..

Bagaimanapun, kegiatan mereka itu dikesan Bahagian Penc3gahan Pengvbahan Wang Hram (AML) SPRM hasil rislkan dan si4satan dijalankan sebelum lima individu termasuk seorang lelaki bergelar Datuk dan Datuk Seri dithan.

Susulan itu tiga lagi lelaki dit4han kemudian bagi membantu si4satan.

Sumber:hmetro