Berita Baik! PM umum ada lagi bantuan tambahan bakal disalurkan pada rakyat sebanyak RM 150. Hanya golongan ini akan dapat

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 17 Mac yang lalu telah mengumumkan b.antuan terbaharu iaitu P.rogram S.trategik Memperkasa Rakyat dan E.konomi (PEMERKASA)  yang mengandungi 5 f.okus dan 20 i.nisiatif pem.ulihan ek.onomi bagi merancakkan kembali ek.onomi negara susulan k.risis C0vid 19 yang mel.anda negara.

Salah satu i.nisiatif yang diumumkan adalah P.rogram eBelia yang bertujuan untuk menggalakkan pembudayaan t.ransaksi tanpa tunai terhadap g.olongan belia di Malaysia.

Justeru itu, kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM 300 j.uta yang memanfaatkan 2 j.uta belia di seluruh negara.

Jumpah penebusan kredit dan kateg0ri belia yang layak

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz  sebelum ini dalam pembentangan Belanjawan 2021 pada akhir tahun lalu telah mengumumkan P.rogram eBelia dimana kerajaan bersetuju untuk memberikan kredit eWallet sebanyak RM 50 namun, kerajaan bersetuju meningkatkan jumlah kredit kepada RM 100 sehinggalah menerusi  p.rogram PEMERKASA baru-baru ini kerajaan menambah semula kredit eWallet kepada RM 150 buat g.olongan ini.

Namun, hanya g.olongan belia yang layak sahaja boleh menebus kredit e-Wallet berikut, belia berumur 18 hingga 20 tahun dan belia yang sedang belajar di IPT secara sepenuh masa sahaja.

Cara Penebusan Kredit

Setakat ini, pihak kerajaan masih belum memaklumkan cara untuk membuat penebusan kredit menerusi P.rogram eBelia ini.

Bagaimanapun, penebusan ini boleh dibuat menggunakan a.plikasi e-Wallet berikut, Grab Pay, Boost dan Touch N Go eWallet.

Dalam pembentangan PEMERKASA tersebut, Perdana Menteri juga memaklumkan bahawa pelaksanaan P.rogram eBelia ini akan bermula pada Jun 2021.

Untuk m.aklumat lanjut mengenai b.antuan-b.antuan yang disediakan di bawah PEMERKASA,  anda boleh layari laman rasmi MOF.

Sumber : Kementerian Kewangan Malaysia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.