Selepas Fyn Jamal Cakap Mngsa R0gol Dpt Pahala. Ustaz Adnin Rungkai Maksud Kata2 Tersebut

Pendakwah dan penulis buku, Adnin Roslan tampil menjelaskan maksud sebenar di sebalik kenyataan Fynn Jamal ketika bersiaran langsung di Instagram baru-baru ini.

Menerusi sesi siaran langsung Fynn bersama salah seorang pengikutnya, pelantun lagu Arjuna Beta itu menegaskan bahawa mngsa r0gol yang bersabar akan mendapat pahala

Justeru, sekali lagi kenyataan Fynn itu mendapat tegu-ran dan b4ntahan ramai ekoran tiadanya penerangan yang jelas dan munasabah.

Begitupun kata Adnin, maksud sebenar mngsa r0gol yang bersabar akan dapat pahala ialah mngsa r0gol yang mentaati perintah Allah dan meninggalkan lar4ngan-Nya.

“Kita jangan faham yang sabar bermaksud mngsa akan dapat pahala kalau relakan diri dir0gol, tak mel4wan dan maafkan begitu sahaja. Bukan!

“Tapi, apa yang dimaksudkan dengan “sabar” ialah:

1) Mngsa r0gol ada hak untuk menghvukum per0gol. Kerana, pertah4nkan marvuah diri juga adalah satu j1ihad dan dapat pahala yg sangat besar.

2) Mngsa r0gol tetap mentaati perintah Allah dan meni-nggalkan l4rangan Allah.
“Maksudnya jangan biarkan kisah silam dan pengalaman dir0gol itu membuatkan kita semakin jauh dari Allah.

“Sebab ada orang, bila diuji, dia terus salahkan takdir, salahkan Allah, dan akhirnya bunv-uh diri.

“Tapi, tetap teruskan keh-idupan, jaga yg wajib, tinggalkan yg h4ram, terus memburu impian dan cita.

“Walaupun pengalaman dir0gol itu satu peri-stiwa yg sangat tra-uma, tapi andai mereka kuat dan teruskan kehi-dupan, betapa besarnya pahala mereka disisi Allah,” jelas Adnin.

Pesan Adnin lagi kepada mngsa r0gol agar jangan takuvt untuk melaporkan kejad1ian itu kepada pihak berkuasa.

“Saya tahu, ini adalah satu peri-stiwa yang sangat pah1it dalam hidup korang.

“Saya pernah jumpa mngsa r0gol, dia cerita macamana peristi-wa itu menghan-tui diri dia, tra-uma, dep-resi, anxi-ety, dan kadang dia rasa takuvt dan malvu dengan rakan-rakan sekeliling.

“Dia rasa malvu apa yg bakal suami dia akan kata nanti. Macam2 benda yang berada di fikiran mngsa r0gol tersebut.

“Saya nak pesan supaya jangan takvut untuk laporkan perkara tersebut kepada pihak berkuasa.

“Kadang2, mngsa r0gol ni takvut. Sebab dia rasa malvu nak cerita pada orang bahawa dirinya pernah dir0gol.

“Perasan takuvt dan malvu ini akhirnya men4ahan mereka untuk laporkan pada polis & mengenakan hvkuman yg setimpal kepada per0gol.

“Nasihat saya, l4wan rasa takvut dan malvu. Perta-hankan hak kalian. Lawan mereka dan lap-orkan pada pihak p0lis!

“Sam4n mereka dan hvumbankan mereka dalam p3njara, dan kenakan hvkuman yg se-timpal kepada per0gol tak guna ce-laka itu. Jangan biarkan mereka terus bebas,” sarannya.

Malah, Adnin turut berpesan kepada individu yang mengenali mngsa r0gol agar tidak menilai sebaliknya mengucapkan kata-kata baik kepada mereka.

Berikut pula reaksi dari netizan

“Semoga rakyat Malaysia gunakan Bahasa yang tidak Ada 2 makna.. pemikiran Kita kadang2 1) kebaikan 2) kebvurukan .. berhati hati dalam mngucapkan perkataan sebegitu.

“Sebab itu Allah kasik kita akal…Fikir dulu….Hadam…Yang nak keluar statement ataupun yang baca…Bak kata Malique pun….”Kita Manusia, lain nama dan fizikal, persamaan utamanya kita ada akal”….Cakap je…Bukan nak sal4ahkan atau memenangkan sesiapa….Muhasabah diri….Assalamualaikum…