Satu video didedahkan oleh Alvin Tan dan penjelesannya kenapa dia lari panjat pagar SPRM

Berita pagi ini tentang pen4hanan semula s4spek k3s Mc4u Sc4m yang melol0skan diri dengan mem4njat pagar bangunan SPRM telah menarik perhatian umum.

Bagaimanapun terbaru tular video di media soslal berhubung penaflan sasp3k.

Sasp3k yang melarlkan diri dari Ibu pejabat Suruhanjaya Penc3gahan Rasvah Malaysia (SPRM), Goh Leong Yeong, 32, atau dikenali sebagai Alvin menaflkan pembabitannya dalam kegiatan Mc4u Sc4m dan perjvdian dalam talian.

Video penaflannya berdurasi empat minit dan 40 saat dipercayai turut dimuat naik dalam Facebook oleh kenalan Alvin sejurus selepas ahli perniagaan itu diberk4s P0Iis Diraja Malaysia (PDRM).

Dalam video itu, Alvin mengakui tidak pernah diberi gelaran Datuk Seri serta mempunyai syarikat telekomunikasi dan peralatan teknologi di sebuah pusat beli-belah di Bukit Bintang, namun tidak pernah membekalkan kepada sindlket Mc4u Sc4m atau perjvdian atas talian.

Dia turut mendkwa hanya kira-kira RM1 juta wang milik syarikat dibekvkan SPRM bagi membantu si4satan.

Selain itu, Alvin mend4kwa sepanjang tempoh r3man di bawah SPRM, dia memberi kerjasama yang baik ketika si4satan berlangsung.

” Bagaimanapun, ketika hari b3bas r3man (11 Oktober), saya mendapat tahu mereka yang turut dit4han sebelum ini akan ditngk4p p0Iis di bawah Akt4 Penc3gahan Jnyh 1959.

” Itu perkara yang amat serivs, jadi saya bertlndak ‘keluar’ dari bangunan SPRM melalui pintu belakang,” dakwanya.

Dalam pada itu, Alvin mendkwa, dia hanya menyedari dirinya dibvru pihak berkuasa apabila gambar dan alamatnya didedahkan pada umum.

Ujarnya, perkara itu menyebabkan perniagaannya terg4nggu serta ramai pekerja berhenti susulan k3s berkenaan.

” Saya hanya orang biasa yang tinggal di kondominium dibeli oleh ayah saya, mula melakukan pelbagai kerja termasuk pelayan hotel di Bukit Bintang.

” Oleh sebab itu, saya membuat keputusan untuk menyerah diri kepada pihak berkuasa kerana percaya ada undang-undang yang akan membuktikan segala ‘tudvhan’ dil3mparkan,” d4kwanya.

Terdahulu Alvin yang berjaya mel0loskan diri dengan mem4njat pagar bangunan PDRM telah dit4han p0Iis, pada 1.20 pagi tadi, selepas lebih 2 minggu lol0s sebaik dibeb4skan SPRM pada 11 Oktober lalu.

Menurut Pengarah Jabatan Slasatan Jnyh (JSJ) Datuk Huzir Mohamed, s4spek dit4han bersama seorang wanita di luar Lembah Klang.

” Saspek kini dibawa ke Ibu Pejabat P0Iis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur untuk tujuan permohonan r3man.

” Saspek dikehendaki p0Iis berhubung k3s pusat panggilan membabitkan kegiatan jvdi dalam talian,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, hari ini.

Bersembunyi di Genting Highland

Difahamkan, Alvin dit4han di Genting Highland susulan oper4si khas diadakan p0Iis yang membvru s4spek.

Difahamkan, ketika kejadian, lelaki itu bersama tiga lagi sasp3k terdiri daripada dalang utama serta dua anggota p0Iis dalam proses diserahkan kepada pihak p0Iis untuk si4satan berhubung kegiatan jvdi dalam talian dan penlpuan Mc4u Sc4m.

Sumber : dedah.co