Kini MAIPs arahkan 6 masjid di kawasan ini dihadkan aktiviti pengimarahan. Rupanya sebabkan ini.

Berikutan penularan pandemik Covid-19 yang semakin meningkat di Perlis terutama di kawasan Kuala Perlis, enam masjid di kawasan itu akan menjalani pelaksanaan aktiviti pengimarahan secara terhad, bermula hari ini. Masjid berkenaan adalah Masjid Rahmaniah, Kuala Perlis; Masjid Saidina Abu Bakar As-Siddiq, Seberang Ramai; Masjid Terapung Al-Hussain, Kuala Perlis; Masjid Al-Firdaus, Padang Besar Selatan, Kuala Perlis; Masjid Al-Munir, Jalan Batu Lima, Kuala Perlis dan Masjid Al-Mukminin, Kota Kayang. Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah, ketetapan berkenaan sudah mendapat limpah perkenan Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail setelah meneliti perkembangan semasa penularan pandemik Covid-19 di seluruh negara termasuk Perlis.

“Rentetan peningkatan bilangan jangkitan yang tinggi di Mukim Kuala Perlis dan kawasan sekitarnya, semua masjid dalam kawasan itu dan persekitarannya adalah terbabit dengan Arahan Pelaksanaan Aktiviti Pengimarahan Secara Terhad. Mereka yang berada dalam kawasan terbabit adalah dilarang daripada keluar kariah untuk menunaikan solat atau hadir mengimarahkan masjid di kariah lain. Anggota masyarakat yang mendapati terdapatnya aktiviti berkenaan, hendaklah segera melaporkannya kepada pihak Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis (JAIPs),” titahnya hari ini.

Baginda yang juga Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) bertitah, sebagai langkah kawalan hanya pegawai bertugas seperti imam, bilal dan siak masjid sahaja dibenarkan hadir.

“Selain itu, jemaah masjid yang terdiri dalam kalangan Jawatankuasa Kariah Masjid dengan tidak melebihi 12 orang pada sesuatu masa turut dibenarkan hadir untuk melaksanakan aktiviti solat jemaah sama ada solat fardu lima waktu atau solat Jumaat. Malah, pegawai bertugas dan Ahli Jawatankuasa Kariah Masjid yang dibenarkan hadir hendaklah di bawah usia 59 tahun. Bagaimanapun, bagi yang berusia 60 tahun dan ke atas, mereka dibolehkan hadir dengan syarat sudah melengkapi dua dos suntikan vaksin Covid-19,” titahnya lagi.

Tuanku Syed Faizuddin dalam titahnya berkata, dalam mengurangkan risiko penyebaran wabak Covid-19, semua solat hanya akan dilaksanakan di ruang terbuka seperti di anjung masjid. “Laungan azan akan dilaksanakan di masjid dengan gantian seruan ungkapan hay’alatain (حى على الصلاة، حى على الفل اح)kepada (صَلُّوْا فِيْ بُيُوْتِكُمْ) (Solatlah di rumah kamu) berdasarkan riwayat al-Bukhari (668) dan Muslim (699) daripada Ibn ‘Abbas RA. “Inilah salah satu pandangan yang dibolehkan seperti yang dinyatakan oleh al-Imam al-Nawawi RH di dalam kitabnya Syarh Sahih Muslim 5/207,” titahnya.

Baginda turut melarang golongan yang terbabit dengan aktiviti rentas sempadan atau negeri sama ada dengan kebenaran atau tanpa kebenaran seperti berulang alik kerja setiap hari daripada menghadiri masjid meskipun sudah lengkap dua dos suntikan vaksin.

“Larangan ini adalah selama tempoh dua minggu dari tarikh merentas sempadan dan ini juga termasuk kepada ahli keluarga mereka yang tinggal bersama dengan golongan yang melakukan rentas sempadan, melainkan ahli keluarga mereka ini sudah lengkap dua dos suntikan vaksin. Golongan yang berstatus PUI (Individu Bawah Siasatan), PUS (Individu Bawah Pengawasan) dan mereka yang memiliki risiko untuk dijangkiti juga tidak dibenarkan menghadiri ke masjid sama sekali bagi mengelakkan risiko jangkitan dan penularan Covid-19,” titahnya. Baginda menegaskan bahawa semua jemaah yang hadir ke masjid hendaklah mematuhi segala SOP keselamatan dan kesihatan seperti memakai pelitup muka. Sumber : hmetro

Kini masjid dan surau di sekitar Wilayah Persekutuan dibenarkan buka semula bermula esok.

Kebenaran untuk membuka semula surau dan masjid di sekitar Wilayah Persekutuan bermula esok mampu mengimarahkan kembali rumah ibadat bagi umat Islam itu yang ditutup ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, besar harapannya selepas kebenaran yang diberikan ini umat Islam dapat mengunjungi semula masjid atau surau berdekatan.

“Saya harap semua dapat mengunjungi masjid yang sudah berdaftar serta mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan. Imarah masjid ini adalah wajib, bukannya sunat. Kita sebagai umat Islam, Allah sendiri suruh kita mengimarahkan dan sepatutnya kita imarahkanlah masjid berkenaan. Datang masjid ini ia membabitkan syiar Islam kerana ia membabitkan solat Jumaat, solat fardu dan sebagainya. Yang penting adalah kita ikut SOP dan ada penjarakan sosial supaya kita terhindar daripada wabak Covid-19 ,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Pelepasan Misi Bantuan Ihsan : Panggilan Pulau ke Pulau Redang dan Pulau Perhentian yang dilaksanakan oleh Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), hari ini. Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutid MAPIM, Dr Ahmad Sani Araby Al Kahery.

Terdahulu, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) mengeluarkan ketetapan baharu berhubung had jemaah di masjid dan surau itu membabitkan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan berkuat kuasa esok. Jumlah jemaah yang dibenarkan dalam satu masa adalah mengikut keluasan sesebuah masjid atau surau, manakala solat Jumaat dan solat sunat Aidiladha dibenarkan antara 12 hingga 300 jemaah pada satu masa.

Selain itu, untuk pelaksanaan solat fardu pula, jumlah jemaah yang dibenarkan adalah antara 12 hingga 100 jemaah. Sementara itu, mengenai misi bantuan yang dilaksanakan hari ini, Ahmad Sani berkata, sebanyak 1,000 kotak bantuan diberikan yang dapat beri manfaat kepada lebih 700 keluarga di dua pulau berkenaan.

Katanya, bantuan berkenaan bernilai RM250,000 yang merangkumi 500 set masing-masing set lampin dan susu serta beberapa bantuan asas yang dapat mengurangkan beban keluarga di kepulauan terbabit. Dalam perkembangan lain, Ahmad Sany berkata, pihaknya turut mengenalpasti individu T20 dan M40 yang kini sudah menjadi golongan B40.

“Contohnya kita pergi ke rumah mereka, rumah elok dan ada juga kereta yang boleh dikatakan sebagai mewah. Namun, sebenarnya mereka ini memerlukan bantuan kerana ada yang diberhentikan kerja dan perniagaan sudah gulung tikar. Golongan ini juga kita akan bantu, sebenarnya mereka ini sedang pendam perasaan untuk beritahu masalah mereka. Ada juga antara golongan ini sudah kita bantu dan kita sedang giat untuk mendapatkan lebih data mengenai golongan berkenaan,” katanya. Sumber : hmetro

Zul Yahya suarakan pendapatnya yang terkilan bila masjid jadi tempat PPV. Rupanya ramai yang keluar masuk dengan cara ini.

Terbaru, pendakwah bebas iaitu Zul Yahya ada menyuarakan rasa terkilan melihat Pusat Pemberian V4ksin yang dilakukan di masjid. Baginya, dia berasa kecewa apabila rumah Allah, tempat beribadat dijadikan sebagai PPV dimana orang keluar masuk sesuka hati. Memuat naik satu kenyataan di laman sosial instagramnya semalam.  Hal ini membuatkan dirinya terkilan kerana ramai yang keluar masuk masjid tanpa mengikut adab. Menjengah ke ruangan komen pula, rata-rata pengikut akaun Zul Yahya bersetuju dengan apa yang dikatakan olehnya itu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sumber : motifviral

Ramai yang risau tak dapat vaksin. Sekali nasihat Kj supaya rakyat bertenang sementara menunggu bekalan tambahan vaksin.

Masyarakat diminta bertenang sementara menunggu bekalan tambahan vaksin tiba di Malaysia tidak lama lagi kerana semua sasaran pemberian vaksin adalah berdasarkan pada perbekalan yang ada, kata Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin.

“Bertenang. Bekalan akan sampai nanti.  Saya tidak simpan mana-mana vaksin. Vaksin itu sampai saya hantar…kita dapat pelepasan lot (vaksin).. “…dari Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), kita akan terus hantar pada negeri-negeri dan pusat pemberian vaksin (PPV) kita.. Kita punya kadar penggunaan vaksin kini 90 peratus.

“100 vaksin sampai, 90 akan diguna dalam tempoh beberapa hari. 10 tu ‘buffer’ sikit untuk janji temu akan datang,” katanya dalam sidang media program pertama pemberian vaksin sektor pengangkutan dikendalikan Lembaga Pelabuhan Klang bermula hari ini. Khairy berkata, penggunaan vaksin yang mencecah 90 peratus itu menyebabkan terdapat negeri yang sudah tidak mempunyai bekalan vaksin yang banyak. Sumber: Bernama

Terkini Khairy Jamaluddin maklumkan pekerja kurier dan penghantar makanan akan mula terima vaksin mulai julai ini.

Terkini Khairy Jamaluddin maklumkan pekerja kurier dan penghantar makanan akan mula terima vaksin mulai julai ini. Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Khairy Jamaluddin memaklumkan bahawa kakitangan kurier serta pekerja penghantar makanan akan mula menerima vaksin pada bulan depan.

Katanya, perkata tersebut telah dimuktamadkan menerusi perbincangannya bersama Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong, lapor MalaysiaGazette. Terdahulu, beliau telah diminta untuk mengulas tentang kebimbangan pekerja kurier menjadi pembawa virus Covid-19 kerana bekerja dalam situasi yang terdedah dengan penularan wabak itu.

“Kita telah setuju untuk mula memberi vaksin kepada kakitangan kurier dan penghantar-penghantar makanan bermula Julai ini.” Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) juga turut memaklumkan status penggunaan vaksin Pfizer kepada remaja akan diumumkan pada Khamis ini.

Sebelum ini, pada 18 Jun lepas beliau telah memaklumkan bahawa vaksin akan diberikan kepada pelajar Tingkatan 5 dan 6 selepas Pihak Berkuasa Kawalan Ddh meluluskan pengunaan vaksin Pfizer-BioNTech bagi individu berusia 12 tahun ke atas.

Berita Baik Untuk Pelajar Tingkatan 5 Dan 6. Terkini Khairy Jamaluddin Dedahkan Pelajar Tingkatan 5 Dan 6 Akan Mula Terima Suntikan Vaksin Pfizer Bermula Bulan Julai Ni.

Berita baik untuk pelajar tingkatan 5 dan 6 yang bakal mengambil peperiksaan bagi tahun ini! Menurut The Star, Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID 19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin memaklumkan bahawa pelajar yang bakal mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) bakal menerima dos pertama vaksin bermula Julai ini.

Khairy berkata, pelajar tingkatan 5 dan 6 ini akan menerima vaksin jenis Pfizer-BioNTech yang mana suntikan tersebut akan dilaksanakan di sekolah. Kita kena bagi vaksin kepada mereka pada awal persekolahan. Bila menteri pendidikan buat keputusan untuk benarkan pelajar ke sekolah, kita akan beri suntikan kepada mereka bermula pertengahan Julai atau awal Ogos bergantung kepada kes harian. “Mereka pergi sekolah dan akan disuntik di sana,” katanya.

Badan Bertindak Imunisasi COVID 19 (CITF) juga memutuskan semalam untuk memberi keutamaan kepada pelajar yang akan menduduki peperiksaan utama. Perkara itu juga dimaklumkan Menteri Kanan (Pendidikan) Radzi Jidin yang berkata, ia susulan daripada menerima kelulusan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) bagi penggunaan vaksin Pfizer-BioNTech terhadap individu berusia 12 tahun ke atas.

Menurut Khairy lagi, data peperiksaan tahunan yang diterima daripada Menteri Pendidikan juga menunjukkan terdapat 357,000 pelajar dan 47,000 guru di Tingkatan 5 dengan kerajaan yang berusaha untuk memvaksin golongan itu terlebih dahulu supaya boleh kembali ke sekolah semula. Semoga adik-adik kita yang menduduki peperiksaan ini dapat kembali belajar seperti biasa di sekolah semula.

Pemberian vaksin kepada senarai pekerja ini akan tetap dijalankan sepanjang SPP. KJ tampil akan wujudkan fasa ini.

Kuala Lumpur: Pemberian vaksin kepada pekerja sektor ekonomi yang sedang teruk yang beroperasi sepanjang pelaksanaan sekatan pergerakan penuh (SPP) dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 akan dilakukan dalam tempoh terdekat.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) Khairy Jamaluddin berkata, pihaknya mewujudkan fasa keempat iaitu kawalan wabak selepas melihat penularan kes pandemik Covid-19 dalam kalangan sektor industri.

“Memang wujud fasa keempat iaitu fasa kawalan wabak, Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Vaksin (JKJAV) membuat keputusan untuk memulakan pemberian vaksinasi kepada sektor ekonomi yang kritikal terutama bagi sektor yang perlu beroperasi sepanjang SPP.

Antara sektor terbabit adalah pembuatan, eksport, logistik, tenaga utiliti dan lain-lain. Sekarang ini, Badan Bertindak Imunisasi Covid-19 (CITF) sedang bekerjasama dengan kementerian seperti Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP),

Kementerian Kerja Raya, Kementerian Pelancongan dan agensi kerajaan lain untuk melaksanakan fasa keempat ini,” katanya dalam sidang media mingguan perkembangan PICK bersama Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba di sini, hari ini.

Menurutnya, pihaknya akan bekerjasama dengan anak syarikat Kementerian Kesihatan (KKM), Protecthealth Corporation Sdn Bhd untuk menguruskan pengendalian suntikan bagi fasa empat itu.

“Vaksinasi kepada sektor industri ini bagi mempercepatkan pelaksanaan PICK dalam industri,” katanya. Sementara itu, Khairy berkata, vaksinasi kepada petugas media seperti dijanjikan bermula pada hari ini di Putrajaya. Hari ini, 98 pengamal media daripada agensi media tempatan dan antarabangsa sudah mula menerima vaksinasi di Putrajaya. Pada masa akan datang, lebih ramai pengamal media seluruh negara akan dapat tarikh temu janji bagi vaksinasi,” katanya.

Menurutnya, CITF sedang mendapatkan senarai nama daripada Jabatan Penerangan untuk memastikan petugas media mendapat perlindungan daripada Covid-19 apabila terpaksa menjalankan tugas secara fizikal sewaktu SPP. Sumber : Harian Metro Online

Khairy Jamaluddin tampil maklumkan tiada sekatan sekiranya ada pihak yang mahu dapatkan vaksin secara ini. Sekali tidak lupa juga untuk titipkan pesanan ini.

Kerajaan Persekutuan tiada sekatan sekiranya kerajaan negeri atau pihak tertentu mahu membeli sendiri vaksin Covid-19. Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, namun, pembelian itu perlu mengikut beberapa syarat selain mendapat kelulusan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA).

Beliau berkata, sekiranya pihak berkaitan mahu membeli daripada pembekal sama yang membekalkan vaksin kepada Kerajaan Persekutuan, mereka perlu menunggu sehingga program vaksinasi selesai terlebih dahulu.

“Misalnya mahu beli Sinovac, bila program sudah selesai, kita tiada masalah tetapi bekalan kepada Kerajaan Persekutuan perlu diselesaikan dahulu, selepas itu barulah mereka boleh beli. Kalau mereka hendak beli daripada pembekal lain yang bukan menjadi pembekal kepada Kerajaan Persekutuan, itu pun tidak menjadi halangan,” katanya kepada media semalam.

Dalam perkembangan lain, Khairy Jamaluddin berkata, terdapat vaksin lain yang mendapat kelulusan daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) tetapi tidak dibeli oleh Kerajaan Persekutuan. Namun sekiranya ada pihak atau kerajaan negeri mahu berunding dan membeli vaksin itu, mereka perlu mendaftar dengan NPRA.

“Ada vaksin lain sudah mendapat kelulusan WHO seperti Sinopham dan Moderna yang tidak dibeli Kerajaan Persekutuan, tetapi jika kerajaan negeri hendak bawa masuk vaksin jenis itu, boleh, cuma perlu mendaftar dengan NPRA. Memang tiada sekatan cuma itulah undang-undang kita, begitu juga jika ada hospital swasta yang mahu beli, perlu mengikut langkah yang sama,” katanya.

Setakat ini, tiga jenis vaksin yang sudah mendapat kelulusan NPRA adalah Pfizer, Sinovac dan AstraZeneca. Pada masa sama, Khairy Jamaluddin berkata, orang ramai dinasihati datang ke PPV pada waktu yang ditetapkan bagi mengelak berlaku kesesakan. Ada yang datang dua jam lebih awal hingga menyebabkan kesesakan di PPV dan kita tidak mahu ia menjejaskan kesihatan atau keselamatan penerima bagi mendapatkan vaksin,” katanya.

Ramai Yang Tertanya Soal Vaksin Buat Ibu Mengandung Dan Susukan Bayi. Sekali Khairy Jamaluddin Tampil Maklumkan Sesuatu Ini.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi C0VID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin, memaklumkan ibu mengandung dan menyusukan anak boleh mengemas kini butiran status masing-masing pada aplikasi MySejahtera. Ini kerana, pertimbangan sewajarnya akan dibuat bagi menentukan jenis vaksin bersesuaian untuk ibu mengandung dan menyusukan anak.

Perkara tersebut turut dikongsi Khairy Jamaluddin menerusi hantaran di laman twitter miliknya. Selain itu, butiran berkaitan kandungan dan status penyusuan kini disertakan di bawah kemas kini alamat rumah, dalam ruangan vaksinasi, di aplikasi MySejahtera.

Malah, kesemua butiran berkenaan, termasuk alamat semasa, status kandungan dan penyusuan akan dipaparkan pada bahagian penilaian pemilik akaun MySejahtera.

Sumber : My Tv Viral

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.