M0hon Ma4f Di Facebook, Ntizen Tertnya2 Apa Peranan Ayahanda Kpd Msyarakat

lsu pemilik H0t Burger Malaysia, Asri Janggut berkenaan kes judl h4ram di Sungai Buloh menjadi bualan hngat ntizen sejak seminggu yang lalu.Dalam video live viraI yang dibuat oleh Asri, beliau kcewa apabila perniagaan burger miliknya ‘dikcau’ sedangkan premis h4ram seperti judl dapat beroperasi seperti biasa.

Dalam temu bual bersama Harian Metro 10 Ogos yang lalu, Asri mendkwa pended4han beliau itu tidak disenangi oleh ‘ayahanda’ di kawasan berkenaan. Dalam laporan tersebut, Mohd Asri berkata, individu berkenaan yang mengaku sebagai ‘ayahanda’ kawasan itu menghubunginya melalui panggilan telefon.Semalam, laman H0t Burger Malaysia telah memuat naik satu gambar berserta caption permohonan m4af Asri Janggut kepada ‘ayahanda’ Sungai Buloh.“Pada 13 ogos telah diadakan satu pertemuan khas di antara saya dan juga Ayahanda Lee Tiger bagi meIeraikan satu salah faham di antara kami. Saya dengan rela hati telah memohon jutaan m4af ke atas Ayahanda Lee Tiger dan semua ayah di dalam kawasan Sungai Buloh atas salah faham tersebut. Berikutan kenyataan ini, jangan ada apa-apa fltnah lagi terhadap Ayahanda Lee Tiger,” tulis laman H0t Burger Malaysia.

Susulan permohonan m4af tersebut, ntizen nampaknya tertanya-tanya apa fungsi ayahanda untuk masyarakat di ruangan komen gambar tersebut. Ramai juga yang mahu mengetahui lebih lanjut butiran siapa Ayahanda Lee Tiger ini.Begitu juga ada yang mempersoalkan bagaimana jawatan ‘ayahanda’ ini dipilih dan ditauliahkan kepada seseorang individu; tanpa sebarang undian atau approval daripada masyarakat. Sekiranya mahu memperjuangkan nasib rakyat setempat, masyarakat ada wakil rakyat yang diundi secara adil ketika Pilihan Raya Umum (PRU).“Maaf bertanya. Apa skop, fungsi dan bidang kuasa ‘Ayahanda’ ni dan terletak bawah jabatan atau kementerian mana?” soal salah seorang ntizen dalam komen pada hantaran tersebut.

Gelaran ayahanda lambang kesantunan, Bukan kongsi gelap

 

Berdasarkan video YouTube oleh Air Times News Network ini, barisan Ayahanda di negara ini adalah terdiri daripada pejuang-pejuang Melayu Islam.Majlis Perundingan Ayahanda Malaysia (MPAM) hari ini menegaskan bahawa tiada gelaran ‘Ayahanda K0ngsi GeIap’ di negara ini.

“Sesebuah persatuan atau pertubuhan yang hendak didaftarkan adalah tertakluk kepada undang-undang tvbuh serta Perlembagaan Pejabat Pendaftaran Negara (ROS) dan perlu melalui tapisan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN),“Oleh itu, tiada sebab nak sabitkan bahawa golongan Ayahanda dikaitkan dengan kongsi geIap,” tegas Ketua Sekretariat Majlis Perundingan Ayahanda Malaysia (MPAM), Yahya Long Ali atau dikenali Ayahanda Pak Ya.

Beliau menambah, MPAM mahu persepsi negatif terhadap gelaran Ayahanda diperbetulkan. “Kami mahu semua pihak mengubah persepsi bahawa gelaran ini adalah ketua kumpulan smseng dan terlibat dalam gangsterisme.“Ayahanda pada era sekarang adalah terdiri daripada golongan profesional seperti menteri, wakil rakyat sama ada di kalangan pihak pemerintah atau pembngkang, ilmuwan agama, doktor dan peguam,” tegas Pak Ya.Setakat ini tiada penjelasan khusus tentang peranan ‘ayahanda’ ini dikongsikan kepada umum. Kami akan cuba mendapatkan pandangan organisasi berkaitan untuk mengupas lebih lanjut berkenaan persoalan ini.

Kredit thevocket, tmsi.pw