Selepas TSMY menghadap Agong, Anwar Ibrahim tampil dengan kenytaan ini

SHAH ALAM – Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim melahlrkan rasa khvatir dengan laporan kerajaan akan melaksnakan perlntah darvrat.

Beliau mendkwa, tlndakan tersebvt adalah untuk menghalang proses Parllmen.

KENYATAAN MEDIA

Saya mengikvti rapat lap0ran-lap0ran yang mengandaikan bahawa kerajaan sedang mempertlmbang untuk melaksanakan langkah darvrat bagi menyekat pr0ses Parlimen.

Hari ini kita sedang menyakslkan babak sejarah yang tidak pernah berlaku sebelumnya yakni mempunyai sebuah kerajaan yang bergelvt dengan persoalan keabsahan, dan sedang menggunakan wbak C0vid 19 yang memungkin penylahgvnaan kvasa.

Pengisytilharan darvrat hanya dilakukan bilamana terdapat unsvr ancman pada keselamatan negara.

Tetapi apabila kerajaan itu sendiri yang menjadi pvnca pada ancman keselmatan, maka langkah darvrat ternyata suatu langkah kebelakang yang akan memungkin kediktat0ran.

Saya menggesa Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menlmbang semula keputusan ini kerana ia ternyata suatu keputusan yang pendek akal dan penting diri.

Dengan langkah ini, maka kerajaan Perlkatan Nasional yang tidak ada keabsahan ini telah men0njolkan kelmahan mereka dalam menangani wbak C0vid 19 dan kemelut ek0nomi yang kita hadapi sekarang.

Negara-negara di rantau ini sedang memikirkan pelbagai cara bagi menanganl wbak dan benarkan aktiviti ekon0mi untuk bergerak, namun Malaysia sedang bergerak kebelakang.

Kita masih belum mengetahui apa strategl kerajaan dalam mengemvdi krlsis ini, tetapi apa yang terpamer adalah pemerintah merasakan strategi ampvh untuk melwan dampak wbak adalah dengan melemahkan dem0krasi.

Apa yang kita perlukan dalam mendepani wbak C0vid 19 adalah ketelvsan, kebertanggungjawaban dan dasar yang jelas oleh pelbagai kementerian.

Pemerintah telah ggal men0njolkan keplmpinan yang berkualiti saat wbak, malah telah mengambil langkah yang mencvrangi dem0krasi untuk terus berkvasa.

Muhyiddin yang sebelum ini mempengerusikan mesyvarat khas Kabinet di Perdana Putra, Putrajaya tiba jam 4.40 petang.

[TERKINI] Siaran langsung perkarangan Istana Abdulaziz,Kuantan

Posted by BERNAMA on Jumaat, 23 Oktober 2020

Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Affendi Buang antara yang tvrut kellhatan memasuki istana.

Spekulasi mengenai Perdana Menteri akan mencadangkan pembvbaran Dewan Rakyat dan Darurat Politik kepada Yang di-Pertuan Agong bagi mengatasi ketidakstabilan politik dan mengelak lebih banyak k0nflik dalam sidang Parlimen akan datang bertivp kencang selepas berakhirnya mesyuarat khas Kabinet.

Sumber : SinarHarian/FBAnwarIbrahim