Dah banyak tempat yang dah dibenarkan buka. Sekali ini pula peringatan DG Hisham sampai ada yang pertikaikan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mengingatkan rakyat Malaysia untuk mematuhi kepada pr0sedur 0perasi standard (S0P) ketat yang telah ditetapkan, berikutan pembukaan lebih banyak sektor ekonomi. Dalam hantaran di Twitternya, Dr Noor Hisham juga meminta orang ramai untuk mengelakkan tempat yang ses4k dan sempit, selain untuk mendapatkan vaks1nasi secepat mungkin.

“Satu peringatan kepada semua, banyak tempat dibuka disebabkan oleh faktor ekonomi dan bukannya kerana ia selamat. Perlu di ingat, toIong pakai peIitup muka, peIitup muka berganda jika boleh, amalkan penj4rakan fizikal dan kerap basvh tangan. Elakkan tempat yang semp1t dan ses4k. Kekal seIamat dan dapatkan vaks1nasi segera,” katanya.

Pelbagai persoalan warganet di jawab Dr Noor Hisham, antaranya:

Ada juga berpendapat sebegini

Sumber : Petuadanresepibonda

Kecewa dengan kes yang makin lama meningkat dengan mendadak. Lana Nordin minta DG Hisham letak jawatan dan ini perkongsian Lana sampai mengejutkan orang ramai.

Perkongsian pelakonLana Nordin di laman lnsta-st0ry nya pada Ahad tular di media sos!al apabila tangkap layar perkongsian itu mendapat kritikan daripada orang ramai.

Mahu DG Hisham Letak Jawatan 

Berikutan kec3wa dengan peningkatan k3s yang mendadak terutamanya selepas negara mencatatkan angka jngkitan wab@k C0VID-19 tertinggi sebanyak 17,045 dan jumlah keseluruhan sudah melebihi 1 juta k3s, Lana berkata Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah atau juga dikenali sebagai DG Hisham seharusnya meletak jawatan serta merta. Malah pelakon Aku Yang Kau GeIar Isteri itu turut menyifatkan bahawa foto Hisham yang sempat diambil oleh pihak media berada dalam keadaan sed!h sebelum ini hanyalah lakonan semata-mata.

“Hebat lakonan. KaIah dr@ma Melayu dekat Samarinda. Hebat KKM. Tahniah la DG (Hisham)..Ko ni patut stepdown dah. Tak habis-habis buat muka kesi@n and n@ngis penat tapi semua itu ko berlakon sahaja!! Sed!h rakyat Malaysia kononnya kata ko itu sangatlah prihatin pada rkyat. Padahal apa jad*h ini? #StepdownDG #KerajaanKoyak #KerajaanGagal” tulis Lana bersama hantaran sebuah video.

Persoal SOP 

Bagaimanapun, selepas mendapat pelbagai kiriman mesej yang mengec@m nya mengenai hantaran tersebut, Lana memadamnya tidak lama kemudian sebelum tampil menjelaskan lebih lanjut. Menerusi beberapa hantaran, pemilik nama sebenar Mazlina Hasan Nordin ini mendedahkan foto Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia itu tidak memakai topeng pelitup muka ketika berada di pejabat Mnteri Kesihatan.

Malah Lana turut mempersoalkan dimanakah standard 0perasi prosedur (SOP) yang sepatutnya diamalkan oleh orang ramai termasuk Hisham.

Dalam pada itu, Lana menegaskan video yang dikongsikannya sebelum ini adalah sebagai satu kesedaran buat orang ramai untuk terus menjaga SOP. Menerusi video itu, kelihatan seorang lelaki yang memakai baju hitam sedang membuat pemeriksaan ke atas jen4zah C0VID-19 di sebuah l0kasi tanpa memakai sut peralatan perlindungan diri (PPE). Sumber Murai.com

Pegawai Azmin Ali tampil dkwa Dr Noor Hisham gagal. Siap gesa suruh Dr Noor Hisham buat macam ini.

Setiausaha akhbar kepada Mnteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Mohamed Azmin Ali hari ini menggesa Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah untuk mengundvrkan diri. Menulis di laman Twitternya, Adlin M Zabri berkata dia tidak setuju dengan “penutupan menyeluruh” dan menvduh Noor Hisham ggal melakukan perancngan sewajarnya.

“Pengarah Kesihatan. Anda jelas ggal melakukan perancangan yang tepat dan semua pentupan penuh ini menunjukkan bahawa anda tidak mampu men4ngani (wbak C0vld-19). Tumpukan bidang operasi saja atau lagi baik berhenti,” kata Adlin.

Adlin menulis ini ketika berkongsi artikel berita mengenai warganet yang mengkritik Noor Hisham mengenai pengend4lian pusat penilaian C0vld-19 (CAC) di Stadium Melawati.

Melalui ciapan lain di Twitter pada awal hari ini, Adlin secara sinis menyar4nkan sekt0r perkilngan harus disalahkan atas wbak di pusat vakslnasi IDCC. Pada 10 Julai lalu, Adlin menyiarkan klip video memaparkan Ketua Teknikal C0vld-19 Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Dr Maria Van Kerkhove yang bercakap mengenai cara untuk membendvng penyeb4ran C0vld-19.

Hantarannya itu disertakan dengan pesan: “Pengarah Kesihatan … Harap (anda) mendengar ini”. Putrajaya telah memutvskan untuk menvtup lebih banyak kilang bermula 3 Julai dan seterusnya untuk membendvng penyeb4ran C0vld-19. Beberapa jam selepas pengumuman itu, Azmin – yang kementeriannya memimpin sekt0r pembuatan – menyatakan tidak bersetuju dengan keputusan berkenaan. Kredit:MK

Bila disalahkan sektor kilang Azmin tampil terus nafikan kilang punca peningkatan kes Covid. Sekali Najib tampil terus sound balik.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menafikan sektor pembuatan dan perkilangan menyumbang kepada peningkatan kes p0sitif C0vid-19. Beliau berkata, kes positif Covid-19 melibatkan sektor tersebut hanya melibatkan lima hingga 10 peratus.

“Ini berdasarkan data yang dibekalkan Kementerian Kesihatan terhadap kluster-kluster yang wujud setiap hari. Jadi, tidak benar untuk meletakkan kesalahan kepada sektor ekonomi khususnya pembuatan. Sudah tentu, apabila membenarkan sektor ekonomi beroperasi, kebarangkalian kes itu berlaku juga wujud. Ini tidak seperti sektor pendidikan dan sosial yang telah ditutup sepenuhnya,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas melawat pusat pemberian vaksin (PPV) Program Imunisasi Industri Covid-19 Kerjasama Awam-Swasta (Pikas) di Pusat Konvensyen Setia City di sini hari ini. Beliau mengulas desakan ramai pihak supaya kilang ditutup kerana terus mencetuskan kluster yang menyumbang peningkatan kes Covid-19 ketika ini.

Mohamed Azmin berkata, kelonggaran atau kebenaran aktiviti sektor ekonomi bersifat perkhidmatan perlu, adalah untuk melindungi dan menjaga kesejahteraan ekonomi rakyat khususnya Malaysia sebagai sebuah negara yang terlibat dalam rantaian bekalan global. Katanya, data Kementerian Kesihatan menunjukkan 75 peratus kes positif ketika ini adalah bersifat sporadik yang bermakna virus Covid-19 telah berada dalam komuniti.

“Justeru, kita meminta pihak majikan terus memastikan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) selain meningkatkan ujian saringan secara berkala susulan kes positif tidak menunjukkan gejala,” jelasnya.

Dalam perkembangan berlainan, beliau memberitahu, berdasarkan Jabatan Statistik Negara pada suku pertama tahun ini, terdapat 2.4 juta tenaga kerja sektor pembuatan dan perkilangan. Difahamkan seramai 16,564 pekerja telah menerima suntikan di tiga buah negeri iaitu Pulau Pinang, Johor dan Selangor yang melaksanakan Pikas dalam tempoh 16 Jun hingga semalam.

“Memang ada sedikit cabaran pada Jun ini namun mengikut perancangan dan dibentangkan akan stabil pada Julai dan seterusnya. Kita telah mendapat jaminan bekalan vaksin sebanyak 150,000 dos akan disempurnakan pada pertengahan Julai. Kita minta kerjasama Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi mendapatkan bekalan tambahan pada bulan depan dan Ogos masing-masing 600,000 dan September 795,000 dos,” katanya.

Dalam pada itu  bekas Perdana Menteri Najib Razak tampil menemplek kenyataan Azmin kerana menurut beliau, selagi ada pergerakan besar-besaran setiap hari, selagi itu rantaian c0vid ini susah untuk di putuskan

Wakil kilang sudah bersuara. Dia ni macam tak faham bahawa virus tak bergerak tapi manusia yang bergerak. Selagi ada lebih 120,000 tempat kerja beroperasi, berjuta orang akan terpaksa keluar bekerja tiap-tiap hari. Dan selagi ada pergerakan berjuta manusia setiap hari, rantaian Covid tidak akan putus dan PKP akan lanjut dan lanjut. Selepas PKP 2.0, 52 hari separuh masak yang gagal, PKP 3.0/3.1 48 hari yang gagal dan 28 hari total lockdown fasa 1 tak total yang gagal, dia masih tak faham prinsip asas ini.”

Menurut Najib lagi, dengan Ro/Rt kembali ke paras neuteral menandakan yang negara negara memerlukan masa yang lama untuk kembali pulih “Pagi ini, KKM umum kadar kebolehjangkitan Covid-19 atau Ro/Rt naik kembali ke paras neutral 1.00 setelah mengalami trend menaik sejak dua minggu lalu. Kadar 1.00 ini adalah paras neutral. Kadar kebolehjangkitan lebih 1.00 yang berlanjutan bermakna kes baru akan meningkat dengan pesat, sementara kadar di bawah 1.00 bermakna kes baru mula berkurang. Kadar pada 1.00 ini bermakna kes baharu Covid akan kekal pada paras pada ketika ini  iaitu lebih 5k kes baharu bagi tempoh akan datang. Jadi, peluang bagi kes jatuh ke bawah 4k supaya negara beralih ke Fasa 2 Pelan Pemulihan dalam masa terdekat menjadi lebih tipis. Lebih lambat lagi kita nak bebas lockdown sekiranya pendekatan melawan Covid tidak berubah dan kerajaan hanya pandang dan biarkan sahaja kadar kebolehjangkitan yang semakin menaik semula sejak 2 minggu lalu walaupun negara kononnya sudah sebulan berada dalam “Total” lockdown dan telah dikenakan PKP 3.0 selama 1 bulan 18 sejak sebelum Hari Raya. Sumber : Metro Online

Tular ramai rakyat yang menyalahi sektor kilang dalam kes positif Covid 19. Sekali Azmin Ali tampil dedahkan peratusan kes positif di sektor perkilangan.

Kes positif Covid-19 melibatkan sektor pembuatan dan perkilangan hanya melibatkan lima hingga 10 peratus sahaja. Menteri Kanan dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, ini berdasarkan data yang dibekalkan Kementerian Kesihatan (KKM) terhadap kluster-kluster yang wujud setiap hari.

“Jadi tidak benar untuk meletakkan kesalahan kepada sektor ekonomi khususnya pembuatan. Sudah tentu, apabila membenarkan sektor ekonomi beroperasi, kebarangkalian kes itu berlaku juga wujud. Ini tidak seperti sektor pendidikan dan sosial yang telah ditutup sepenuhnya. Kebenaran sedikit aktiviti sektor ekonomi bersifat perkhidmatan perlu adalah untuk melindungi dan menjaga kesejahteraan ekonomi rakyat khususnya Malaysia ini sebagai sebuah negara terlibat dalam rantaian bekalan global,” katanya pada sidang akhbar selepas melawat pusat pemberian Vaksin Program Imunisasi Industri Covid-19 Kerjasama Awam-Swasta (Pikas) di Pusat Konvensyen Setia City, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas desakan ramai pihak supaya kilang ditutup kerana terus mencetuskan kluster yang menyumbang peningkatan kes Covid-19 ketika ini. Mohamed Azmin turut menjelaskan berdasarkan data KKM yang telah diumumkan juga menunjukkan 75 peratus kes positif ketika ini adalah bersifat sproadik yang bermakna telah berada dalam komuniti.

“Justeru, kita meminta pihak majikan terus memastikan pematuhan prosedur operasi standard ( SOP ) selain meningkat ujian saringan secara berkala susulan kes positif tidak menunjukkan gejala,” jelasnya. Dalam perkembangan berlainan, beliau memberitahu, berdasarkan Jabatan Statistik Negara pada suku pertama tahun ini terdapat 2.4 juta tenaga kerja sektor pembuatan dan perkilangan.

Difahamkan seramai 16,564 pekerja telah menerima suntikan di tiga buah negeri iaitu Pulau Pinang, Johor dan Selangor yang telah melaksanakan Program Imunisasi Industri Covid-19 Kerjasama Awam-Swasta (Pikas) setakat ini dalam tempoh 16 Jun hingga semalam.

“Memang ada sedikit cabaran pada Jun ini namun mengikut perancangan dan dibentangkan akan stabil pada Julai dan seterusnya. Kita telah mendapat jaminan bekalan vaksin sebanyak 150,000 dos akan disempurnakan pada pertengahan julai. Selain, minta kerjasama Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti) mendapatkan bekalan tambahan pada bulan depan dan Ogos masing-masing 600,000 dan September ( 795,000),” katanya. Sumber : K!ONLINE

Ramai yang luah tidak puas hati bila PM umum sahaja PKP dilanjutkan lagi. Sekali rakyat gesa kerajaan untuk tutup sektor ini.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah bersetuju untuk melanjutkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi mencegah penular4n wab4k Cov1d-19. Susulan itu, platform media sosial dipenuhi dengan suara hati rakyat yang kec3wa dan mar4h dengan keputusan kerajaan. Antara hashtag yang trending di laman Twitter adalah #KerajaanZ4lim, #KerajaanPembvnuh dan #KerajaanBang***.

Rata-rata pengguna mengg3sa kerajaan untuk menutup kilang-kilang yang masih beroperasi kerana dilihat menyumbang kes j4ngkitan tertinggi. Ada segelintir wargamaya yang kelihatan meluahkan rasa pen4t kerana Malaysia masih berada di takuk yang sama selepas melihat jumlah kes harian Cov1d-19. Anda boleh lihat antara sebahagian pandangan dan respon warganet di bawah.

 

Terdahulu, kerajaan sekali lagi mengumumkan akan memberi bantuan berskala besar kepada rakyat Malaysia. Menurut Muhyiddin, pengumuman bantuan menyeluruh kepada semua kumpulan masyarakat akan diumumkan pada Isnin atau Selasa ini

Sumber : viralmy

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.