Bekas guru sanggup hidup dalam tempat begini selama 10 tahun. Penduduk dedahkan kenapa dia bole jadi macam tu

IPOH – Sekali pandang seperti tapak pelvpusan smpah, namun ruangan hadapan sebuah rumah di Taman Bersatu, Simpang Pulai di sini yang dipenuhi dengan timbunan plastik, kotak-kotak, tin kosong dan sisaa makanan sebenarnya dihuni seorang warga emass.

Lebih menyedihkan, timbunan sampaah tersebut adalah hasil kutipan setiap hari oleh wanita yang dikenali dengan panggilan cikgu sejak sejak beberapa tahun lalu.

Pesara guru berusia lingkungan 60-an itu dipercayai mempunyai masalah mntal akan keluar berbasikal bagi mengutip smpah di premis-premis berhampiran untuk dibawa balik.

Tinjauan Sinar Harian mendapati longgok smpah itu dilihat telah menutupi pintu rumahnya dan penduduk mendakwa warga emass tersebut akan memanjat ‘bukit’ samph terlebih dahulu untuk memasuki rumah dua tingkat miliknya.

Deritta berjirankan smpah dirasai oleh Sik Eng, 82, dan adik iparnya, Agnes Kam, 65, yang tidak tahan dengan bau bvsuk daripada longgokan itu.

Agnes berkata, mereka juga berhadapan dengan masalahh nyamvk hingga Sik Eng pernah dimasukkan ke hospital akibat demm denggii.

“Sudah banyak kali kami menasihatkannya tetapi dia tidak pernah dengar, malah kami pula dimarahiinya. Dia juga akan maarah sekiranya kami usik samphnya.

“Kami sentiasa menutup pintu dan tingkap kerana tidak tahan dengan bau busvk dan nyamvk yang banyak. Kami sudah tua tentu takuut terkena dmam deenggi lagi,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di sini.

Menurutnya, wanita itu mempunyai tiga anak tetapi ditinggalkaan sendirian serta tidak teruurus.

“Kami sendiri tidak tahu dia apa yang dia makan, mandi dan sebagainya kerana dia seolah-olah berada di dunianya sendiri.

“Kami kasihaan keadaannya tetapi tidak tahu bagaimana hendak tolong,” katanya.

Sementara itu, penduduk, Mohd Hanipah Pareeth, 67, mengharapkan ahli keluarga wanita itu dapat bertanggungjawab dengan membawanya mendapatkan rawattan.

“Masalah longgokkan smpah ini tidak akan selesai meskipun berpuluh aduaan telah dibuat kepada pihak polis dan Majlis Bandaraya Ipoh (MBI).

“MBI mengambil masa dua hari untuk bersihkaan rumahnya beberapa tahun lalu, tetapi dia tetap kembali kutiip smpah hinggakan jam 2.30 pagi dia akan kayuh basikal untuk bawa balik smpah,” katanya.

Katanya, mereka bimbangkan keselamataan warga emasd itu kerana longgokan samph akan mengundang haiiwan berbiisa selain membawa penyakitt kepada dirinya dan penduduk taman.

“Kami mengharapkan ada pihak sama-sama membanttu untuk mencari penyelesaian sewajarnya,” katanya.

Antara Komen Orang Ramai

Sumber : SinarHarian/OM