Boleh pulak usahawan kosmetik buat live makan durian beramai ramai. Sekali ini tindakan yang diambil oleh pihak PDRM.

Pihak polis membuka kertas siasatan terhadap seorang usahawan kosmetik berkaitan siaran langsung jamuan durian bersama beberapa individu yang tular di media sosial, pada hari Jumaat lalu. Memetik laporan Astro Awani, Timbalan Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Superitendan Ku Mashariman Ku Mahmood berkata, polis memulakan siasatan ke atas selebriti itu selepas tangkap layar video terbabit tular di media sosial.

Usahawan lngg4r SOP

 

Selain itu, beliau turut memberitahu siasatan awal mendapati usahawan itu melngg4r prosedur operasi standard (SOP) Pelan Pemulihan Negara yang dikeluarkan Majlis Keselamatan Negara (MKN). “Pada 30 Julai lalu, lebih kurang 1.10 tengah hari, tular satu tangkap layar yang tular di media sosial memaparkan seorang selebriti pengusaha kosmetik bersama-sama beberapa individu menjamu durian. Kita akan panggil pengusaha kosmetik itu dalam masa terdekat,” jelasnya.

Siasatan kes itu dijalankan mengikut Peraturan 17 (1) Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Sakit Berjangkit, Pelan Pemulihan Negara 2021 dan di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia.

Terdahulu, gambar tangkap layar daripada video siaran langsung jamuan durian yang diadakan oleh usahawan tersebut tular di serata laman sosial. Tindakan beliau menimbulkan pelbagai persoalan di kalangan warganet tambahan lagi dalam keadaan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang melarang aktiviti berkumpulan di serata negara. Sumber: Oh My Media

Akhirnya Pak cik ini tampil. Sekali ini reaksi pak cik tersebut yang kena ceramah dengan usahawan terkenal.

Usahawan yang tular dalam video di Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur semalam telah tampil membuat penjelasan berhubung perkara berkenaan di akaun rasmi Twitter dan Instagram miliknya. Dalam kenyataannya, beliau langsung tidak berniat ingin mengh1na sesiapa terutamanya pak cik dalam video tersebut. “Selama saya hidup, tidak pernah berlaku b1adap kepada sesiapa terutamanya warga tua, saya sedaya upaya cuba menghormati semua golongan.

Tujuan saya hanyalah ingin membantu, memberi manfaat dan mengubah hidup mereka yang memerlukan selain menjadi hamba kepada yang Esa. Jika ketika petikan video itu dirakam kelihatan seperti saya tidak beradab dengan pak cik tersebut, saya betul-betul mohon maaf atas ketidak beradaban saya. Sejujurnya selepas video tersebut, saya menyantuni mereka dan semua gembira pada hari tersebut,” tulis Carl.

Carl turut bercerita p.rogram apa yang sebenarnya berlaku pada hari tersebut. “Pada tarikh tersebut jam 11 pagi, saya dijemput oleh Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur (PTGKL) dengan kerjasama Yayasan Kebajikan Negara (YKN) untum membantu gelandangan dalam fasa bangkit dan mengubah hidup dengan memulakan perniagaan dalam tempoh Pelan Pemulihan Negara melalui inisiatif PEMULIH dibawah program JITU.

“Ada lebih 80 orang gelandangan di situ dan yang berminat untuk program ini adalah sekitar 20 orang sahaja. Mereka ketika itu duduk di dewan makan jam 11 pagi. Dalam saya bagi kata-kata semangat (motivational talk) saya bertanya kepada mereka siapa di sini secara sukarela nak kongsikan kisah story yang dia pernah k.esal buat dalam hidup supaya yang lain tidak rasa mereka keseorangan dan mereka juga mahu bangkit. Maka uncle tersebut angkat tangan dan semua bertepuk tangan atas keb.eranian uncle tersebut. Saya bertanya kepada uncle tersebut dan based daripada jawapan uncle tersebut saya kongsikan dengan cara saya yang agak bersemangat kepada mereka yang lain. Jika perhatikan betul-betul video penuh itu dengan teliti, anda akan faham apa yang saya cuba sampaikan,” Jelas Carl.

Beliau menambah siapa yang pernah ke motivational talk yang dianjurkan beliau sebelum ini tahu caranya yang bersemangat ketika menyampaikan sesuatu. “Walau bagaimanapun saya sedar saya tidak patut bercakap dan bernada begitu bila dengan mereka yang berumur lebih daripada saya. Saya minta maaf dan ini pengajaran yang besar kepada saya. I’m so so sorry Malaysia,” akhiri Carl. Buang yang keruh, ambil yang jernih. Carl turut akan bertemu kembali dengan warga emas dalam video tersebut untuk memohon maaf dan perbetulkan kesi.lapan tutur katanya.

Reaksi Pakcik

Video :

https://www.facebook.com/watch/?v=1019669635271082

Sumber : Online Malaya

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.