(Video)CCTV rakam wanita sapu minyak di handle pintu kereta mangsa sih1r – ‘Lepas dia terpegang, malam tu badan dia terasa panas…’

Seorang wanita di Brunei menjadi manggsa sih1r dari individu yang tidak dikenali dan diketahui apa motifnya. Manggsa bernasib baik kerana perubahan pada dirinya malam itu membuatkan dia segera bertindak mendapatkan rawatan perubatan Islam.

Selepas selesai rawatan, manggsa mengimbas kembali apa yang telah berlaku pada hari kejaadian dan teringat pada satu insidden di mana dia tersentuh sesuatu ketika mahu masuk ke dalam kereta.

Menurut adik kepada wanita itu, kakaknya tersentuh sesuatu yang dirasakan seperti minyak di bahagian handle pintu kereta, ketika dia mahu masuk ke kereta selepas selesai waktu berkerja.

Menyangka tiada apa-apa yang berlaku, mangsa terus pulang ke rumah. Malam itu, badannya terasa panas ‘luar biasa’ dan mengambil keputusan untuk mendapatkan rawatan perubatan Islam.

Keesokkan harinya, dia memeriksa video rakaman kamera litar tertutup (CCTV) dari premis berhampiran dan melihat ada seorang wanita datang menghampiri kenderaannya dan menyapu sesuatu di kesemua handle pintu kereta.

Melihat pada perbuatannya itu, tiada sesiapa pun yang akan menaruh syakwasangka kerana mungkin menyangka individu itu adalah pemilik kenderaan tersebut.

“My sister terasa minyak di bahagian handle pintu kereta selepas balik kerja. Malamnya badan dia terasa panas dan pergi berubat. Keesokkan harinya dia check video CCTV.

“Ada penjelasan tak kenapa dia buat macam tu? Sih1r masih wujud. Bukan orang tua-tua saja yang buat kerja kurang cerdik ini.

“Kepada individu berkenaan, tunggu dan lihat. Tuhan Maha Adil. Saya kongsikan video ini untuk disebarkan sebagai pengajaran kepada semua,” katanya.

 

Syir1k adalah perbuatan menyekvtukan Allah dalam apa juga bentuk sama ada perkataan, pegangan, perbuatan dan iktiqad iaitu dengan menjadikan suatu yang lain iaitu makhlvk bernyawa atau tidak sekutu bagi Allah.

Menyekutukan Allah jelas dianggap syir1k apatah lagi perbuatan mengaku diri sebagai tuhan. Lebih mengundang bahhaya apabila golongan ini ada di dalam masyarakat sama ada diketuai orang Islam atau bukan Islam.

Firman Allah yang bermaksud: “Bahawasanya, sesiapa yang mempersekvtukan Allah dengan sesuatu yang lain, maka sesungguhnya Allah har4mkan kepadanya syurga dan tempat kembalinya ialah ke ner4ka.” – (Surah al-Ma’idah, ayat 72)

Firman-Nya lagi yang bermaksud: “Bahawa sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dos4 seseorang yang sy1rik kepadanya dan Allah akan mengampunkan kepada sesiapa yang Dia kehendaki iaitu selain dari d0sa sy1rik. Barang siapa yang mempersekutukan Allah, maka sungguh ia telah berbuat dos4 yang besar.” – (Surah an-Nisa’, ayat 48)

Sumber: Ronckk