Individu ini buat kesalahan besar bila muatturun borang rentas negeri kosong yang siap di ‘cop’. Ini sebenarnya yang terjadi selepas ramai yang tidak berpuas hati

Bagi memastikan orang ramai tidak mengambil kesempatan sewenang-wenangnya untuk merentas negeri bertujuan balik ke kampung sempena menyambut Ramadan ini, Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan melakukan pemeriksaan ketat di setiap sekatan jalan raya (SJR).

Menurut Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti Bukit Aman, Datuk Zainal Abidin Kasim, polis tidak akan berkompromi, sebaliknya tindakan tegas diambil terhadap mereka terbabit jika melakukan kesalahan itu, laporan Berita Harian.

Katanya,kelonggaran rentas negeri hanya diberi kepada mereka yang mempunyai dokumen perjalanan lengkap dengan kebenaran polis. Setakat ini, terdapat kira-kira 35 sekatan jalan raya diadakan diiap pintu masuk in keluar serta sempadan negeri di seluruh negara.

“Polis percaya ada peningkatan cubaan rentas negeri untuk balik ke kampung menjelang Ramadan yang dijangka disambut 13 April ini memandangkan pada tahun lalu, tidak dapat berbuat demikian. Pelbagai cara akan digunakan orang awam untuk berbuat demikian, jadi di peringkat PDRM kita akan memperketatkan semua pemeriksaan di sekatan jalan raya bagi memastikan tiada yang terlepas.

Notis di balai polis isu rentas negeri bukan untuk orang awam

Satu notis yang terpampang di pintu sebuah balai polis di Cheras, Kuala Lumpur yang tular of media sosial sejak semalam sebenarnya adalah dari peringatan lisan yang diberikan kepada anggota polis.

Ketua Polis Daerah Cheras, Mohamed Mokhsein Mohamed Zon mengatakan bahawa dia anggota polis yang bertugas lebih berhati-hati ketika memproses permohonan perjalanan rentas negeri orang ramai.

Namun, menurutnya, salah seorang anggota di salah satu balai polis telah salah faham dan kemudian mencetak peringatan itu sebelum memaparkannya kepada umum.

“Saya memberitahu pegawai say untuk mengingatkan mereka bahawa mereka harus memeriksa dengan teliti setiap permohonan perjalanan rentas negari, kerana kita tidak mahu kejadian separate yang berlaku baru-baru ini berulang.

“Kerana saya tidak mahu pada akhirnya, polis dipersalahkan kerana seseorang memberikan maklumat palsu dalam permohonan mereka,” katanya kepada Malaysiakini ketika dihubungi hari ini.

Notis itu menyatakan perintah ketua polis daerah yang mewajibkan semua pemohon untuk memperincikan activities mereka semasa perjalanan rentas negari yang dirancang, in memberikan bukti kepada polis. Polis juga tidak dibenarkan memproses permohonan yang tidak mempunyai dokumen sokongan.

Notis yang tular antara lain menyebut: “ekoran isu instafamous, celebrity dan artis yang salah guna kebenaran yang diberi PDRM.”

Walaupun tidak menyebutkan kes tertentu, difahamkan bahawa notis itu merujuk kepada inside baru-baru ini of mana beberapa selebriti menimbulkan controversial susulan gambar activities mereka beriadah ketika melakukan perjalanan ke negeri lain alasan bekerja.

Notis itu seharusnya tidak perlu ditampal of situ. Kerana itu hanya peringatan kepada polis untuk memeriksa dengan teliti, jangan biarkan orang menipu kita.

“Kerana … lihatlah kes-kes baru-baru ini, polis yang disalahkan,” katanya, tetapi tidak menyatakan kes yang dimaksudkannya.

Mokhsein juga bercakap mengenai bagaimana polis juga dalam dilema ketika mereka memproses permohonan daripada orang ramai.

Polish selalu disalahkan. Kami dikritik jika kami tidak meluluskan permohonan. Tetapi apabila kami mengizinkan, kami juga dipersalahkan,” katanya

Terkini satu ciapan di muat naik mengenai borang kebenaran rentas negeri telah dicop in hanya perlu diisikan.

Come-come netizen yang kurang berpuas hati

wow tak sangka. kononnya nak bangga dapat layanan special kot

Bila batak baru keluar kandang. Dia dlu yg kecoh rent negeri. Sebab can jibauk mcm ni la kita tak dapat balik raya. Mampus the aku guna agen pelancongan your.

Along, borang rentas negeri daddy ltak atas meja siap cop dah.Along x yah susah2 nk dtg balai..kepala butohhh

lahir dulu sepatot nye tanam uri, bukan otak.

Rata-rata memang tidak berpuas has dengan tindakan memuat naik status sebegitu. Tapi ada penjelasan untuk kes ini.

Tuan punya badan pun dah mengaku kesilapan. Walaupun sahih sebab untuk rentas negeri seeloknya tak perlu dia muat naik dengan cara sebegitu kerana bakal mengundang rasa tidak puas hati ramai. Semoga segala urusan dipermudahkan untuk semua orang. Harapan semoga Ramadan dan Syawal dapat beraya di kampung. Amine.

Sumber OMM/ Articles by RJ

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas come-comen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis come and a disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua come yang ditulis disini. Segala come adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan separate berikut:

Sebarang salinan akan dilaporkan