Cepat betul buat kerja. Kurang sebulan bergelar PM kini tugas Datuk Ismail Sabri mendapat perhatian warganet.

KUALA LUMPUR: Pujian seorang pempengaruh media sosial popular, Cik Yah mengenai kecekapan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menjalankan tugasnya dalam tempoh kurang sebulan mendapat perhatian netizen.

Menerusi perkongsian di Instagram, pempengaruh popular itu memuat naik video animasi watak Cik Yah yang seronok dengan Bantuan Khas Covid-19 (BKC) fasa satu yang mula diterima rakyat Malaysia semalam.

“Terima kasih Cik Yah ucapkan kepada Perdana Menteri atas bantuan diberikan. Dapatlah kami tambah barang dapur yang serba berkurang ini. Kurang sebulan bergelar Perdana Menteri, cepat betul buat kerja. Tak tunggu lama untuk beri bantuan fasa satu kepada rakyat yang terkesan akibat Covid-19.

“Yang penting kerajaan menitik beratkan nilai ‘Keluarga Malaysia’,” tulisnya.

Video tiga minit yang mendapat tontonan lebih 15,000 turut dibanjiri komen netizen yang bersetuju dengan pendapat Cik Yah itu.

Antara komen yang ditinggalkan netizen terhadap video lucu terbabit adalah mereka terhibur dengan ayat Cik Yah mengenai keinginannya untuk muat turun semula aplikasi Shopee selepas dipadam kerana boros berbelanja.

Dalam erti sama, Cik Yah juga memuji ketampanan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz yang hadir ke Bank Simpanan Nasional (BSN) cawangan Putrajaya bagi meninjau situasi semasa hari pertama pembayaran BKC kepada para penerima semalam.

Malah, secara berseloroh Cik Yah turut mempelawa Ismail untuk bersiar-siar di kampung halamannya dengan menaiki motorsikal.

Perdana Mneteri Rabu lalu mengumumkan BKC akan dibayar secara berperingkat dengan bayaran fasa satu dikreditkan mulai 6 September dan dijangka selesai pada 10 September, dengan dana berjumlah RM3.1 bilion telah disalurkan kepada institusi perbankan yang berkaitan untuk pembayaran BKC.

BKC layak diterima golongan miskin tegar dan B40 dengan jumlah pendapatan RM5,000 dan ke bawah untuk isi rumah dan warga emas, serta bujang dengan pendapatan RM2,500 dan ke bawah, berdasarkan kriteria kelayakan Bantuan Prihatin Rakyat (BPR 2021).

Golongan M40 yang melaporkan cukai pendapatan dengan jumlah pendapatan RM5,001 hingga RM9,000 untuk isi rumah dan RM2,501 hingga RM5,000 untuk bujang juga layak menerima BKC.

Di bawah BKC, kategori miskin tegar, isi rumah akan menerima RM1,300; warga emas sebatang kara (RM500) dan bujang (RM500). Bagi kategori B40, isi rumah akan menerima RM800, warga emas sebatang kara (RM200) dan bujang (RM200); manakala kategori M40, isi rumah menerima RM250, warga emas sebatang kara (RM100) dan bujang (RM100).

Ismail Sabri umum bantuan khas Covid 19. Sekali ianya boleh tampung sampai 10 juta penerima.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan Bantuan Khas COVID-19 (BKC) bagi Fasa Satu akan mula dikreditkan hari ini. Pengumuman tersebut dibuat Ismail Sabri menerusi hantaran di laman sosial Facebook (FB)nya pada petang semalam (Ahad). Beliau juga berharap agar BKC sedikit sebanyak mampu meringankan beban rakyat yang terkesan akibat COVID-19.

Tambah beliau lagi, dana berjumlah RM3.1 bilion telah pun disalurkan kepada institusi perbankan yang berkaitan untuk pembayaran BKC. “Mulai esok, 6 September 2021, proses pengkreditan Bantuan Khas COVID-19 (BKC) bagi Fasa 1 akan bermula. Dana berjumlah RM3.1 bilion telah pun disalurkan kepada institusi perbankan yang berkaitan untuk pembayaran BKC. BKC ini akan memanfaatkan seramai 10 juta penerima yang memfokuskan kumpulan sasar terdiri daripada kategori miskin tegar, B40 dan M40 serta golongan bujang yang berkelayakan. Saya berharap, pemberian bantuan ini sedikit sebanyak mampu meringankan beban rakyat yang terkesan akibat COVID-19.

“Kerajaan kini melaksanakan rangsangan ekonomi rakyat dan negara melalui inisiatif Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH).“Besar harapan saya untuk memastikan usaha ini berjaya demi kesejahteraan Keluarga Malaysia,” katanya. Semakan status BKC boleh dibuat melalui portal https://bkc.hasil.gov.my. Sumber : Gempak

Lebih 1800 keluarga B40 dapat bantuan Tabung Warga TNB Prihatin. Sampai lebih 1 juta nilai agihan.

Lebih 1,800 keluarga B40 dari seluruh Semenanjung yang terkesan akibat pandemik Covid-19 menerima bantuan wang tunai dengan nilai agihan melebihi RM1 juta menerusi Tabung Warga TNB Prihatin (WTP). Pengerusi Tenaga Nasional Berhad (TNB), Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, Tabung WTP yang dilancarkan pada 9 Jun lalu adalah wadah untuk warga kerja TNB terus membantu rakyat yang memerlukan dalam suasana pandemik yang berlanjutan. Katanya, inisiatif itu selari dengan kesungguhan syarikat menerangi kehidupan penduduk negara ini.

“Selain warga kerja TNB yang menyumbang kepada tabung dengan nilai lebih RM1.52 juta setakat ini, terima kasih juga saya ucapkan kepada pemimpin kesatuan dan persatuan dalaman TNB yang bersepakat menubuhkan tabung. Tidak dilupakan pelbagai pihak yang membantu kami mengenalpasti penerima bantuan. Secebis bantuan daripada kami ini diharap mampu mengukir senyuman dan membawa rasa bahagia kepada penerima bagi menempuhi tempoh yang agak sukar ketika ini,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Mahdzir berkata, sambutan baik warga kerja TNB menjayakan tabung ini adalah manifestasi nilai murni budaya syarikat iaitu, prihatin, kerjasama, mengutamakan pelanggan, integriti, profesionalisme dan berwawasan yang amat penting dalam usaha menyeluruh TNB membantu kerajaan menjayakan Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Mahdzir berkata, TNB juga menumpukan empat aspek iaitu menyelamatkan nyawa, melindungi golongan rentan, menyediakan bekalan elektrik yang stabil dan memacu pemulihan ekonomi dalam menyokong usaha PPN.

“Tabung amal ini memberi keinsafan kepada warga kerja kami untuk sentiasa berkongsi nikmat dalam suasana ramai yang tertekan akibat pandemik Covid-19 dengan ada yang kehilangan sebahagian punca pendapatan dan pekerjaan. Alhamdulillah, menerusi maklum balas penerima berbilang bangsa, rata-ratanya menyatakan bantuan Tabung WTP dapat meredakan kesusahan keluarga masing-masing,” katanya.

Selain Tabung WTP, pelbagai inisiatif dilaksanakan TNB tahun ini, antaranya menghulurkan pelbagai bentuk bantuan kepada lebih 10,000 golongan B40 dengan peruntukan hampir RM9.5 juta termasuk membiayai pembinaan semula dan membaiki rumah, pengagihan bekalan makanan dan keperluan asas serta wang.

PM umum PKP tidak akan ditamatkan esok. Ianya akan tetap diteruskan sehingga capai sesuatu ini.

Kuala Lumpur: Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tidak akan ditamatkan esok, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, hari ini. Berikutan itu, beliau berkata, Fasa Pertama dalam Pelan Pemulihan Negara akan diteruskan sehingga nilai ambang kes C0vid-19 kurang 4,000 kes sehari.

Muhyiddin turut memaklumkan kerajaan akan mengumumkan bantuan yang lebih menyeluruh kepada rakyat pada Isnin atau Selasa ini. Sumber:hmetro

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Persoalan PKP akan diteruskan atau tidak telah diberitahu Azmin Ali dan dia juga akan umum apa yang berlaku esok.

Status Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 yang masih berkuat kuasa di empat negeri ketika ini akan diumumkan esok, kata Menteri Kanan Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Beliau berkata, perkara itu akan dibincangkan dalam Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN), dipengerusikan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin, petang ini.

Beliau berkata, keputusan sama ada ia akan dilanjut atau ditamatkan selepas 4 Mac ini akan diputuskan selepas Kementerian Kesihatan (KKM) membentangkan penilaian risiko dalam sidang khas itu.

“Saya pasti pasukan KKM, Ketua Pengarah Kesihatan akan membentangkan penilaian r.isiko pada mesyuarat itu, kami akan bincangkan dan menilainya sebelum membuat keputusan.

“Keputusan itu juga berdasarkan kepada pengalaman dan data yang diperoleh sejak setahun lalu.

“Sebagai kerajaan yang telus dan bertanggungjawab, penjelasan akan diberikan kepada rakyat bagi setiap keputusan yang diputuskan,” katanya pada sidang media selepas Majlis Amanat Perdana Setahun Malaysia Prihatin di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, di sini, hari ini.

Azmin berkata, perlu ada justifikasi terhadap keputusan sama ada kerajaan akan melanjut atau menamatkan PKP 2.0 di empat negeri itu, dan ia akan dibuat berdasarkan bukti data dan sains.

Katanya, sebarang data dan fakta yang dikumpul juga sentiasa dikongsikan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dan Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Alhamdulillah dengan sokongan rakyat dan banyak pihak memberikan pandangan, kita membuat keputusan yang baik setakat ini.

“Kita akan terus berbuat demikian, Insya-Allah ia akan diumumkan esok,” katanya.

“Walaupun aktiviti ekonomi akan terus dibuka, kawalan pergerakan masih diperlukan,” kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata, ia termasuk kawalan sempadan antarabangsa, kawalan rentas negeri dan aktiviti sosial serta perniagaan yang mana penjarakan sosial tidak dapat diamalkan.

Katanya, pembukaan aktiviti seumpama ini hanya dapat dilaksanakan selepas pelaksanaan im.unisasi mencapai tahap tertentu dari segi liputan rakyat.

“Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) juga bersiap sedia untuk memastikan sekurang-kurangnya 126,000 orang individu dapat diberikan s.untikan v.aksin C.ovid-19 setiap hari di 600 lokasi vaksinasi di seluruh negara.

“Kerajaan mensasarkan 80 peratus penduduk, iaitu bersamaan 26 juta individu, akan menerima s.untikan va.ksin yang diberikan secara percuma.

“Insya Allah, dengan langkah kawalan pergerakan yang masih berkuat kuasa, pematuhan kepada prosedur operasi standard (SOP) secara berterusan dan pelaksanaan Pelan Imu.nisasi .Covid-19 Kebangsaan yang sudah pun dimulakan, kita akan dapat melandaikan lekuk ja.ngkitan C.ovid-19 di negara kita dalam tempoh beberapa bulan akan datang,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam Majlis Amanat Perdana Setahun Malaysia Prihatin di Putrajaya, hari ini.Muhyiddin berkata, kerajaan Perikatan Nasional (PN) berjaya mengharungi cabaran 2020 dan pandemik C.ovid-19 yang memberi kesan kepada sektor kesihatan serta ekonomi negara.

Muhyiddin berkata, banyak yang dipelajari dalam tempoh setahun itu dan kerajaan bertekad untuk memacu pemulihan ekonomi dengan lebih rancak pada tahun ini demi kesejahteraan rakyat.

Menurutnya, kerajaan akan menggubal strategi mengawal penularan C.ovid-19 berdasarkan data diperoleh dan akan mengambil pendekatan lebih bersasar dengan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang lebih ketat di lokasi kluster ja.ngkitan.

Pada masa sama, beliau berkata, aktiviti ekonomi akan terus dibuka tertakluk kepada amalan penjarakan sosial serta SOP ketat. Mengambil kira situasi itu, katanya, kerajaan akan merangka empat langkah tambahan dalam tempoh terdekat.

“Pertama adalah menyediakan bantuan secara bersasar kepada kumpulan rentan, terutama golongan miskin dan mengalami keh.ilangan pendapatan.

“Kedua adalah meningkatkan sokongan kepada perniagaan khususnya perniagaan yang masih tidak dapat beroperasi dan perniagaan yang sedang dalam proses pembukaan semula pasca PKP,” katanya.

Mengulas lanjut, Muhyiddin berkata, langkah ketiga yang dirangka iaitu untuk memberi tumpuan kepada sistem penyampaian awam, terutama memastikan bantuan sampai kepada semua yang memerlukan, menyegerakan pelaksanaan projek pembangunan dan mengurangkan karenah birokrasi supaya aktiviti ekonomi kembali rancak selain menggalakkan pelaburan baharu dari dalam serta luar negara.

Beliau berkata, keempat adalah memberi fokus utama kepada agenda pendigitalan selaras dengan pertumbuhan sumber kekayaan baharu dan transformasi ekonomi negara dalam aktiviti yang berasaskan pengetahuan serta inovasi.

Sumber : HMETRO ONLINE

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! MB

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Media Bawang

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.