PDRM tampil dedah taktik yang pelawak terkenal tersebut gunakan. Ini pula yang pihak PDRM dapat.

Kuala Lumpur: Seorang selebriti lelaki berusia 40-an yang dit.ahan polis berhubung keg.iatan pemerdagangan manusia dipercayai terb.abit dengan khidmat tak elok di hotel dengan bayaran melebihi RM 1,000 untuk tempoh lapan jam.

Ditempah Melalui WhatsApp

Sumber berkata, siasatan polis mendapati artis lelaki terbabit berperanan sebagai penghantar pekerja khidmat tersebut yang terlebih dahulu ditempah secara dalam talian menggunakan aplikasi WhatsApp. Menurutnya, berdasarkan s.iasatan awal, artis lelaki terbabit mengambil pekerja khidmat tersebut itu di Bukit Jalil, Kuala Lumpur sebelum membawanya ke sebuah hotel di Kuala Pilah, Negeri Sembilan pada Ahad lalu.

“Soal s.iasat terhadap wanita dit4han itu mendkwa dia terbabit dalam kegiatan pelcvran dikendalikan seorang ejen bernama Kevin yang berperanan mempromosikan khidmat tersebut melalui pelbagai aplikasi media sosial. Biasanya pelanggan yang berminat diminta mendepositkan wang ke dalam akaun bank diberikan Kevin untuk melanggan,” katanya.

Menurutnya, artis lelaki itu yang mendkwa kekasih wanita terbabit berperanan sebagai transporter untuk menghantarnya kepada pelanggan yang menanti di hotel. “Tangkapan dilakukan bukan secara kebetulan berikutan polis merancang rapi dan mengadakan 0perasi khas bagi membongkar aktiviti pemrdg4ngan manusia itu untuk tujuan eks.ploitasi khidmat tersebut.

“Hasil penahanan itu, polis menemui pelbagai barang bukti antaranya telefon pintar, knd0m dan wang disyaki hasil kegiatan jny4h itu,” katanya.

Dalam kejadian 10 pagi Ahad lalu, polis menahan artis itu selepas dipercayai terbabit dalam keg.iatan pemerdagangan manusia bagi tujuan ek.sploitasi s.eks dalam sekatan jalan raya di Ulu Bendul, Negeri Sembilan. Ketua Polis Daerah Kuala Pilah Superintendan Amran Mohd Ghani berkata, susulan tangkapan itu pihaknya berjaya menyelamatkan seorang wanita di sebuah bilik hotel berkenaan.

“Kes disiasat di bawah Sksyen 12 A.kta A.ntipemerdgng4n Orang dan Antipenyludvpan Migran (At.ipsom) 2007 yang memperuntukkan hkvman pnj4ra tidak lebih 15 tahun dan boleh dikenakan dnd4 jika s4bit keslh4n. Mngs4 yang diselamatkan mendapat printah perlindungan sementara dan ditempatkan di sebuah rumah perlindungan di Johor,” katanya.

Amran berkata, lelaki itu kini dit4han reman mengikut Sksyen 117 K.anun P.rosedur J.enayah (KPJ) selain dikenakan k.ompaun atas kes.alahan rentas negeri tanpa kebenaran di bawah Peraturan-Peraturan Pencgahan dan Pengawalan Sakit Berjngkit (Langkah-langkah di Dalam Kawasan Tempatan J.angkitan). “Siasatan lanjut berkaitan kes ini diteruskan bagi mengenal pasti rangkaian kegiatan pemrdgng4n orang ini,” katanya.

Zizan Razak Jawab Adakah Dla Kenal Pelawak P0pular Yang Kena Tangkp

Pelakon dan pelawak, Zizan Razak memberitahu, dia tidak akan mendedahkan identiti rakan pelawak yang disiasat berhubung k.es pemrdgngan manusia bagi menutup a.ib individu tersebut. Katanya, sejak beberapa hari lalu, dirinya dihujani pertanyaan berkenaan identiti sebenar pelawak yang disiasat itu, termasuklah melalui mesej secara terus di laman sosial Instagram.

“Ada yang mesej saya secara peribadi tanya siapa pelawak yang terlibat, tetapi saya memang tidak tahu. Saya pun terkejut dengan apa yang dilaporkan dan malam baru saya semak mesej serta Google berkenaan i.su tersebut. Saya pun tanya orang dan orang lain pula tanya pada saya,” katanya.

Zizan memberikan makanan kepada seekor gajah ketika program sumbangan Mapim di Zoo Melaka, Ayer Keroh, Melaka. Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas program sumbangan Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia Mapim di Zoo Melaka, Ayer Keroh di sini hari ini. Sumber : Satkobaviral

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.