Md Rayhan Mohon Maaf Kepada Rakyat Malaysia, Pihak Berkuasa. Ni Yang Dia Minta

PUTRAJAYA, 29 Julai — Warga Bangladesh yang bakal diusir, Md Rayhan Kabir, memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia susulan kenyataan yang dibuatnya dalam dokumentari berjudul ‘Locked Up in Malaysia’s Lockdown’ terbitan Al Jazeera.

 Peguam Selvarajaa Chinniah dan Sumitha Shaanthini berkata, Md Rayhan Kabir tidak berniat menuduh pihak berkuasa melakukan sebarang salah laku. Foto: Free Malaysia Today

Menurut peguam yang mewakili Md Rayhan, C.R.Selva, permohonan maaf itu disampaikan Md Rayhan kepadanya dalam sesi pertemuan mereka kira-kira sejam di Ibu Pejabat Jabatan Imigresen Malaysia (JIM), di sini hari ini.

“Semasa sesi pertemuan itu, Rayhan meminta saya untuk menyampaikan permohonan maaf beliau kepada semua rakyat Malaysia dan anggota pengkuatkuasa,” katanya ketika ditemui media selepas pertemuan tersebut.

Lelaki Bangladesh tampil dalam dokumentari kontroversi Al Jazeera ...

Md Rayhan ditahan di Setapak, Kuala Lumpur pada 24 Julai, selepas Jabatan Imigresen memohon bantuan orang awam menjejaki individu berkenaan yang muncul dalam dokumentari Al Jazeera.

Menerusi dokumentari itu, Md Rayhan membuat kenyataan berhubung layanan pihak berkuasa Malaysia kepada pendatang tanpa izin ketika negara melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi membanteras penularan C0VID-19.

PKP: Imigresen tangguh operasi penguatkuasaan - Khairul Dzaimee ...Ketua Pengarah Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud pada 25 Julai dilaporkan berkata lelaki itu akan diusir keluar dan disenarai hitam daripada memasuki Malaysia untuk selama-lamanya.

Selva berkata anak guamnya menyatakan bahawa kenyataannya dibuat berdasarkan apa yang dilihat iaitu ketika melihat rakannya ditahan dengan tangan bergari dan diarahkan untuk masuk ke dalam lori penguatkuasa Jabatan Imigresen.

“Beliau tidak dapat menerima apa yang dilihatnya itu dan itu merupakan pandangan peribadi beliau namun beliau tidak berniat untuk menuduh pihak berkuasa,” katanya.

Selva berkata Md Rayhan juga telah menerima arahan pengusiran keluar dari negara ini susulan tindakannya itu.

“Beliau menerima keputusan pihak berkuasa untuk menghantarnya pulang dan beliau juga tidak sabar untuk berjumpa semula dengan keluarganya,” katanya, sambil menambah kebajikan anak guamnya itu terpelihara dengan baik sepanjang ditahan Jabatan Imigresen.

Selva bagaimanapun berkata pihaknya masih belum menerima tarikh pengusiran Md Rayhan dan akan terus berhubung dengan Jabatan Imigresen untuk perkembangan kes itu.

Sementara itu seorang lagi peguam Md Rayhan, S.K.Sumitha berkata polis dari Ibu pejabat Bukit Aman menemuinya di Jabatan Imigresen sejurus selepas pertemuannya dengan Md Rayhan hari ini.

Menurut Sumitha, polis Bukit Aman turut mengambil keterangan beliau di bawah Seksyen 112 Kanun Tatacara Jenayah kerana beliau juga muncul di dalam dokumentari itu.

Rayhan Kabir mohon maaf kepada rakyat Malaysia | Malakat Tribune

Terdahulu, Rayhan ditemubual dalam sebuah dokumentari terbitan Al Jazeera menerusi program 101 East yang mencetuskan komen xenofobia dalam kalangan pengguna media sosial dan dikecam kerajaan.

“Mereka pasang perangkap untuk kami,” katanya dalam laporan bertajuk “Locked Up in Malaysia’s Lockdown”.

“Mereka mungkin beri makanan, mereka beri ubat. Semua benda ini mereka berikan. Jadi, tiada orang menjangka mereka akan menahan orang.

“Mereka bukan pembnuh. Mereka bukan penjen4yah. Mereka hanya tiada dokumen.”

Pada 7 Julai lalu, Jabatan Imigresen menyiarkan butiran peribadi Rayhan, selepas gagal mengesannya untuk membantu siasatan di bawah Akta Imigresen 1959/63.

Polus turut memulakan siasatan hasutan ke atas 6 penerbit, juruvideo dan wartawan dokumentari itu yang dipanggil untuk memberi keterangan di Bukit Aman awal bulan ini.

Isu itu mendapat perhatian dunia daripada aktivis hak asasi manusia yang mempersoalkan pendirian kerajaan atas kebebasan bersuara.

Sumber : BERNAMA / FMT