Akhirnya terbongkar bagaimana datuk seri berjaya larikan diri dari SPRM

Kuala Lumpur : Bukan melarikan diri bersendirian sebaliknya Datuk Seri yang dikaitkan dengan sindiiket Macau Sccam didapati dibantu dua pengawal peribadi ketika memanjat pagar belakang bangunan ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasvuah Malaysia (SPRM) baru-baru ini.

Sumber SPRM berkata, pada 11 Oktober lalu, sembilan svspek yang dilepas remman, dibawa balik ke pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasvah Malaysia (SPRM) untuk proses dokumentasi jaminan.

Sumber itu berkata, apabila tiba di pejabat SPRM, kelihatan ramai pegawai polis berkumpul di lobi utama.

“Ini menyebabkan kesemua suspek tidak mahu keluar dari kenderaan masing-masing. Ada di kalangan ahli keluarga suspek juga hadir untuk proses jaminan.

“Terdapat kekecoohan berlaku di lobi utama bangunan SPRM bila kesemua OKT (orang kena tahan) enggan turun dari kenderaan kerana kehadiran anggota polis yang ramai di lobi Ibu Pejabat SPRM,” katanya.

Menurutnya, hasil perbincangan antara SPRM, polis dan peguam yang hadir, pihak polis akur dan bersetuju untuk menunggu di pintu utama luar pejabat SPRM.

“Selepas selesai proses dokumentasi jaminan, kesemua OKT dibebaskan dan menaiki kenderaan masing-masing keluar dari Ibu pejabat SPRM.

“Terdapat empat kenderaan model Velfire memasuki Ibu Pejabat SPRM bagi menjemput saspek yang melaarikan diri itu.

“Setiap kenderaan yang melalui pintu pagar utama ditaahan polis dan suspek ditanngkap semula polis.

“Walau bagaimana pun salah seorang seorang susppek yang telah dibebaskan dengan jaminan, diserahkan SPRM kepada peguam beliau, “katanya.

Menurutnya, susppek terbabit kemudian masuk ke dalam Velfire bersama-sama peguam, pengawal peribadi dan pemandu.

“Suspek sememangnya telah masuk ke dalam kenderaan dan dilihat menuju ke pintu pagar utama.

“Walau bagaimanapun dalam pergerakan antara pintu lobi dan pagar utama, beliau dipercayai bertindak keluar dari kenderaan dan melarikan diri di pagar sisi (berdekatan pintu belakang bangunan SPRM) dengan dibantu dua lagi pengawal peribadi yang bersedia untuk membantu beliau memanjat pagar dan melolloskan diri dari tangkkapan polis.

“Apabila pihak polis menahan Velfire yang melalui pintu pagar utama, baru disedari suspek terbabit sudah melarrikan diri.

“Hasil semakan CCTV mendapati suspek memanjat pagar dengan bantuan dua bodyguard (pengawal peribadi).

“Sebuah kereta Perodua Myvi dilihat menunggu di tepi jalan dan bertindak melarikan suspek,” katanya.

Sumber : Metro