Ziyad dianggap tidak hadir ke Call Room. Ini 5 gambar Maksym Koval yang buat protes buatkan Ziyad kehilangan pingat emas.

Atlet paralimpik negara, Mohd Ziyad Zolkefli dianggap tidak hadir ke ‘Call Room’ pada waktu ditetapkan, merujuk kenyataan World Para Athletics (WPA). Dalam kenyataan itu, keputusan tersebut diputuskan berdasarkan World Para Athletics Rule 5.5 -‘Kegagalan Lapor Diri Ke Call Room’ di mana atlet yang tidak hadir ke Call Room dalam masa ditetapkan seperti diterbitkan dalam jadual Call Room akan ditetapkan sebagai DNS (Did Not Start).

“Kenyataan World Para Athletics berhubung acara Lontar Peluru F20 pada Sukan Paralimpik Tokyo 2020. Rayuan tiga atlet dari Australia, Ecuador dan Malaysia yang bertanding dalam acara lontar peluru F20 akhir di bawah protes telah ditolak juri rayuan WPA. Berdasarkan peraturan itu, atlet boleh bersaing di bawah protes di mana pengadil mempertimbang kesemua bukti dan sebab atlet lewat ke Call Room.

Setelah mempertimbang semua bukti, pihak pengadil memutuskan tiada sebab munasabah untuk kegagalan atlet untuk melapor diri ke Call Room pada masa ditetapkan,” tulis kenyataan itu. Atlet-atlet telah membuat rayuan kepada Juri Rayuan, yang mana telah memberi pasukan peluang untuk mengemukakan maklumat relevan sebelum membuat keputusan terakhir. Juri Rayuan membenarkan keputusan Pengadil dan mengesahkan keputusan atlet sebagai DNS.”

Sumber : Viralnews

Geng Bawang dah mula beraksi baru je sah Ziyad terlepas pingat emas. Sekali ini pula yang jadi pada FB Kedutaan Ukraine.

Kecoh di media sosial sejak semalam lagi selepas kemenangan atlet lontar peluru Ziyad Zolkefli tidak diiktiraf oleh pihak penganjur. Kemenangan pingat emas Ziyad direntap selepas dia dikatakan lewat untuk melaporkan diri ke bilik menunggu sebelum acara bermula.

Perkara itu dimaklumkan oleh wakil Ukraine menyebabkan keputusan Ziyad bersama dua lagi atlet dari Australia dan Ecuardo diputuskan sebagai Did Not Start (DNS). Sudah pasti isu ini disuarakan oleh warganet kerana tidak berpuas hati dengan keputusan yang diumumkan.

Terus kawal ruang komen!

Warganet dilihat melepaskan kemarahan mereka dengan menyerng akaun Facebook milik Kedutaan Ukraine di Malaysia hingga menyebabkan ruangan komen akaun itu terpaksa dikawal buat sementara waktu. Sehingga kini hanya beberapa individu sahaja dibenarkan untuk meninggalkan komen di Facebook milik kedutaan negara tersebut.

Kemarahan warganet bagaimanapun mendapat perhatian Duta Besar Ukraine di Malaysia, Olenxander Nechytaylo menerusi posting terbaru di akaun Twitter peribadinya. Menerusi status tersebut, dia sempat mengucapkan tahniah buat atlet negara selain menggesa supaya perkara ini dapat ditangani secepat mungkin untuk memelihara semangat sukan Olimpik.

Perkongsian :

https://twitter.com/OlexanderN/status/1432738215958511616?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1432738215958511616%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fohmymedia.cc%2Fgeng-bawang-bersatu-fb-kedutaan-ukraine-tutup-komen-selepas-diserang-netizen%2F

Kemenangan Ziyad yang berjaya memec4hkan rekod dunia dengan lontaran 17.94 meter turut menerima penghargaan dari Nechytaylo. “Dia akan kekal sebagai juara di hati ramai orang dan bukan sahaja dalam kalangan rakyat Malaysia.” Sumber: Facebook Olexander Nechytaylo

Lepas je kecoh pasal pembatalan pingat emas Ziyad Zolkefli. Sekali Menteri tampil dedah ini tindakan yang dia lakukan.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu memaklumkan b4ntahan Malaysia berhubung pembatalan pingat emas jaguh lontar peluru paralimpik negara, Muhammad Ziyad Zolkefli sudah dihantar.

Posting Faizal Azumu di Facebook miliknya sebentar tadi.

Jelasnya, pegawai Kontinjen Malaysia menyertakan semua bukti termasuk rakaman televisyen litar tertutup (CCTV) di dalam dan luar bilik menunggu (call room). “Update terbaru Tokyo – Protest submitted. Termasuk semua bukti CCTV di call room dan luar call room. Doakan,” katanya di Facebook sebentar tadi. Sumber – K! ONLINE

Chef Wan kritik busana atlet negara di Olimpik Tokyo. Sekali ini penjelasan Chef Wan yang buat dia rasa tak puas hati.

Lain orang, lain pendapat. Begitu juga dengan cef selebriti Datuk Chef Wan yang lantang menyuarakan kritikan peribadi terhadap busana delegasi atlet negara ketika acara pembukaan Sukan Olimpik Tokyo, Jepun malam tadi sebagai langsung tidak menarik dan kelihatan murahan.

Selain nampak serabut atau cacamarba, Chef Wan turut melabelkan atlet yang menyarung busana berkonsapkan pakaian tradisional Melayu, bertanjak untuk lelaki dan baju kurung bagi atlet wanita tersebut seperti badut, disebabkan panduan warna kuning dan merah.

“Pandangan pertama saya, lah tak menarik langsung? Kenapa mereka pakai macam badut. Kuning, merah dan corak geometrik, semak! Kerja menjahit pun nampak tak kemas dan kelihatan murah,” katanya. Cef berusia 63 tahun itu berkata, Malaysia sebenarnya kaya dengan kepelbagaian budaya dan baju kebangsaan kaum lain boleh diketengahkan kepada dunia.

Saranannya, memandangkan acara tersebut diadakan lima tahun sekali, jadi tidak salah sekiranya usaha lebih diberikan terhadap rekaan kostum atlet negara dengan membuka undian kepada pereka tempatan dan rakyat Malaysia boleh mengundi hasil kerja yang terbaik.

“Paling tidak satu dunia tengok macam mana rupanya. Sekurang-kurangnya mereka akan kata, wow itu Malaysia! Tersendiri dan menyerlah. Ini tak habis-habis dengan si Hang itu, Hang ini! Apa kata anda? Atau cuma mata saya yang nampak lain. Inspirasi daripada Hang Tuah? Tak sudah-sudah pusing situ juga,” ujarnya. Di sebalik ‘hentm4nnya’, cef selebriti itu pada masa sama tidak lupa menyampaikan ucapan selamat berjuang kepada barisan atlet tanah air demi mengejar misi membrv pingat emas.

“Tiada apa yang kami harapkan selain yang terbaik untuk mereka. Doa-doakan semoga semua selamat dan sihat-sihat selalu dalam usaha mengharumkan nama negara. Sangat berbangga dengan pencapaian dan peng0rbn4n mereka yang berusaha gigih untuk pertandingan ini, Insya-Allah,” katanya lagi.

Semalam, seramai 13 wakil kebangsaan termasuk atlet dan pegawai berarak masuk ketika acara pembukaan Olimpik Tokyo lengkap berbusana dengan tema Laksamana Hang Tuah. Acara tersebut menyaksikan tugas pembawa Jalur Gemilang diberikan kepada atlet badminton negara, Lee Zii Jia dan Goh Liu Ying. Warna pakaian kontinjen negara diinspirasikan daripada warna Jalur Gemilang dan direka oleh Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam, Selangor. Sumber – K! ONLINE

Ada individu yang telah dikompaun berpunca daripada program bantuan bank makanan. Ini penjelasan dari PDRM.

Polis mengesahkan terdapat pelngg4ran prosedur operasi standard (SOP) ketika pengagihan bantuan bank makanan di Sungai Siput, di sini, yang menyebabkan pemilik perniagaan dan rakannya masing-masing dikompaun RM1,500, bulan lalu. Ketua Polis Daerah Sungai Siput Superintendan Mohd Khaizam Ahmad Shahabudin berkata, program berkenaan menyebabkan ramai orang berkumpul dan tiada penjarakan fizikal.

“Beliau (penganjur) sudah ke pejabat daerah untuk memohon kebenaran bagi melakukan sumbangan bank makanan dan pejabat daerah memaklumkan tidak perlu kebenaran kerana konsep bank makanan hanya perlu meletakkan makanan di mana-mana dan orang akan ambil. Namun kesalahan yang dilakukan apabila beliau mengumpulkan orang di lokasi tersebut ibarat pengagihan makanan secara terbuka sehingga melngg4r SOP walaupun pihak polis telah mengarahkan mereka beredar tetapi masih berdegil,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Mohd Khaizam mengulas isu yang tular di media sosial mengenai pemilik perniagaan itu yang memberi bantuan kepada golongan kurang berkemampuan, tetapi dikompaun sehingga mengundang kemarahan dan kritikan warga maya selain menuntut penjelasan pihak berkuasa. Katanya, pihaknya tidak melarang tindakan seseorang untuk menyalurkan bantuan makanan kerana ia satu perkara yang murni terutama ketika negara kini masih lagi dilanda pandemik Covid-19.

“Saya tidak mahu perkara ini dipolitikkan atas tindakan pihak polis kepadanya. Tambahan pula isu yang dibangkitkan ini telah berlaku pada Jun lepas. Saya rasa ini karut kerana setelah sebulan baru hendak bangkitkan,” katanya.

Katanya, pihak terbabit boleh membuat rayuan di Pejabat Kesihatan Daerah sekiranya percaya mereka tidak melakukan sebarang kesalahan. Media sebelum ini melaporkan seorang pemilik perniagaan dan rakannya didenda RM1,500 seorang pada 5 Jun lalu kerana melanggar SOP Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ketika mengagihkan bantuan makanan. Sumber : hmetro

Disebabkan rakam aktiviti hulur bantuan kepada golongan ini. Kini Alha Alfa dikritik teruk.

Alha memberikan buah pisang kepada seorang Orang Kurang Upaya. Tindakan jurusolek artis Datuk Alha Alfa berkongsi video dia mengedarkan bantuan kepada Orang Kelainan Upaya  dan peniaga kecil di tepi jalan mengundang kurang rasa senang warganet di laman sosial. Menyedari perkara itu, Alha menjelaskan tujuan dia memuat naik video tersebut bukan semata-mata sebaliknya memberi kesedaran kepada orang ramai.

Warganet kurang senang dengan tindakan Alha berkongsi video menghulurkan bantuan kepada orang kurang upaya.

“Saya ada nampak beberapa artis yang muat naik status mengatakan jangan jadikan orang dalam kesusahan sebagai content di laman sosial. Ada juga warganet yang komen larang saya kongsi content sebegitu. Tapi niat saya kongsi bukan nak viral atau mengaibkan orang susah. Ia sekadar perkongsian biasa yang saya buat hari-hari. Secara tidak langsung, apa yang saya kongsikan itu memberi kesedaran kepada orang lain untuk turut bantu sesiapa yang memerlukan bantuan,” kata Alha.

Saya kongsi itu pun untuk menarik ramai lagi orang untuk bantu golongan susah.

Sebelum ini, Alfa memuat naik paparan skrin salah satu komen warganet yang memintanya untuk tidak merakam aksi memberi bantuan tersebut di laman sosial. Biarpun berniat baik, namun tindakan Alha yang memaparkan wajah OKU itu hanya membuka aib dan memalukan keluarga individu itu. Walaupun begitu, kritikan yang diterima tidak akan mematahkan semangat Alha untuk terus menghulurkan bantuan kepada golongan susah.

“Saya pelik juga, bila ustaz Ebit Lew kongsi dia tolong orang… ada program TV seperti Bersamamu bantu golongan susah itu boleh pula orang terima. Tapi bila saya kongsi, kena kritik pula. Saya kongsi itu pun untuk menarik ramai lagi orang untuk bantu golongan susah. Kalau saya buat senyap-senyap, kata saya tak pernah hulur bantuan pula. Nanti kata dah kaya… tayang kereta dan rumah tapi tak nak bantu orang,” ujarnya. Sumber : Mstar

Altimet sokong kempen bendera putih dan ingin hulurkan bantuan bermula esok. Sekali ini pesanan Altimet buat orang yang memerlukan.

Penyanyi rap, Altimet menyokong kempen mengibarkan bendera putih dan bakal menghulurkan bantuan kepada yang memerlukan bermula esok (Jumaat). Altimet memaklumkan perkara itu menerusi hantaran terbaharu di akaun Instagramnya.

Justeru itu, Altimet memohon agar mereka yang memerlukan bantuan tidak perlu berasa malu untuk mengibarkan bendera putih. Altimet juga menegaskan bahawa dia bersama seorang rakannya hanya akan tinggalkan barangan di hadapan pintu pagar rumah dan tidak perlu mengambil gambar untuk dimuat naik di mana-mana platform.

“Tidak perlu malu, kami tidak mahu untuk mengambil gambar dengan sesiapa. Kami pun tak mahu orang ambil gambar kami dan upload. Kamu jiran-jiran kami, cel4kalah kami kalau tak tolong jiran sendiri. InsyaAllah hajat kami meronda setiap Jumaat sehingga tiada satu pun bendera berkibar,” tulisnya.

Altimet akan membuat rondaan untuk menghulurkan bantuan di sekitar Ukay Perdana, Bukit Antarabangsa, Lembah Keramat dan Gombak. Kepada anda yang ingin membantu boleh menyalurkan dana ke akaun yang telah disediakan (Maybank: 564874006702). Sumber: GEMPAK

Glndangan harap ada pihak yang boleh bantu daftar vaksin Covid 19. Ada banyak masalah yang timbul untuk mereka daftar.

Gelandangan di negeri ini berharap ada pihak yang sudi membantu urusan pendaftaran bagi membolehkan mereka menerima vaksin Covid-19 menerusi Program Imunisasi Covid Kebangsaan (PICK). Ketiadaan telefon pintar selain ada antara mereka daripada kalangan warga emas menyebabkan proses pendaftaran tidak dapat dilakukan menerusi Aplikasi MySejahtera dan memerlukan bantuan daripada pihak lain bagi melakukan urusan itu.

Seramai kira-kira 30 gelandangan dikenal pasti menjadikan beberapa lokasi awam di sekitar bandar ini sebagai tempat tinggal antaranya kawasan Pasar Besar Kedai Payang, Dataran Shahbandar dan Kompleks Hentian Bas Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT). Amran Yusof, 32, berkata, gelandangan juga manusia biasa dan memerlukan vaksin bagi mengekang penularan virus Covid-19.

“Cuma cara hidup berbeza disebabkan tidak memiliki tempat tinggal yang tetap dan gelandangan juga ada perasaan takut dengan wabak yang boleh memberi bahaya ini,” katanya yang berasal dari Pulau Redang.

Dia yang hidup sebagai gelandangan selepas kedua ibu bapanya telah pergi kira-kira sembilan tahun lalu, berharap ada pihak yang sudi membantu mereka menguruskan pendaftaran bagi membolehkan mereka menerima vaksin.

Warga emas, Osman Muda, 80, dari Kampung Kota Lama, di sini, juga menaruh harapan sama memandangkan corak kehidupan mereka yang berisiko tinggi dijangkiti wabak berkenaan. Sementara itu, Timbalan Pengerusi Masjid Al-Muttaqim, Tengku Khairul Idham Che Ku Abu Bakar berkata, pihaknya menyedari kesulitan dialami golongan berkenaan untuk melakukan urusan pendaftaran.

Beliau berkata, pihaknya tidak ada kuasa untuk urusan pendaftaran vaksin dan akan memanjangkan perkara itu kepada pihak yang berkaitan bagi membolehkan mereka menerima suntikan vaksin Covid-19.

“Bagaimanapun, kita sentiasa mengingatkan mereka supaya sentiasa menjaga keselamatan dan kebersihan diri bagi mengelak terkena jangkitan penyakit khususnya Covid-19,” katanya selepas menyantuni gelandangan menerusi Program Jiwa Murni di kawasan Kompleks Hentian Bas Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), di sini, malam tadi.

Program anjuran Masjid Al-Muttaqim, Kepong, di sini, itu turut mendapat kerjasama badan bukan kerajaan, Briged Keselamatan Negeri Terengganu. Selain sumbangan barangan keperluan dan makanan, pihaknya juga mengagihkan pelitup muka kepada golongan terbabit. Sumber : Trending sangat

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.