Individu bergelang pink ini kelihatan tenang makan di restoran. Lokasi didedahkan

KUALA LUMPUR: Seorang lelaki bergelangg merah jambu ditahhan kerana melanggaar syaratt kuarantin Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKKP) C0VID 19 di Bandar Tasik Puteri, Rawang dekat sini, malam tadi.

Lelaki berusia 52 tahun dan tinggal di Bandar Tasik Puteri itu ditahhan ketika makan di sebuah restoran oleh sepasukan anggota polis pada jam 7.30 malam susulan aduann diterima daripada orang awam.

Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Arifai Tarawe, berkata semakkan mendapati lelaki berkenaan mendapat arrahan daripada Kementerian Kesihatan (KKM) untuk menjallani kuaranttin di rumah bermula semalam sehingga 16 Oktober ini.

“Lelaki itu sudah menjalani ujian saringan C0VID 19 selepas tiba dengan satu penerbangan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) dan keputusan ujjian masih belum diterima.

“Justeru kita tangkapp dia kerana melanggr perintah pengawasan dan pemerhatiian bagi kontak jangkittan pennyakit C0VID 19 mengikut Seksyen 15 (1) Akta Pencegahhan Dan Penggawalan Penyakkit Bejaangkit 1988,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Menurutnya, proses remman terhadapnya akan dijalankan hari ini dan ia akan dibuat di sebuah bilik khas yang disediakan di Ibu Pejabat Polis Daerah Gombak.

Katanya, siasatan kes dijalankan mengikut Seksyen 269 Kaanun Keseksaann iaitu kesalahhan sebarangg perbuattan yang dilakukan menyebabkan merebsaknya penyakkit yang membahhayyakan kepada nyawwa.

Siasattn turut dijalankan mengikut Seksyen 22(b) Akta Pencgahan Dan Pengawlan Penykit Berjngkit 1988/ Peraturan 11 Peraturan-peraturan Pencgahan Dan Pengwalan Penykit Berjgkit (Langkah-langkah di dalam kawasan tempattan jankitan) (No 8) 2020.

“Perbuattannya yang tidak mematuhi arahhan menjalani kuaranttin jelas boleh menggusarrkan masyarakat sekitar.

“Justeru kita nasihattkan orang ramai supaya mematuhi perintah menjalani kuaranttin seperti yang diarahkan pihak KKM bagi memastikan keselammatan mereka, keluarga mereka serta orang lain,” katanya.

Arifai berkata, polis akan mengambil tindakan teggas terhadap mana-mana pihak yang didapati melanggsar perintah kuarrantin.

Dalam pada itu, tular beberapa gambar, semalam menunjukkan sepasukan anggota polis menjalankan pemeriksaaan ke atas sspek di hadapan sebuah restoran di Bandar Tasik Puteri.

Sumber : BHOnline