Genap 34 tahun umur Elyana. Peminat titip ucapan dan doa buat Elyana.

Penyanyi Elyana berkongsi sekeping foto bersama sebiji kek di Instagram bersempena dengan ulang tahun kelahirannya yang ke-34, hari ini. Menerusi ruangan kaspyen, bintang yang sinonim menerusi lagu Kalis Rindu ini memanjatkan doa kesejahteraan diri dan keluarga tersayang.

“5 july 2021. Hari lahir saya yang ke 34 tahun. Saya mohon doa supaya saya dan keluarga sihat, jadi orang yang baik, panjang umur, diperluaskan pintu rezeki dan selamat dunia akhirat. Amin Ya Rabbalalamin,” tulis Elyana. Serentak dengan perkongsian tersebut, warganet turut sama menitipkan ucapan selamat hari lahir serta menzahirkan ucapan yang baik-baik buatnya. “Happy birthday, semoga diberi kesihatan yang baik, diberi kebahagiaan dunia dan akhirat,” ucapan dari Datin Shahida buat Elyana.

“Happy birthday kak el, semoga cepat sembuh,” doa seorang peminat. “Happy birthday kak El. Semoga sentiasa sihat dan sentiasa berada dalam IindunganNya,” tulis seorang lagi peminat. “Happy birthday kak El sayang. Happy good day okay,” reaksi seorang peminat lain. “Happy birthday to you sis. May Allah bless you semoga sihat selalu amin,” antara komen yang tertera.

Terdahulu, Elyana sudah menghldap sakit barah l1mf0ma tahap empat sejak 10 tahun lalu. Bagaimanapun, dia hanya membuat pendedahan mengenai sakitnya itu pada 2017 lalu. Elyana mendirikan rumah tangga dengan ahli perniagaan, Khairul Anuar Husin pada 2010 dan dikurniakan seorang anak perempuan, Cinta Sumayyah, 10, serta memiliki anak angkat, Cahaya Ramadhani yang kini berusia dua tahun.

Sumber : Trending Kini

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Syukur Berat Badan Semakin Naik, Ramai Tumpang Gembira Dengan Perkembangan Elyana

Buat yang mengenali penyanyi dan pelakon Elyana, anda mungkin tahu keadaan kesihatan beliau yang merosot akibat bertarung dengan kanser limfoma tahap empat.

Baru-baru ini beliau dimasukkan ke h0spital untuk menjalani rawatan radl0terapi dan memerlukan bantuan 0ksigen untuk bernafas dengan lebih baik.
Elyana juga dibekalkan dengan susu untuk dimasukkan ke dalam tubuh kerana berat badan yang susut.
Alhamdulillah pada 23 Jun 2021, beliau berkongsi khabar gembira dengan perkembangan kesihatannya.

“Alhamdulillah! Berat saya dari 35kg ,hari ni timbang 42kg… Terima kasih yang mendoakan dan yang tak jemu2 sedekah makanan pada saya..i love u!”

Semoga Elyana terus kuat melawan penyaklt yang dialaminya dan semoga keadaan kesihatannya akan semakin membaik.

Sumber : https://www.hotfm.com.my/hotselebriti-syukur-berat-badan-semakin-naik-ramai-tumpang-gembira-dengan-perkembangan-kesihatan-elyana/

Sebelum ini

Elyana Berkongsi Berat badan kini hanya tinggal 35 kg Gara-gara menjalani raw4tan 10 hari

Baru-baru ini, peyanyi Elyana memuat naik perkembangan terbarunya yang kini sedang menjalani raw.atan di sebuah h0spltal.

Menerusi ruangan Insta Story, pelantun lagu Tak Tercapai Akalmu berkenaan berkongsi bahawa dia mungkin perlu menjalani raw.atan radl0ter.api selama 10 hari.

Sentiasa berfikiran positif

Biarpun berada dalam keadaan lemah, pemilik nama Erneelya Elyana Emrizal masih dilihat positif dengan keadaan yang menimpa dirinya.

Melalui beberapa siri Insta Story, Elyana bercerita tentang proses memasukkan darah dan susu ke dalam badannya sepanjang di hospital.

Masukkan dar.ah serta susu dalam badan

Menurut bintang drama Misi Dania Cun itu, badannya perlu dimasukkan 2 pek da.rah serta susu memandangkan berat badannya hanya seberat 35 kilogram.

“Assalamualaikum semua. Sekarang saya tengah masukkan da.rah. Ini baru first bag da.rah dan saya kena masukkan dua bag. Satu bag sekitar tiga jam. Kemudian, akan disambung dengan susu kerana saya tak cukup berat. Berat saya kini sekitar 35 kilogram.

“Selepas trea.tement ini, kemungkinan besar saya kena buat radl0terapi sebab doktor tahu saya tak nak ‘chem0’. Raw.atan tersebut akan dibuat pada bahagian dada,” katanya.

Di samping itu, dalam video lain Elyana berharap orang ramai dapat mendoakan kesembuhan dirinya dan semoga segala urusan berjalan lancar.

“Hopefully semua berjalan lancar. Saya harap anda dapat doakan kelancaran dan kesihatan saya. Semoga cepat sembuh,” tutur penyanyi berusia 34 tahun itu.

Terdahulu, Elyana mengesahkan dirinya menghidap kanser limfoma sejak sekitar 11 tahun lalu.

 

Sumber https://ohmymedia.cc/berat-badan-kini-tinggal-35-kg-elyana-perlu-jalani-rawatan-radioterapi-10-hari/

Alhamdulillah kali ni Elyana dedahkan perkembangan diri dia yang terkini. Ramai yang tumpang gembira bila Elyana kongsikan berat badan dia yang baru ni.

Buat yang mengenali penyanyi dan pelakon Elyana, anda mungkin tahu keadaan kesihatan beliau yang merosot akibat bertrng dengan sakit limfoma tahap empat. Baru-baru ini beliau dimasukkan ke hospital untuk menjalani rawatan radioterapi dan memerlukan bantuan oksigen untuk bernafas dengan lebih baik.

Elyana juga dibekalkan dengan susu untuk dimasukkan ke dalam tubuh kerana berat badan yang susut. Alhamdulillah pada 23 Jun 2021, beliau berkongsi khabar gembira dengan perkembangan kesihatannya.

Elyana bersyukur akan perkara itu dan berterima kasih kepada semua pihak yang mendoakannya. Berita baik ini disambut dengan rasa syukur oleh orang ramai melalui ruangan komen.

Semoga Elyana terus kuat melwn penyakit yang dialaminya dan semoga keadaan kesihatannya akan semakin membaik.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : HotFM

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Elyana tengah alami sakit teruk. Sekali ini tindakan Neelofa buat ramai yang tak sangka.

Usahawan dan selebriti, Noor Neelofa kagumi semangat yang ditunjukkan penyanyi, Elyana yang kini diuji dengan sakit limfoma yang dihidapinya sejak 10 tahun lalu. Reaksi tersebut diberikan Neelofa menerusi Insta Story selepas menghadiahkan 10 helai tudung pelbagai warna Naelofar buat penyanyi Kalis Rindu itu, hari ini.

Neelofa pada masa sama turut berdoa semoga Allah SWT mengurniakan kesembvhan buat Elyana. “MasyaAllah, saya pulak nak nangis tengok video ni. Saya kagum sebab Elyana boleh senyum dan ceria dalam Kesakitan. Moga Allah kurniakan kesembuhan utk awak,” tulis Neelofa.

Elyana menerusi satu hantaran di Instagram memuat naik video berdurasi kurang 2 minit itu merakamkan helaian tudung yang dihadiahkan Neelofa kepadanya. “Thank you atas hadiah yang sangat menggembirakan ini. Baru habis buat Radiotrapi terus dapat hadiah. Alhamdulillah,” tulis Elyana pada ruangan kapsyen.

Sementara itu menerusi sesi ‘live’, Elyana menjelaskan pengurus kepada usahawan tersebut menghubunginya lalu menghantar bingkisan tersebut ke hospital. “Banyak dia bagi. 10 helai, macam-macam warna ada. Semoga murah rezeki, ameen,” katanya.

Semalam, Elyana turut mengucapkan terima kasih kepada semua yang mendoakan kesejahterannya. Sekitar Disember tahun lalu, Elyana memaklumkan sakit yang dihidapi telah merebak ke beberapa organ badannya seperti rahim, hati dan pangkal paha.

Elyana membuat pendedahan mengenai penyakit yang dihadapi selepas tersingkir pada minggu kelima program realiti, Gegar Vaganza musim keempat (GV4) pada 2017. Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: mh

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Lama menyepi Elyana tampil bersuara dedahkan berat badan dia terkini. Rupanya dia tengah jalani rawatan selama 10 hari.

Baru-baru ini, peyanyi Elyana memuat naik perkembangan terbarunya yang kini sedang menjalani rawatan di sebuah hospital. Menerusi ruangan Insta Story, pelantun lagu Tak Tercapai Akalmu berkenaan berkongsi bahawa dia mungkin perlu menjalani rawatan radioterapi selama 10 hari. Sentiasa berfikiran positif

Biarpun berada dalam keadaan lemah, pemilik nama Erneelya Elyana Emrizal masih dilihat positif dengan keadaan yang menimpa dirinya. Melalui beberapa siri Insta Story, Elyana bercerita tentang proses memasukkan cairan merah dan susu ke dalam badannya sepanjang di hospital.
“>Menurut bintang drama Misi Dania Cun itu, badannya perlu dimasukkan 2 pek cairan merah serta susu memandangkan berat badannya hanya seberat 35 kilogram. “Assalamualaikum semua. Sekarang saya tengah masukkan cairan merah. Ini baru first bag cairan merah dan saya kena masukkan dua bag. Satu bag sekitar tiga jam. Kemudian, akan disambung dengan susu kerana saya tak cukup berat. Berat saya kini sekitar 35 kilogram.

“Selepas treatement ini, kemungkinan besar saya kena buat radioterapi sebab doktor tahu saya tak nak ‘chmo’. Rawatan tersebut akan dibuat pada bahagian dada,” katanya. Di samping itu, dalam video lain Elyana berharap orang ramai dapat mendoakan kesembuhan dirinya dan semoga segala urusan berjalan lancar.

“Hopefully semua berjalan lancar. Saya harap anda dapat doakan kelancaran dan kesihatan saya. Semoga cepat sembuh,” tutur penyanyi berusia 34 tahun itu. Terdahulu, Elyana mengesahkan dirinya menghidap sakit limfoma sejak sekitar 11 tahun lalu.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber  :  http://trendingkini.pw/

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Warga emas positif covid 19 yang larikan diri dah ditemui semula. Terkejut ini sebab boleh jumpa balik individu tersebut.

SEORANG lelaki warga emas di Tongod, Sabah yang bersembunyi bagi mengelak daripada mendapatkan rawatan selepas disahkan positif Covid-19, ditemui semula. Ketua Polis Daerah Kinabatangan, Superintendan Dzulbaharin Ismail berkata, lelaki berkenaan yang dikenali sebagai Karim Jikri, 69, ditemui di ladangnya dekat kediamannya di Kg Kuala Tongod, kira-kira kira-kira 270 kilometer dari Kota Kinabalu.

Lelaki berkenaan ditemui kira-kira pukul 7 petang Isnin. Warga emas itu dibawa ke klinik Tongod dan kemudian dihantar ke Hospital Sandakan bagi mendapatkan rawatan. Pada Ahad, pasukan perubatan berkunjung ke rumahnya bagi memaklumkan dirinya didapati positif Covid-19 hasil ujian saringan.

“Dia diminta untuk bersiap sedia kerana ambulans akan tiba bagi menjemputnya pada tengah hari, dan dia dilihat mula mengemas,” katanya Dzulbaharin. Beliau berkata, warga emas itu turut dimaklumkan akan dibawa ke Hospital Sandakan bagi mendapatkan rawatan.Bagaimanapun, kediaman warga emas itu di Kg Kuala Tongod berkunci sebaik pasukan perubatan tiba pada tengah hari bagi menjemputnya. – The Star

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Kes pemergian akibat positif covid 19 makin meningkat. Terkini hampir 15 jemaah masjid kluster Mahsuri Jitra pergi menghadap illahi dalam masa 2 minggu.

Saban hari berlakunya peningkatan kes positif covid-19 dan pertambahan kes pemergian yang dilaporkan mencecah 63 sehari pada 13 Jun 2021. Di Jitra, Kedah ser4mai 15 jemaah masjid dilaporkan telah sah pergi menghadap illahi akib4t covid-19 ekoran daripada kluster Taman Mahsuri yang merebak pada bulan Mei lalu.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Kerajaan Tempatan Negeri iaitu Datuk Dr Mohd Hayati Othman berkata pemergian tersebut dipercayai berlaku sejak dua minggu lepas susulan jngkitan yang berlaku dalam kalangan jemaah masjid.

“Ya, hingga hari ini sudah 15 orang pergi menghadap illahi, maklumat ini saya perolehi daripada Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Kedah. Virus ini merebak sejak tercetusnya kluster di Taman Mahsuri yang turut dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) selama dua minggu bermula 18 Mei hingga 31 Mei lalu.

Kita harapkan virus ini cepat-cepatlah pergi. Kita juga harap orang ramai terus mendaftar untuk mendapatkan suntiikan vaksin seterusnya kita dapat membentuk imuniti berkelompok.

Dr Mohd Hayati menyifatkan c0v1d-19 amat bahaya dan mampu mergut nyw sesiapa sahaja dalam masa yang singkat. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebelum ini melaporkan berlaku peningkatan mendadak dan kadar kebolehjangkitan yang tinggi di lokasi Bandar Darulaman dan Lubuk Kawah, Jitra.

KKM bagaimanapun sudah melakukan 207 ujIan saringan di sembilan kawasan zon merah di Jitra dan mendapati 94 daripada ujian saringan itu dilaporkan sah positif covid-19. Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber BH Online via Oh Bulan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Ujian saringan Covid 19 sasarkan seramai ini pula untuk dilakukan secara percuma. Ianya akan ditumpukan di kawasan ini.

Shah Alam: Sejumlah 97,565 individu disaring menerusi program saringan percuma yang dilaksanakan kerajaan Selangor di 56 Dewan Undangan Negeri (DUN) sejak 8 Mei hingga 10 Jun lalu. Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari menerusi ciapan di Twitter memaklumkan 3,342 individu atau 3.43 peratus dikesan positif Covid-19 sepanjang tempoh program berkenaan dilaksanakan.

“Mengikuti keberkesanan dan kepentingan khidmat saringan ini, kerajaan negeri akan meneruskan ujian saringan Covid-19 percuma dalam fasa ke tiga yang mensasarkan 100,000 individu. Saringan kali ini akan memberi tumpuan kepada kawasan ‘hotspot’ kes Covid-19 serta kawasan industri dan perkilangan. “Terima kasih warga Selangor sekalian yang hadir serta tidak lupa petugas dan badan berkuasa yang terbabit sepanjang program ini,” tulisnya di Twitter.

Sementara itu, Pengurus Selangor Health Care (SelCare), Mohd Noor Md Nasir berkata, susulan pengumuman Menteri Besar itu, pihaknya akan meneruskan program saringan berkenaan di lapan lokasi yang dikenal pasti mempunyai kadar positif melebihi lima peratus. Katanya, pihaknya merancang untuk melaksanakan program berkenaan 19 Jun ini bagaimanapun ia tertakluk kepada kebenaran daripada kerajaan negeri.

“Saringan berkenaan akan dijalankan di Dun Kajang; Semenyih; Bukit Antarabangsa; Hulu Kelang; Gombak Setia; Sungai Tua; Taman Templer dan Taman Medan,” katanya ketika dihubungi. Dalam pada itu, berdasarkan data yang dikongsi Dun Subang Jaya merekodkan kehadiran untuk saringan paling tinggi iaitu 5,096 orang manakala Sungai Air Tawar paling sedikit dengan 191 orang.

Sumber : Metro Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Akhirnya rakyat Brunei hidup tanpa pakai pelitup muka. Rupanya ini 11 cara Negara Brunei buat untuk jadi bebas covid 19 yang ramai tak tahu.

Baru-baru ini Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam serta Baginda Isteri bersama kerabat di Raja berkenan berangkat ke Majlis Sambutan Hari Raya Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiaj di Pusat Persidangan Antarabangsa Berakas, Brunei.

Apa yang menariknya mengenai sambutan ini apabila meluhatkan hampir kesemua kerabat di raja dan rakyat Brunei sudah tidak lagi memakai pelitup muka dan hidung pada kala dunia sedang bergelut dengan pandemik dek covid-19.

Tidak hairan bagaimana mereka sudah boleh hidup beba seolah-olah sudah tidak ada Corona virus ini kerana lebih setahun negara Brunei Darussalam dilaporkan tidak mempunyai kes baru cov1d-19.

kes tempatan terakhir dilaporkan di negara ialah pada 6 Mei tahun lalu. Negara dengan populasi 450,000 penduduk itu pertama kali melaporkan kes cov1d-19 pada 9 Mac 2020. Walaupun setahun bebas daripada kes tempatan, Brunei masih mengesan jangkitan covi1d-19 pada pelancong asing.

Negara ini melaporkan satu kes baru yang diimport covid-19 menjadikan jumlah nasional menjadi 229. Dengan penambahan itu, sebanyak 88 k3s yang diimport telah disahkan sejak k3s jangk1t4n tempatan terakhir pada 6 Mei 2020.

Menurut Kementerian kesihatan Brunei, k3s baharu itu melibatkan wanita berusia 20 tahun yang tiba dari Eropah melalui Singapura pada 23 April 2021. Wanita berkenaan mengalami demam bersuhu tinggi, batuk dan hil4ng deria bau dan rasa sejak 30 April.

Siasatan telah mengesahkan bahawa tidak ada kontak rapat untuk k3s tersebut kerana dia dikuarantin sebaik tiba di negara itu. Dia dirawat dan dipantau di Pusat Pengasingan Nasional bersama dengan enam k3s aktif lain, semuanya dalam keadaan stabil.

Sejumlah tiga pemergian dan 219 pemulihan telah dilaporkan setakat ini di Brunei. Negara pertama Asia Tenggara yang menerapkan syariat Islam itu memulakan Program Vaksinasi Nasional pada 3 April tahun ini dengan 17,776 orang telah menerima vaksin cov1d-19 hingga 5 Mei 2021.

Brunei telah membenarkan penggunaan kecemasan untuk beberapa vaksin, iaitu Oxford-AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Sinopharm. “Pada masa ini, vaksin cov1d-19 masih dilaksanakan untuk fasa satu, yang terdiri daripada barisan depan, pelajar yang belajar di luar negara dan warga emas berusia 60 tahun ke atas,” kata Kementerian k3sihatan Brunei seperti yang dipetik daripada Xinhua.

“Keutamaan diberikan kepada petugas barisan hadapan dan warga emas kerana golongan ini mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk dijangkiti cov1d-19. Warga emas mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami komplikasi yang lebih teruk,” kata kementerian itu.

Kementerian kesihatan Brunei terus menggalakkan orang untuk mengambil bahagian dalam program vaksinasi nasional, walaupun tidak wajib. “Mendapatkan vaksin cov1d-19 adalah langkah paling berkesan untuk melindungi diri kita, keluarga dan masyarakat kita dari k3san berbahaya korona,” kata kementerian itu.