Ramai sebak ketika Dr Noor Hisham luah sesuatu di sidang media hari ini

P3rang yang panjang dan berterusan menyebabkan kakltangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menghadapi kelesvan mentall dan fizlkal, kata Dr Noor Hisham Abdullah hari ini.

Menurut ketua pengarah kesihatan itu, perangg melawann C0vid 19 kini berlanjvtan sehingga 10 bulan dan ia memaksa kakitangan KKM bertvgas tanpa cuti.

Malah antara yang menghadapi tekanann itu ialah Noor Hisham sendiri yang berdepan dengan tekanann yang amat tinggi.

“Mungkin ada yang terkesann dengan tekanann yang tinggi dan sebagainya, termasuk ketua pengarah kesihatan juga (hadapi) tekanann yang amat tinggi.

“Kadang-kadang, malam pun tak boleh tidur sebab pelbagai aktiviti yang kita kena fikirkan, bagaimana kita boleh selesaikan masalahh ini,” katanya pada sidang media harian di Putrajaya hari ini.

Kess positif C0vid 19 menurun untuk seketika beberapa bulan lalu dan pernah mencatatkan angka sifar sehinggalah pilihan raya negeri diadakan di Sabah akhir Sept lalu.

Ia mencetvskan gel0mbang ketiga C0vid 19 dengan setiap hari kess baru dikesann dengan tiga atau empat angka akhir-akhir ini.

Jumlah kematlan juga dicatatkan dari semasa ke semasa.

Kata Noor Hisham selain kakltangan KKM di lapangan, kelesvan mentall dan fizlkal turut dialami di peringkat kementerian.

“Ini adalah sebab kita berperrang berterusan tanpi henti untuk tempoh 10 bulan tanpa cuti, setiap hari ada mesyuarat dan juga ada tlndakan.

“Jadi, setiap lapisan warga kerja KKM menjalankan tugas dengan sebaik mungkin,” katanya.

Bagaimanapun menurut Noor Hisham keadaan itu masih terkawal.

“Setakat ini, masih boleh bertahann,” katanya.

Komen Orang Ramai

Doa saya, agar Tan Sri diberikan kekvatan olehNya untuk menempuh temp0h2 svkar seperti ini. Diberkatilah Tan SRI dan keluarga.

Untuk segenap laplsan petugas KKM..Terima kasih x terhingga. Semoga jasa bvdi kalian Allah balas dengan sebesar besar ganjaran pahala n kalian dilindungi sentiasa dari mara bhaya..Aminn.

Semoga Allah sentiasa merahmati Tan Seri DR Noor Hisham dan sentiasa menjadi tvnjang penguat semangat untuk semua frontliners. Kepada semua frontliners.. Saya doakan Semoga semuanya sentiasa dirahmati dgn kesihatan yg terbaik.. Kvat semangat Dan tak akan menyerah klah..Terima Kasih semua.

Sumber : MalaysiaKini/Astroawani