Najib Razak bongkarkan sesuatu pada yang layak mohon i-sinar KWSP

Semalam ‘kecoh’ satu Malaysia tentang pengeluaran akaun 1 i-Sinar KWSP. Ramai yang mengharapkan agar KWSP membenarkan semua pencarum membuat pengeluaran tetapi sayangnya tidak.

KWSP telah membahagikan kepada 2 kriteria dan disebabkan ini bukan semua pencarum layak untuk keluarkan duit caruman mereka di dalam akaun 1 KWSP.

ORANG ramai kelihatan beratur di sepanjang laluan premis untuk berurusan di pejabat KWSP Cawangan Kluang. FOTO Adnan Ibrahim.

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengumumkan kemudahan i-Sinar kini dibuka kepada semua ahli KWSP yang terjejas pendapatan akibat COVID-19 dengan permohonan dalam talian bermula 21 Disember 2020.

Pengurus dana persaraan itu berkata, kriteria kelayakan bagi Kategori 1 membabitkan ahli yang bekerja di sektor formal, bekerja sendiri, bekerja di dalam sektor ekonomi gig, yang sudah lama tidak mencarum, yang hil4ng pekerjaan, suri rumah atau yang diberi notis cuti tanpa gaji.

Katanya, kriteria bagi Kategori 1 itu adalah ahli yang tiada caruman dengan KWSP sekurang-kurangnya selama 2 bulan berturut-turut semasa permohonan atau ahli yang masih bekerja tetapi telah mengalami pengurangan gaji pokok sebanyak 30 peratus dan ke atas selepas 1 Mac 2020.

Now Najib Razak claims RM2.6b were channeled into a bank account handled by his officers - News

Najib razak telah membuat 1 posting di Facebook beliau NAJIB RAZAK dimana beliau mengatakan walaupun pencarum layak memohon i-Sinar akan terdapat beberapa proses yang akan ambil masa yang lama.

Posting detailed menyusul nanti tapi saya perhatikan bahawa selain syarat keperluan bukti dokumen, timing pengeluaran juga menjadi satu lagi masalah.

Ramai yang sudah tunggu sejak bulan Oktober apabila saya dan UMNO mula menyuarakan saranan ini.

Tetapi pengumuman KWSP semalam bagi kategori 2 bermaksud:

– Ramai yang terdesak sudah tunggu sejak bulan Oktober,

– Perlu tunggu sehingga 11 Januari 2021 untuk memohon dengan pelbagai bukti dokumen,

– Kena tunggu lagi 2 hingga 3 minggu untuk dimaklumkan KWSP jika permohonan layak atau tidak.

– Jika layak, bayaran hanya akan dibuat sebelum akhir bulan berikutnya – iaitu pada akhir bulan Februari.

Sekarang awal bulan Disember.

Adakah ianya munasabah bagi mereka yang tengah lemas untuk tunggu 3 bulan lagi sehingga akhir bulan Februari sebelum mendapat pelampung sedangkan mereka sudah berharap sejak bulan Oktober iaitu 5 bulan dahulu?

Netizen telah men1ngg4lkan komen yang bunyi kecewa dengan apa yang terjadi sekarang.

“Walaupun aku layak untuk mohon i-sinar sbb gaji kena potong 50%,tapi bagi aku pengumuman semalam still tak adil lagi dan mmg tak ikhlas langsung.. bak kata org tua², KWSP muka je melayu,tapi perangai mcm yahvdi..”

“Najib Razak timing pon mmg benar Dato seri , ia masalah pada golongan B40 . Kami perlu segera dan tanpa syarat!!”

“Klau blh x perlu bersyarat…wt apa nk dokumen² bagai..gaji bkn beribu² pon…lgi nk tggu 2@3mnggu..skrg tgh sesak…aq bkn org sng..”

Tidak sampai 20 minit, posting Najib Razak telah mendapat hampir 5 ribu tanda suka dan melebihi 1000 komen.

Artikel By: AwattSyeikhh Network

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom like page kami Media Bawang