Hampir 10 tahun nak tunggu zuriat. Sekali jururawat ini pergi buat selamanya akibat sakit ini selepas bersalin.

Peningkatan kes harian Covid-19 di Malaysia turut mengakibatkan kes kehilangan disebabkan wabak tersebut meningkat. Setiap hari, beratus mngs4 dilaporkan telah pergi buat selamanya dan sudah tentu mempunyai cerita sedih disebalik pemergian tersebut. Salah satunya adalah kes kehilangan melibatkan seorang jururawat yang juga frontliner dalam membendung wabak ini apabila telah pergi buat selamanya sejurus melahirkan anak pertamanya.

Tak sempat lihat anak pertama

Lebih menyedihkan lagi, kelahiran tersebut merupakan penantian selama 10 tahun allahyarham dan suami selepas melangsungkan perkahwinan sedekad lalu. Namun, menerusi Harian Metro, Norfaizah Mohamed Nor, 34 telah disahkan pergi buat selamanya kira-kira jam 3.02 pagi semalam selepas melahirkan anak berusia 26 minggu secara operasi.

Berjangkit dari pesakit

Difahamkan, Norfaizah telah disahkan positif Covd-19 peringkat kelima selepas mendapat jangkitan daripada pesakitnya. Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan (JKNK) Datuk Dr Zaini Hussin mengesahkan jururawat itu telah pergi buat selamanya akibat Covd-19. Beliau berkata, Allahyarham adalah jururawat di Hospital Gua Musang dan seorang petugas yang berdedikasi.

“Jnz4h wanita itu diuruskan di Kampung Lembaga, dekat Gua Musang,” katanya.

Setakat ini, bayi jururawat wanita itu telah ditempatkan di  unit rawatan intensif neonatal untuk rawatan lanjut memandangkan lahir dalam kondisi pramatang. Sumber: Harian Metro (Hidayatidayu Razali), kredit foto FB Sham M Nor

Izuan Fitri masih bertarung nyawa daripada sakit ini. Tak sangka dah 5 hari Izuan ditidurkan.

Bintang  One Two Jaga dan Munafik, Izuan Fitri, masih bertarung nyawa tidak sedarkan diri sejak 31 Julai lalu selepas diser4ng s4wan berikutan sakit batuk kering yang dihidapi. Abang kembarnya, Izuan Fikri, 19, berkata, doktor di Hospital Selayang perlu menunggu keputusan imbasan CT-Scan sebelum  melaksanakan prosedur operasi bagi memulihkan kesihatan pelakon itu.

“Selepas diserang s4wan lima hari lalu memang Izuan langsung tidak sedar. Keadaannya seperti orang tidur apabila masih boleh batuk-batuk kecil, menggaru atau beri reaksi jika disentuh. Doktor maklumkan, kum4n t1bi dalam badan merebak melarat sehingga menyerang bahagian otak,” cerita Fikri.

Menurutnya, pelakon itu mulanya mengadu sesak nafas dan kebas tangan dan kaki kanan sebelum diserang s4wan dan dihantar ke hospital. “Sekarang kami masih menunggu keputusan imbasan. Jika operasi itu lebih banyak mendatangkan risiko tinggi, doktor mungkin meneruskan pemberian ubat dahulu. Buat masa ini kami harapkan doa supaya dia dapat sedar semula,” katanya kepada Kosmo! Online.

Khabar mengejutkan mengenai pelakon yang turut membintangi filem Munafik itu dikongsi beberapa rakan dalam industri seni yang sama-sama mendoakan kesihatannya. Berkongsi keadaan adiknya lagi, Fikri berkata, anak bongsu daripada tujuh bersaudara itu hanya mengetahui dirinya menghidap t1bi selepas mendapatkan rawatan doktor beberapa bulan lalu. Katanya, Izuan kerap mengalami gejala batuk, demam dan sakit dada tetapi menganggap itu sakit biasa selain hanya menjalani pemeriksaan lebih lanjut apabila dipaksa keluarga untuk bertemu doktor.

“Sebenar dua, tiga bulan lalu dia sudah dimasukkan ke hospital. Lama juga dia ditahan dalam wad ketika itu.  Dari situ baru kami sekeluarga tahu dia mempunyai penyakit batuk kering. Daripada pemeriksaan dan simptom awal, doktor maklumkan sakitnya mungkin bermula sejak fasa pertama Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) iaitu dua tahun lalu. Tahap kesihatannya tampak semakin meningkat selepas mendapatkan ubat malah turut patuh mengikuti segala saranan doktor demi memastikan dirinya kekal sihat. Semuanya okay sampailah kejadian sawan pada 31 Julai lalu. Itu adalah kali pertama berlaku. Doakan semoga Fitri sihat semula seperti sediakala,” katanya yang menemani kembarnya itu di wad.

Berita mengejutkan tentang Izuan turut dikongsikan ibunya, Nor Abdul Rani. Hanya menerusi perkongsian dalam Facebook, ibu tunggal itu berharap doa dari semua pihak agar anak bongsu kembali sedar dan dapat pulih seperti biasa.

“Tak terhingga doa berterusan untukmu anakku. Bangunlah anak, berjuang dan terus berjuang melawan keganasan virus jahat dalam tubuhmu. Bangkitlah anakku, bangunlah dari lenamu. Mohamad Izuan Fitri, anak ku tersayang bukakan matamu. Senyumlah dengan penuh keindahan,” tulis Nor Abdul Rani menerusi hantaran dalam facebook miliknya.

Dalam pada itu, pelakon dan pengarah senior, Sabri Yunus menerusi satu hantaran dalam Facebook miliknya menganggap pelakon tersebut sebagai ‘permata’ yang mempunyai bakat besar dalam industri.

“Izuan Fitri, pelakon remaja yang berbakat besar. Dia Butak yang degil dan berani. Seorang yang nakal dan budiman. Dikhabarkan berita duka bahawa Izuan kini sedang berjuang dengan hidup di hospital Selayang. Mari berdoa untuk adik ini. Dia berjuang melawan kuman tibi yang bersarang hingga pada otaknya,” tulis Sabri menerusi satu hantaran di laman Facebooknya .

Sepanjang pembabitan dalam arena lakonan, pelakon Butak itu pernah menjulang meraih trofi Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik, Anugerah Skrin (ASK) TV3 pada 2015 dan Pelakon Kanak-Kanak TV Terbaik, Anugerah Seri Angkasa (ASA) 2016. Sumber – K! ONLINE

Banyak isu berbangkit apabila setelah hampir 20 tahun baru tersedar anak tertukar. Sekali Mufti Kelantan tampil jelaskan apa perkara yang wajib mereka lakukan.

Kuala Lumpur: Kesilapan tertukar bayi dengan keluarga lain sehingga seseorang individu di-bin atau di-bintikan kepada bapa angkat, dari segi hukum agama wajib ditukar kepada bin atau binti bapa kandung supaya tidak menimbulkan isu berbangkit, terutama berkaitan pembahagian pusaka.

Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad berkata, ini kerana anak sebenar itu mempunyai hak untuk mendapatkan sumber pusaka yang ditinggalkan oleh bapa kandungnya yang sudah pergi buat selamanya.

“Memang (wajib) seseorang itu di-bin atau di-bintikan kepada bapa sebenar, tidak boleh di-binti atau bin kepada bapa angkat, haram kalau dengan sengaja. Dalam kes ini ia ‘tersilap’, jadi apabila tersilap, insya-Allah Tuhan ampunkan. Tetapi dari segi pengurusan (Jabatan Pendaftaran Negara), terserahlah…kalau undang-undang kata tidak boleh tukar sebab membabitkan sijil misalnya, tidak mengapa, tetapi perlu ada satu catatan bahawa ini adalah anak angkat. Kalau tidak nanti dia boleh buat tuntutan di mahkamah dan berhak mendapat tuntutan pusaka. Sekarang tidak mengapa kerana damai (tiada perbalahan),” katanya kepada Bernama ketika dihubungi.

Mohamad Shukri berkata demikian sebagai mengulas laporan Bernama semalam berkenaan dua keluarga terpaksa mengharungi kisah tragis selepas tiga bayi perempuan termasuk sepasang kembar yang dilahirkan 20 tahun lepas tertukar dipercayai akibat kecuaian kakitangan sebuah hospital di Kota Bharu, Kelantan. Kejadian itu hanya disedari tahun lepas selepas ketiga-tiga individu tidak bersalah tersebut, Adryani Iwani, 20, ‘kembarnya’ Adryana Irwani, 20, dan kembar sebenarnya Noratirah Husin, 20, menjalani ujian asid deoksiribonukleik (DNA) pada September tahun lalu.

Mengulas lanjut, Mohamad Shukri berkata, tidak menjadi kesalahan untuk anak yang tertukar itu terus tinggal bersama keluarga yang memeliharanya selama ini kerana dia dianggap anak sebenar kerana telah menyusu daripada ibu keluarga berkenaan. Sehubungan itu, dari aspek hukum aurat adik-beradik susuan adalah sama dengan hukum aurat adik-beradik seibu sebapa, katanya.

Mengenai wali dalam pernikahan pula, merujuk kepada kes ini yang kedua-duanya sudah kehilangan bapa kandung, Mohamad Shukri menjelaskan pengganti wali yang terdekat ialah abang atau adik-beradik lelaki kandung.

“Meskipun (Adryana Iwani) sudah tinggal bersama keluarga angkat, wali pernikahan itu mesti ikut binti bapa yang sebenar, wali asal. Andai kata sudah nikah berwalikan bapa angkat atau adik-beradik angkat, tidak jatuh hukum zin4, tapi dia mesti angkat lafaz nikah baharu dengan wali asal selepas diketahui hal sebenar,” katanya.

Bagaimanapun dalam kes ini, kesemua yang terbabit masih belum mendirikan rumah tangga. Berkenaan ujian DNA bagi membuktikan tali kekeluargaan seseorang pula, Mohamad Shukri berkata ia boleh diterima pakai sebagai satu daripada mekanisme untuk menentukan nasab (anak kepada bapa).

Sementara itu, pakar genetik manusia Universiti Putra Malaysia (UPM) Prof Madya Dr Thilakavathy Karuppiah berkata seseorang itu akan mewarisi 50 peratus daripada DNA ibu dan 50 peratus DNA bapa.

“Malah, setiap individu pula mempunyai profil (corak) DNA yang berbeza, kecuali kembar seiras,” katanya. Dr Thilakavathy berkata, keputusan ujian DNA yang tidak boleh dipertikaikan adalah lebih kurang antara 96 peratus hingga 99.99 peratus namun, sebarang ujian DNA, ada kebarangkalian yang kecil akan memberi keputusan yang boleh dipertikaikan. Keputusan yang boleh dipertikaikan bukan bermaksud keputusan negatif. Semakin tinggi peratusan, semakin besar kemungkinan individu-individu yang diuji itu mempunyai tali persaudaraan,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan (JKNK) Datuk Dr Zaini Hussin ketika dihubungi berkata pihaknya sedang menyiasat perkara itu dan akan berhubung dengan pihak berkaitan untuk mendapatkan maklumat lanjut.

‘Ayah jatuh s4kit apabila tahu saya bukan anak kandungnya’

Kesilapan meletakkan tanda nama ketika dilahirkan 20 tahun lepas, dipercayai akibat kecuaian kakitangan sebuah hospital di Kota Bharu, Kelantan sehingga menyebabkan Noratirah Husin ‘tertukar’ ibu bapa, tinggalkan kesan mendalam kepada wanita itu.

Tambahan lagi, ‘ayah’ yang membelanya selama ini, Husin Omar telah pergi pada usia 64 tahun akibat sakit di bahagian jantung pada November tahun lalu, selepas ujian asid deoksiribonukleik (DNA) diketahui pada September 2019 yang mengesahkan dia bukan anak kandung lelaki itu.

Bagi Noratirah, ujian yang terpaksa ditanggung oleh ‘ayahnya’ itu amat berat dan kesedihan yang dialami bertimpa-timpa kerana ia terjadi tidak sampai dua tahun selepas kehilangan ‘ibunya’ Rahmah Isa, yang pergi pada 2018 akibat kenc1ng manis serta dua lagi saudaranya dalam tempoh itu.

“Saya sudah boleh menduga keputusan DNA itu kerana Adryani Iwani mempunyai banyak persamaan dengan saya. Sebaik ayah mengetahui tentang perkara itu, ayah mula berubah dan lebih banyak berdiam diri serta sering kali termenung. Pada sekitar September tahun lepas ketika di rumah, saya menerima panggilan telefon daripada mama (ibu kandung Siti Aminah Ismail) yang memaklumkan hal keputusan ini (DNA), jadi saya buka pembesar suara telefon supaya adik-beradik lain dan ayah (Husin) pun dapat dengar apa yang mama ingin sampaikan,” katanya kepada Bernama.

Katanya, selepas dimaklumkan keputusan itu, ayah terus menangis dan secara tiba-tiba dia mengadu sakit dada sambil menzahirkan rasa bimbang hendak melepaskannya memandangkan dia adalah anak bongsu daripada 12 beradik yang tidak pernah berpisah dengan keluarga.

Noratirah berkata, ayahnya turut meluahkan perasaan terkilan kerana dia tidak dapat berjumpa dengan bapa kandungnya Ibeni Yanin Mohd Salleh yang telah pergi lebih awal (2009) dan begitu juga dengan Adryana Iwani yang tidak dapat berjumpa dengan ibu kandungnya Rahmah Isa (telah pergi pada 2018).

Noratirah yang sedang mengikuti pengajian Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak di Kolej Poly-Tech Mara Cawangan Kota Bharu berkata, dia kini tinggal bersama ibu kandungnya selepas ‘ayahnya’ (Husin) telah pergi ditambah lagi adik-beradik lain sudah berkeluarga.

“Walaupun saya telah tinggal dengan mama, tapi kami adik-beradik sebelah ayah (Husin) tetap berhubung, kalau ada masa hujung minggu akan berkumpul di rumah ayah, tapi disebabkan sekatan pergerakan penuh yang dilaksanakan kini, kami bertanya khabar antara satu sama lain melalui telefon sahaja,” katanya.

Adryani Iwani Ibeni Yanin pula menceritakan ibunya, Siti Aminah terduduk dan hanya mampu menangis apabila mengetahui bahawa Adryana Iwani tertukar dan bukan anak kandungnya. Menurut Adryani Iwani, sebaik ibunya menerima keputusan DNA berhubung kedudukan ‘kembarnya’ itu pada September, perasaan ibunya tidak tenteram kerana bimbang perkara itu akan mengganggu psikologi ‘anaknya’ itu.

“Selepas terima keputusan, mama terkejut dan panggil saya berjumpa di bilik untuk mengelakkan Ana (panggilan untuk Adryana Iwani) tahu. Mama bagi tau, betullah Ana bukan anak mama dalam keadaan menangis. Dia enggan percaya dengan perkara itu kerana terlalu menyayanginya. Ketika itu, saya hanya mampu memujuk mama kerana risau Ana mendengarnya dan mama meminta saya supaya merahsiakan perkara itu daripadanya kerana tidak mahu dia berkecil hati,” katanya.

Sementara itu, Adryana Iwani yang tertukar dalam kejadian itu menzahirkan perasaan sedih kerana hanya sempat mengenali ayah kandungnya (Husin) itu kira-kira dua bulan sebelum pergi buat selamanya.

“Sudah pasti saya sedih, tahu-tahu kita ada keluarga lain selepas 19 tahun terpisah, lagi sedih saya tak pernah jumpa dan mendapat kebahagian daripada ibu kandung sendiri. Disebabkan salah orang lain, kami yang menanggung derita,” luahnya yang mengakui gred purata nilai kumulatif (CGPA) pengajiannya turut terjejas akibat kejadian itu.

Ditanya bagaimana dia berdepan situasi getir itu, mahasiswa Pentadbiran Korporat Universiti Teknologi Mara (UiTM) Seremban, Negeri Sembilan itu berkata, dia tidak mahu melihat ‘ibunya’ susah hati mengenangkan dirinya sekiranya melihat dia asyik menangis memikir perkara yang sudah terjadi. Mengenai perkenalan dengan ayahnya dalam masa yang singkat, Adryana Iwani berkata, dia sendiri dapat merasai ‘aura’ bapa kandungnya selepas kali pertama berjumpa.

“Pada kali pertama berjumpa, perasaan saya itu bercampur baur, seronok pun ada dapat jumpa ayah kandung, tapi sedih pun ada sebab takut dia tidak boleh terima baik buruk saya kerana selama ini Noratirah antara anak kesayangannya. Tapi saya bersyukur kerana adik-beradik lain layan saya macam adik sendiri dan keluarga pun semakin bertambah besar,” katanya yang sempat menerima cincin daripada ayahnya dan tinggalkan pesan untuk terus hormat kepada keluarga yang membesarkannya terutama ‘ibunya’, Siti Aminah.

Sumber : Trendingsangat.PW

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.