Akhirnya Kak KM Beri Pnjelasan Produk Mana Jadi Kess Sampaii Kenaa Dendaa

PETALING JAYA: Anak kepada pelakon veteran Normah Damanhuri, Rose Azlin Rosli didendaa 10,000 oleh Mahkamah Majistret di sini, hari ini kerana menjual dan memiliki produk KM S4mpah Cleanse yang tidak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan (KKM).

Majistret M Bharat menjatuhkan hukumaan itu terhadap Rose Azlin, 46, selaku Orang Kena Saaman (OKS) mewakili syarikat KM Beauty House selepas dia membuat peng4kuan bersaalah atas pertuduhan itu.

Mahkam4h turut memerintahkan OKS menjalani hukumman peenjara empat bulan sekiranya tidak membayar dendaa. OKS membayar dennda itu.

Mengikut pertuduhan, Rose Azlin yang hadir ke mahkamah memakai baju kurung biru dituuduh memiliki 99 paket produk KM Sampah Cleanse yang tidak berdaftar di bawah KKM yang melanggarr Peraturan 7(1)(a), Peraturan-Peraturan Kawalan D4dahh dan Kosmetik 1984, dengan tujuan untuk menjual produk itu.

Kak KM Tampil Beri Penjelasan

Jangan risau produk kak km ade kelulusan.. Boleh cek kalau rase ragu2.. (SAMPAH CLEANSE ➡️ Q SENSE)

Posted by SweetDara_kak Km K.L on Ahad, 27 September 2020

Kesalahann itu didakwaa dilakukan di premis Chamomile Beauty House di No 65, Tingkat 1, Jalan SS19/6, Subang Jaya, dekat sini pada 11.20 pagi, 21 Jan lepas mengikut Seksyen 12(1) Akta Jualan D4ddah 1952 yang memperuntukkan hukumann dendaa maksimum 25,000 atau penjarra tidak melebihi setahun atau kedua-duanya.

Terdahulu, Rose Azlin yang tidak diwakili peguam memohon hukumaan ringan atas alasan ketika kejadian produk berkenaan sedang dalam proses untuk mendapatkan kelulusan KKM.

Rasa macam jlo plak tadi kat mahkamah Lebih 40 orang reporter 🤣🏆📷📽📸🎥

Posted by SweetDara_kak Km K.L on Ahad, 27 September 2020

Bagaimanapun, Pegawai Pendakwaa Mohd Helmi Azman daripada Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Jabatan Kesihatan Selangor, memohon mahkamahh mengenakan hukuman setimpal sebagai pengajarann kepada OKS atas alasan produk tersebut telah diiklankan dalam laman sosial yang boleh diakses umum.

“Sebagai orang yang dikenali, OKS seharusnya memastikan produk kesihatan yang ingin dijual atau digunakan berdaftar dengan KKM supaya ia selamat digunakan oleh pengguna,” katanya.

Sumber : BHOnline/IGKakKM/OM