Ini Tindakan Yang Akan Dibuat Oleh Kerajaan Negeri Setelah Tularr Bekas Guru Suka Kumpul Smpah

IPOH: Kerajaan Perak akan membntu seorang pesaara guru wanita yang tinggal di sebuah rumah teres dua tingkat yang dipenuhi smpah di Taman Bersatu, Simpang Pulai, di sini untuk mendapatkan khidmat nasihhat dan kaunseliing.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Perak, Datuk Dr Wan Norashikin Wan Noordin berkata, tinjavan ke rumah itu mendapati Chung Sook Khuan, 63, yang tinggl bersendirian sejak beberapa tahun lepas, gemar mengutip samph bagi tujuan kitar semula.

“Bagaimanapun, msalah longgokaan smpah setinggi kira-kira 1.5 meter di halaman rumah wanita yang dipanggil Cikgu Chung itu menimbullkan kerisauuan jiran kerana dikhuaatiri menjejskan keshatannya dan juga penduduk berhampiran.

“Keaddan itu juga menyebabkan pencmaran bau serta dibimbangi mengakiibatkan pembiaakan nyamvk aeedes dan msalah lain, lebih-lebih lagi dengan ancman wbak C0VID 19 ketika ini,” katanya ketika ditemui pemberita semasa melawwat kawasan rumah berkenaan di sini, hari ini.

Beliau berkata, selain khidmat kaunseeling oleh Jabatan Kebajiikan Msyarakat, kerajaan negeri melalui Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) akan bertinddak sgera membeersihkan kesemua longgkan smpah di rumah itu.

Wan Norashikin berkata, kerajaan negeri sedang mengesan tiga orang anak Chung serta suaminya yang dipercayai tinggal di Taman Botani di sini, untuk tindaakan lanjut dan difahamkan mereka tinggal beraasingan disebabkan kegemaran mengutip smpah wanita itu.

“Kita juga akan bekerjasama dengan Jabatan Kesihatan untuk membuat pemeriiksaan bagi mendapatkan laporan tahhap kesihatan Chung,” katanya.

Wan Norashikin berkata, bagaimanapun, tindakan pengatkuasaaan undang-undang akan diambil sekiranya Chung masih berdeegil untuk terus mengutip dan mengumpul smpah di rumahnya dan tindakan terkhir yang boleh dilakukan ialah menempatkan warga emass berkenaan di pusat jaggaan orang tva kerana dia enggn tinggal bersama keluarga.

Sementara itu, Chung yang ditemui berkata, anak-anaknya, seorang perempuan dan dua lelaki berumur dalam lingkungan 30-an, sering mengunjunginya bagi menghantar makanan.

Chung sering dilihat berbasikal hingga lewaat malam mengutip samph dari premis berhampiran yang kemudian dibawa pulang, malah dakkwa sesetengah pihak wanita itu terpaksa memanjat longgokan smpah di halaman untuk masuk ke dalam rumahnya.

Luahan Penduduk

Deritta berjirankan smpah dirasai oleh Sik Eng, 82, dan adik iparnya, Agnes Kam, 65, yang tidak tahan dengan bau bvsuk daripada longgokan itu.

Agnes berkata, mereka juga berhadapan dengan masalahh nyamvk hingga Sik Eng pernah dimasukkan ke hospital akibat demm denggii.

“Sudah banyak kali kami menasihatkannya tetapi dia tidak pernah dengar, malah kami pula dimarahiinya. Dia juga akan maarah sekiranya kami usik samphnya.

Sementara itu, penduduk, Mohd Hanipah Pareeth, 67, mengharapkan ahli keluarga wanita itu dapat bertanggungjawab dengan membawanya mendapatkan rawattan.

“Masalah longgokkan smpah ini tidak akan selesai meskipun berpuluh aduaan telah dibuat kepada pihak polis dan Majlis Bandaraya Ipoh (MBI).

Sumber : AstroAwani/OM