Isteri aku sibuk ajak bakal madu tidur sekali sebab aku nak kahwin dua. Jadi tanya tanya aku dibuatnya bila ini yang berlaku sampai perempuan tu tak jadi nak kahwin

Foto sekadar hiasan.Malam tu , malam yang paling suk4r. “Sayang, Abang minta izin untuk nikah sorang lagi,”

Aliyah yang sedang melip4t kain, terdiam seketika. Mungkin terkedv. Adakah pendengarannya kian kabvr lantaran usianya yang kian ber4njak.

Adakah dialog tadi hanya dilafazkan di dalam TV, sementelah TV juga dipasang. Tapi, ahh bukanlah.

TV sedang menayangkan iklan Sunsilk, mvstahil sudah ada siri baru iklan Sunsilk? Dia mengh3la nfas panjang. Dia memandang sekali imb4s wajah Asraf Mukmin,kemudian tersenyum.

Meletakkan kain yang telah siap dilip4t di tepi, bangun lantas menuju ke dapur.

Langkahnya diatur tenang. Segelas air sejuk ditegvk perlahan. Kemudian dia ke bilik Balqis, Sumayyah, Fatimah. Rutin hariannya, mencivm puteri puterinya sebelum dia masuk tidur.

Dahulu, semasa puterinya kecil lagi, rutln itu dilakukan dengan suaminya. Kini, anak anak kian ber4njak remaja.

Kemudian, dia menjengvk bilik putera bujangnya yang berdua, si kembar, Solehin dan Farihin. Pengabisannya dia kembali kepada suaminya. Asraf Mukmin hanya diam, membatu diri.

Dia amat mengenali isterinya. Jodoh yang diatur keluarga hampir 16 tahun yang lepas menghadiahkan dia sebuah keluarga yang bahagia, Aliyah adalah ikon isteri solehah.

Namun, kehadiran Qistina, gadis genlt yang menjwat jawatan pembantu tadbir kesetiausahaan di jabatannya benar benar membuatkan dirinya lem4h.

“Kau mampu Asraf, dengan gaji kau, aku rasa kau mampu untuk beri makan 2 keluarga,” sokongan Hanif, teman sepejabat menguatkan lagi hvjah apabila dia berdepan dengan Aliyah.

“Abang Asraf, Qis tak kisah. Qis sanggup bermadu jika itu yang ditakdirkan. Bimbinglah Qis, Qis perlukan seseorang yang mampu memimpin Qis,”. Masih terngi4ng ngi4ng bicara lun4k Qis.

Pnas rasanya punggvng dia di rumah. Pagi pagi, selesai solat subuh, cepat cepat dia bersiap untuk ke pejabat.

Tidak seperti kelazlman, dia akan bersarapan berjemaah bersama isteri dan anak anak. Aduhai, pen4ngan Qis gadis kelahiran Bumi Keny4lang benar benar menjer4t hatinya.

“Abang , Aliyah setuju dengan permintaan Abang. Tapi, Aliyah nak berjumpa dengan wanita tu terlebih dahulu”. Lembvt dan tenang sayup sayup suara isterinya.

Dia tahu, Aliyah bukan seorang yang pnas bar4n. Aliyah terlalu sempurna, baik tetapi ahh hatinya kini sedang mengil4i wanita yang jauh lebih muda.

“Bawa dia ke sini, tinggalkan dia bersama Aliyah selama 1 hari saja, boleh?” P3lik benar permintaan isterinya. Hendak dibuat apakah pada buah hatinya itu?.

Namun, tanpa sedar dia meng4nguk, tanda setuju. Sebab, dia yakin isterinya tidak akan melakukan perkara yang bukan bukan. Dan hakikatnya dia seharusnya bersyukur. Terlalu bersyukur.

Kalaulah isterinya itu wanita lain, alamatnya per4ng dunia meletvs lah jawabnya. Melayanglah perivk bel4nga. Ehhh, itu zaman dulu dulu.

Zaman sekarang ni, isteri isteri lebih bijak. Teringat dia kisah seorang tentera yang dislmbah dengan asld, gara gara menyuarakan keinginan untuk menambah cawangan lagi satu.

Kecct4n seumur hidup diterima sebagai hadiah sebuah perkahwinan yang tidak sempat dilangsungkan. Dan dia, hanya senyuman daripada Aliyah.

“Apa, nak suruh Qis jumpa dengan isteri Abang,” terj3gil bulat mata Qis yang berwarna hijau. “Kak Aliyah yang minta,” masih lembut dia memvjuk Qis.

“Biar betul, apa dia nak buat dengan Qis?” “Takvtlah Qis, silap haribulan dia bnvh Qis!” terkejvt Asraf Mukmin.

“Percayalah Qis, Aliyah bukan macam tu orangnya. Abang dah lama hidup dengannya. Abang faham,” Qistina meng4lih pandangannya.

Mahu buat apakah bakal madunya berjumpa dengannya? Dia sering dis0gokkan dengan pelbagai cerita isteri pertama membli isteri kedua. Heh, ini Qistina lah.

Jangan haraplah jika nak membli aku. Desis hati kecil Qistina. Hari ini gen4p seminggu Qistina bercuti seminggu. Seminggu jugalah dia merlndu.

Puas dicuba untuk menghubungi Qistina, namun tidak berjaya. Rakan serumah menyatakan mereka sendiri tidak mengetahui ke mana Qistina pergi.

Gen4p seminggu juga peristiwa dia menghantar Qistina untuk ditemuduga oleh Aliyah. Sedangkan dia diminta oleh Aliyah bermun4jat di Masjid Putra.

Di masjid itu, hatinya benar benar teruslk. Sekian lamanya dia tidak menyibukkan dirinya dengan aktiviti keagamaan di masjid Putra.

Dulu, sebelum dia mengenali Qistina, saban malam dia akan bersama dengan Aliyah serta anak anaknya, berjemaah dengan kariah masjid.

Kemudian menghadiri majlis kuliah agama. Membaca Al-Quran secara bertaranum itu adalah kesukaannya.

Namun, lengg0k Qistina melal4ikannya. Haruman Qistina memudarkan bacaan taranumnya. Hatinya benar benar sunyi. Sunyi dengan tasbih, tasmid yang sering dilagukan.

Seharian di Masjid Putra, dia cuba mencari dirinya, Asraf Mukmin yang dulu. Asraf Mukmin anak Imam Kampung Seputih. Asraf Mukmin yang asyik dengan berzanji.

Menltis air matanya. Hatinya masih tertanya tanya, apakah yang telah terjadi pada hari itu. Aliyah menunaikan tanggungjawabnya seperti biasa.

Tiada kurangnya layanan Aliyah. Mulutnya seolah olah terkunci untuk bertanya hal calon madu Aliyah. Tit tit… sms menj3ngah masuk ke kantung inbox hensetnya. “Qis minta maaf.

Qis bukan pilihan terbaik untuk Abang jadikan isteri. Qis tidak sehebat kak Aliyah. Qis perlu jadikan diri Qis sehebatnya untuk bersama Abang”. Dibawah hensetnya, ada sekeping sampul besar.

Kepada: Asraf Mukmin, Suami yang tersayang… Asraf Mukmin dibru keh4iranan. Sampul berwarna cokelat yang hampir saiz dengan A4 itu dibuka perlahan. Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani.

Salam sejahtera buat suami yang tercinta, moga redhaNya sentiasa mengiringi jejak langkahmu. Abang yang dikasihi, genap seminggu sesi temuduga yang Aliyah jalankan pada Qistina.

Terima kasih kerana Abang membawakan Aliyah seorang calon madu yang begitu cantik. Di sini Aliyah kemulvkakan penilaian Aliyah.

Pertama : Dengan ukuran badan ala ala model, dia memang meng4lahkan Aliyah yang sudah tidak nampak bentuk badan. Baju bajunya memang mengikut peredaran zaman.

Tapi, Aliyah sayangkan Abang. Aliyah tak sanggup Abang dih3ret ke nrk kerana menanggvng d0sa. Sedangkan d0sa Abang sendiri pun,

masih belum termampu untuk dijawab di akhlrat sana, apatah lagi Abang nak mengg4las d0sa orang lain. Aliyah sayangkan Abang…

Kedua. Aliyah ada meng4jak dia memasak. Memang pandai dia masak, apatah lagi western food. Tapi, Aliyah sayangkan Abang.

Aliyah tahu selera Abang hanya pada lauk pauk kampung. Tapi tak tahulah pula Aliyah kalau kalau selera Abang sudah berubah. Tapi, Aliyah masih ingat lagi, masa kita sekeluarga singgah di sebuah restoran western food,

Abang mvntahkan semua makanan western food tu. Lagi satu, anak anak kita semuanya ikut selera ayah mereka. Kesian nanti, tak makan la pula anak anak kita. Aliyah sayangkan Abang…

Ketiga. Aliyah ada meng4jak dia solat berjemaah. Kel4m kabvt dibuatnya. Aliyah minta dia jadi Imam. Yelah, nanti dia akan menjadi ibu pada zurlat Abang yang lahir,

jadinya Aliyah harapkan dia mampu untuk mengajar anak anak Abang untuk menjadi imam dan imamah yang beriman.

Tapi, kalau dia sendiri pun kel4m kabvt memakai telekung… Aliyah sayangkan Abang…

Abang yang disayangi, cukuplah rasanya penilaian Aliyah. Kalau diungk4p satu persatu, Aliyah tak terd4ya. Abang lebih memahaminya.

Ini penilaian selama 1 hari, Abang mungkin dapat membuat penilaian yang jauh lebih baik memandangkan Abang mengenalinya lebih dari Aliyah mengenalinya.

Abang yang dicintai, di dalam sampul ini ada borang keizinan berp0ligami. Telah siap Aliyah t4ndatangan.

Juga sekeping tiket penerbangan MAS ke Sarawak. Jika mun4jat Abang di Masjid Putra menglayakan tindakan Abang ini, ambillah b0rang ini, isi dan pergilah kepada Qistina.

Oh ya, lupa nak cakap, Qistina telah berada di Sawarak. Menunggu Abang… Aliyah sayangkan Abang…

Tetapi jika Abang merasakan Qistina masih belum cukup hebat untuk dijadikan isteri Abang, pergilah cari wanita yang setanding dengan Aliyah…

Aliyah sayangkan Abang. Tetapi, jika Abang merasakan Aliyah adalah isteri yang hebat untuk Abangg. Tolonglah bukakan pintu bilik ni. Aliyah bawakan sarapan kegemaran Abang, roti canai..

air tangan Aliyah. Salam sayang, Aliyah Najihah. Tangannya pantas membuka pintu biliknya.

Di situ berdiri Aliyah Najihah bersama sama hidangan sarapan pagi kegemarannya. Dia tersenyum! Benar, tiada isteri sehebat Aliyah isterinya!

Sumber : Fenomena Malaya