Restoran ini diserbu KPDNHEP kerana disyakki menjual mee kari babbi

Shah Alam: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna Selangor (KPDNHEP) menyerbv sebuah restoran terkenal di sini, yang disy4ki menggunakan bahan mentah t1dak halal di dalam hidangan mi kari, semalam.

Pengarah KPDNHEP Selangor, Muhamad Zikril Azan Abdullah berkata, tindakan itu susulan tvlar satu rakaman video di media sosi4l apabila restoran terbab1t menyajikan mi kari mengandungi bahan mentah disy4ki daging bab1.

Beliau berkata, susulan daripada video tular berkenaan, sepasukan anggota penguat kuasa KPDNHEP Selangor menjalankan pemeriksaan lanjut di premis makanan terletak Subang Jaya itu pada 11 pagi semalam.

“Hasil pemeriksaan di bahagian dapur restoran, anggota menemukan bahan mentah digunakan untuk menyediakan menu mi kari kepada pelanggan.

“Ketika ditanya anggota, pengurus restoran menaf1kan daging terbabit adalah daging bab1 dan mendkwa itu adalah daging ayam diperap dengan perencah barbeku.

“Bahan mentah utama itu dis1ta bagi tujuan ujian makmal dan keterangan pakar. Menurut pengurus terbabit, bekalan bahan mentah itu dipesan pihak ibu pejabat syarikat restoran itu,” katanya dalam satu kenyataan.

Muhamad Zikril Azan berkata, hasil pemeriksaan mendapati premis berkenaan mempunyai sijil halal Jabatan Kemajuan Agama Islam (Jakim) yang masih dalam tempoh sah sehingga 30 November ini.

Beliau berkata, pihaknya turut meny1ta Sijil Halal Jakim dan dokumen penghantaran bahan mentah oleh pembekal.

“Menurut pengurus premis itu, dia mempunyai tiga pekerja warga Myanmar yang bertugas sebagai tukang masak di restoran berkenaan.

“Ke$ akan disi4sat mengikut kesaIahan Perintah 3(1)(a) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu apabila suatu makanan atau barang-barang diperihalkan sebagai halal atau diperihalkan dengan apa-apa ungkapan lain untuk menunjukkan makanan atau barang-barang itu boleh dimakan atau digunakan oleh orang Islam.

“Ia bermaksud, makanan atau barang-barang itu bvkanlah dan t1daklah terdiri daripada atau mengandungi apa-apa bahagian atau benda daripada binatang yang diIarang oleh hvkum syarak bagi orang Islam untuk memakannya atau yang t1dak disembeIih mengikut hvkum syarak.

“Jika disab1tkan kesaIahan, ia boleh didend4 seperti mengikut Perintah 5 Perintah Perihal Dagangan 2011,” katanya.

Beliau meneg4skan, pihaknya akan meneruskan pemantauan dan pemeriksaan bagi memastikan mana-mana pemegang sijil halal Jakim sentiasa mematuhi peraturan ditetapkan serta sentiasa menekankan aspek kesucian dan kebersihan bagi menjamin kemasIahatan pengguna Muslim di negara ini.

Menurutnya, pemeriksaan sama turut dijalankan pejabat KPDNHEP Cawangan Sepang, KPDNHEP Cawangan Kajang dan KPDNHEP Cawangan Gombak membab1tkan 15 anggota terhadap cawangan restoran berkenaan.

“Orang ramai dialu-alukan supaya menyalvrkan maklumat berkaitan dengan isv halal melalui hotline 1-800-886-800 atau 03- 8882 6088 di Enforcement Command Centre (ECC).

“Orang ramai boleh menyalvrkan melalui web KPDNHEP atau aplikasi WhatsApp di talian 019-2794317 supaya t1ndakan sewajarnya boleh diambil dengan lebih efektif selaras dengan cogan kata kementerian “Pantas, Cekap dan Efektif,” katanya.

Video tuIar: