Tiada Undang-Undang Kata Pasang Bendera Terbalik Satu KesaIahan – Aziz Bari

IPOH: Exco kerajaan Negeri Perak, Dr Abdul Aziz Bari berkata tiada undang-undang yang menyatakan memasang Jalur Gemilang secara terbalik merupakan satu kesaIahan.

Beliau yang juga Naib Pengerusi DAP Perak itu menganggap 1su berkenaan sebagai kecil dan terpencil, tetapi menjadi p4nas apabila diseb4rkan menerusi media sosi4l.

“Benda ni terlalu mudah ataupun cepat diseb4rkan, cuma setahu saya tak ada kesaIahan. Ada undang-undang ke yang menyatakan saIah pasang bendera terbalik?

“Cuma benda ni j4ngan dimainkan, j4ngan dip4naskan lah. Jadi kalau kadang-kadang tersiIap kan ataupun terlepas pandang, jadi jngan kata ini perbuatan tidak patriotik (atau) ant1 itu dan ini. Jngan digambarkan begitu,” kata Abdul Aziz dalam satu kenyataan pada Khamis.

Bagaimanapun, beliau mengingatkan supaya jngan memainkan 1su yang r3meh sehingga ia menjadi 1su agama dan perkauman.

“Jngan anggap benda yang kecil, yang r3meh tu, kita mainkan, kita bagi konteks lain, (seperti) konteks kaum, konteks agama. Jadi tak baguslah,” katanya.

Abdul Aziz ditemui selepas mengadakan pertemuan dengan warga Jabatan Pendidikan Negeri Perak serta wakil-wakil Persatuan Pendidikan di Ipoh Pada Khamis.

Katanya, setakat ini, belum ada laporan bendera Malaysia itu dipasang terbalik di sekolah-sekolah di negeri Perak.

Sumber: astro awani