Rasmi: Tun Mahathir tubuh p4rti baharu, nama PBRM

MALAYSIA: Sebelum ini, bekas preslden UMN0 yang juga bekas Perdna Mnteri, Tun Dr Mahathir Mohamed telah menbuhkan prti Bersatu Pribumi Malaysia bersama-sama dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin. Namun disebabkan g0lakan p0litik yang berlaku beliau bersama 5 pemimpin tertinggi BERSATU telah keluar dari Bersatu.

Tun dijangka menubuhkan sebuah prti baharu dinamakan Prti Bersatu Rkyat Malaysia pada petang ini.

Menurut sumber, satu majlis pengumuman bagi penubuhan prti baharu itu oleh kem Dr Mahathir bersama enam lagi pemimpin Bersatu yang dip3cat difahamkan akan diadakan di sebuah h0tel di Bangsar pada jam 4.30 petang nanti.

Bagaimanapun, perkara itu masih bergantung kepada keputusan k3s sman dikemukakan Dr Mahathir dan lima pemimpin Bersatu lain bagi mencbar keputusan pem3catan mereka di Mhkmah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Pada 9 Jun lalu, Dr Mahathir dan enam yang lain mengemukakan sman ke atas Preslden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin, tiga pemimpin Bersatu lain dan Pertubuhan Pendaftar (ROS) bagi mencbar keputusan pemcatan mereka dari jawatan masing-masing dalam Bersatu.

Lima yang lain adalah bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir yang jawatan terakhir selaku Timbalan Preslden Bersatu; Ketua Armada Bersatu, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman; bekas Mnteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik; bekas Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Amiruddin Hamzah dan bekas Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Marzuki Yahya.

Dalam saman itu, plaintif memohon pengisytiharan, antaranya mereka adalah adalah ahli Bersatu sah, masih lagi memegang jawatan prti dan layak bertanding pemilihan prti.

Mereka memohon pengisytiharan supaya semua surat pemcatan ditandatangani Muhammad Suhaimi bertarikh 28 Mei lalu dan pengesahan melalui mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) prti bertarikh 4 Jun lalu adalah tidak sah dan terbatal.

Bagaimanapun, peguam, Hanif Khatri menegaskan Syed Saddiq kemudiannya menarik balik tuntutan sman dikemukakan, bagaimanapun tuntutan lain akan diteruskan.

Pem3catan dibuat ke atas kem Dr Mahathir yang kini dipanggil Bersatu Blackout itu atas alasan berada dalam kedudukan pembngkang pada persidangan Dewan Rkyat yang diadakan 18 Mei lalu.

Susulan k3s sman itu, Muhyiddin yang juga Perdna Mnteri bersama Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Hamzah Zainuddin dan Setiausaha Eksekutif Bersatu, Muhammad Suhaimi Yahya dan ROS selaku defendan memf4ilkan permohonan untuk membatalkan sman itu pada 17 Jun lalu.

Permohonan itu dif4ilkan pegvam Muhyiddin, Rosli Dahlan atas alasan sman tersebut satu tindakan yang remeh dan menyalahgunakan proses mhkmah, selain Dr Mahathir dan lima plaintif lagi tidak mempunyai locus standi untuk memf4ilkan sman sivil.

Sebelum ini, Dr Mahathir berulang kali memberi gambaran akan menubuhkan sebuah p4rti baharu sekiranya keputusan mhkmah tidak memihak kepadanya sewaktu berucap dalam beberapa program jelajah Bersatu Blackout di seluruh negara.

-Sinar Harian

Via mysumber