Pening tengok hobi bebudak sekarang, buat ramai ibu bapa bimbang dengan kelakuan anak anak mereka

Semakin lama, semakin banyak trend pelik yang tular di media sosial terutamanya di TikTok.

Mungkin ramai yang bosan terperap kat rumah, serta banyak masa terluang join trend pelik ini. Budak-budak pulak ramai yang tak boleh ke sekolah, jadi mereka mungkin buntu tak tahu nak buat apa.

Kali ini, muncul pula trend baru iaitu menternak ‘babl air’ di TikTok.

Untuk pengetahuan, ‘babl air’ merupakan cool fever yang telah direndam dalam air sehingga kembang. Tak tahu nak kata kreatif atau pelik. Tak pernah terfikir pula nak buat cool fever jadi mainan.

Difahamkan, anda perlu merendam cool fever tersebut dalam air selama beberapa hari.

Kalau rendam dua jam je, benda tu takkan kembang. Ramai juga yang tertanya-tanya kenapa lah ramai yang berminat sangat nak main dengan ‘babl air’ ni kan?.

Rasanya, benda ni berjaya menarik minat kanak-kanak sebab apabila kembang, cool fever terbabit nampak seperti jeli yang berwarna-warni. Mungkin sebab dia colourful dan ada tekstur yang sama macam slime kot.

Namun, perkara ini telah meresahkan sesetengah ibu bapa yang buntu sebab ada antara anak mereka yang sanggup membazlrkan wang untuk membeli cool fever.

Ye lah, orang beli untuk kurangkan demam, boleh pulak dorang buat jadi mainan. Macam dah takde mainan lain dah kat rumah tu.

Selain itu, ada juga netizen yang risau kalau st0k cool fever di farmasi akan habis jika ramai beli untuk buat benda ni. Keslan untuk orang yang betul-betul memerlukan cool fever ni untuk anak dorang yang demam.

Ada juga yang berpendapat lebih baik bela hamster daripada ‘menternak babl air’ yang tidak dapat bergerak ni. Rasanya, daripada bazirkan duit beli ni, lebih baik bela kucing atau hedgehog.

Jadi, untuk parents kat luar sana, kalau tiba-tiba anak korang mintak duit nak beli cool fever, lebih baik jangan bagi. Takut lain pulak jadinya.

Reaksi Orang Ramai

Punya la mahaal bnda ni guna utk ank kecik saklt demam.. Xpala mungkin smua kayaa kot… Kalau ada ank kecik jlmat selagi boleh kdg lepas guna kejap smpan balik.

Kau nak bela benda tak hidup nak buat apa ape motlfnye ni . Cool fever tu untuk tepek kat orang demamm . Ade jugak org b0do pi kembangkan buat bela yg ikut pun sama . Elok 0tak bawak keluar rendam bagi berkembang.

Biasa kalau anak demam, akan jmpa bnda ni dlm mesin basuh sbb coolfever melekat kt baju bila bngn.

Kredit : LobakMerah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.