Pihak Sekolah Kata Pelajar Cuma Jatvh Tangga Tapi Pelajar Pattah Rahang Akibat Ditendng Pelajar Lain

gambar sekadar hiasan

Yan: Seorang pelajar lelaki tingkatan tiga sebuah sekolah agama persendirian di Jalan Datuk Kumbar, Alor Setar dekat sini, p4tah rahang selepas ditend4ng pelajar lain di dewan makan sekolah itu, Ahad lalu.

Akibatnya, mngsa, Muhamad Shukur Mohamad Sobri, 15, mengalami bengk4k tervk pada kiri muka selepas rahangnya disahkan p4tah dan perlu menjalani pembed4han di H0spital Sultan Abdul Halim (HSAH), Sungai Petani, Isnin ini.

Muhamad Shukur berkata, pada kejadian jam 12 tengah malam itu, dia dan adiknya, Muhamad Fitri, 13, pergi ke dewan makan selepas tamat kelas sebelum ditend4ng pada bahagian muka oleh seorang pelajar lain.

“Ketika itu saya baharu hendak menjamah makanan, tiba-tiba seorang pelajar tend4ng muka sehingga menyebabkan pend4rahan.

“Mulut saya kemudiannya terasa keb4s sebelum saya terdengar ada bunyi tulang p4tah ketika cuba membuka mulut.

“Pelajar itu seperti mahu memvkul saya lagi, tetapi mujur adik berlari memberitahu kejadian kepada kakak yang bersekolah bersama kami,” katanya ditemui di rumahnya di Kampung Dulang Besar di sini, hari ini.

Muhamad Shukur berkata, kejadian itu dipercayai berpvnca ak1bat saIah faham menyebabkan pelajar itu t1dak berpuas hati dengannya.

“Ketika kejadian tiada warden berada di dewan makan dan warden hanya mengetahui mengenainya keesokan hari sebelum dimaklumkan kepada guru.

“Saya dan adik pada mulanya merancang merahsi4kan kejadian ini, tetapi kakak memaklumkannya kepada bapa di kampung,” katanya.

Bapa mmgsa, Mohamad Sobri Abdul Manaf, 46, berkata, ini bukan kali pertama anaknya dibuIi di sekolah berkenaan kerana sebelum ini dia pernah dipukvl, namun tidak mengalami keceder4an serius.

Katanya, apa yang dikesaIkan apabila pihak sekolah menghubunginya dan memaklumkan anaknya terjatvh daripada tangga menyebabkannya ced3ra pada rahang.

“Namun anak perempuan saya yang berusia 18 tahun memaklumkan Muhamad Shukur ditend4ng kerana keceder4an yang dialaminya bukan seperti jatvh tangga.

“Saya kemudian membuat laporan poIis di BaIai PoIis Yan pada Isnin lalu, dan membawanya ke hspital,” katanya.

Mohamad Sobri yang bekerja sebagai nelayan berkata, pihak sekolah juga meminta supaya dia men4rik balik laporan namun dia tidak melakukannya kerana mahu tindakan lanjut diambil ke atas pelaku.

“Muhamad Shukur pada mulanya dibawa ke Hspital Yan pada Isnin lalu, sebelum dirujuk ke HSAH Sungai Petani kerana dia perlu menjalani pembed4han membetvlkan rahang dan memasukkan bes1.

“Pihak sekolah ada memberikan wang untuk digunakan bagi membiaya sebahagian k0s rwatan, manakala selebihnya saya tanggvng sendiri,” katanya.

Sementara itu, Ketua PoIis Daerah Kota Setar Asisten Komisioner Nor Azman Mohd Noor mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian itu dan ke$ disi4sat mengikut S3ksyen 325 Kanun Kes3ksaan.

Bagaimanapun, t1ada tngkapan dibuat berhubung kejadian setakat ini.

Sumber: hmetro