MKN dapat kesan 66 risiko baru untuk keselamatan negara. Ini antara langkah awal yang diambil.

Isu pencerobohan pendatang asing tanpa izin (Pati) dan pelarian, keselamatan siber serta perpaduan rakyat Malaysia antara 66 cabaran dan ancm4n baharu kepada keselamatan negara. Pemangku Ketua Pengarah Majlis Keselamatan Negara (MKN), Datuk Rodzi Md Saad berkata, cabaran dan ancm4n baharu berkenanan membabitkan ketenter44n, jeny4h, ekonomi, sosial, kestabilan politik dan hal ehwal antarabangsa. Menurutnya, perkara itu bakal ditangani menerusi dasar keselamatan negara baharu yang akan dilancarkan tidak lama lagi.

“Antara ancm4n yang kita sangat membimbangkan ialah bagaimana negara menjadi tumpuan kemasukan Pati, termasuk pelari4n seperti Rohingya yang boleh menceroboh masuk sempadan negara. Apabila berlaku kebanjiran warga asing, tentu rakyat akan rasa tak selesa dan selamat di negara sendiri, selain mereka boleh mengambil hak kita sebagai rakyat Malaysia. Kita bimbang apabila mereka mula menguasai perniagaan tertentu dan perkara ini sedang diteliti kerajaan secara komprehensif,” katanya pada sidang media secara maya sempena taklimat sambutan ulang tahun ke-50 MKN, hari ini.

MKN akan menyambut ulang tahun jubli emasnya pada 31 Julai ini selepas diwujudkan pada 1971. Rodzi berkata, antara langkah awal yang dilakukan kerajaan bagi mengatasi pencerob0han sempadan ketika ini adalah melaksanakan Operasi Benteng (Op Benteng) yang dilihat berjaya mengurangkan kemasukan Pati dan penyeludupan dengan signifikan.

“Ancm4n lain yang dikenal pasti adalah membabitkan keselamatan siber selaras Revolusi Industri 4.0 (IR4.0), yang memiliki impak kepada tadbir urus kerajaan, ekonomi dan sosial. Kita lihat pemikiran rakyat sesebuah negara begitu mudah dibentuk melalui penggunaan teknologi, selain ancm4n pen1pu4n dalam talian dan seumpamanya,” katanya.

Beliau berkata, negara juga berdepan cabaran membentuk perpaduan rakyat berteraskan semangat mempertahankan negara, selain ancm4n penyebaran berita palsu yang membentuk persepsi salah terhadap isu tertentu. Mengulas mengenai ulang tahun MKN, Rodzi berkata, Dasar Keselamatan Negara yang baharu akan dilancarkan dan dilaksana dengan fasa pertama mulai 2021 hingga 2025 yang amat komprehensif merentas setiap peringkat pentadbiran dan bersifat inklusif menjangkaui segenap aspek kehidupan rakyat. Objektif dasar ini adalah untuk memastikan Malaysia kekal berdaulat, aman dan sejahtera,” katanya.

Pada sambutan ulang tahun ke 50 MKN juga akan melancarkan konsep Keselamatan Menyeluruh (COMSEC) yang menekankan bahawa keselamatan negara bukan dari aspek ketenteraan atau kepolisan semata-mata, sebaliknya kemakmuran ekonomi, keharmonian sosial dan kestabilan politik.

“Kita akan memperkenalkan juga produk terbaharu iaitu Pusat Strategi Keselamatan Negara (NASTRAC) iaitu pusat pemikiran dan perancangan strategik mengenai dasar keselamatan negara dalam mendepani cabaran pada masa hadapan. Kita berharap NASTRAC akan melahirkan pemikir yang hebat mengenai keselamatan negara,” katanya.

Selain itu, beliau berkata, MKN akan memperkenalkan Indeks Keselamatan Kebangsaan (IKK) yang menjadi penanda aras keberkesanan dasar, strategi dan pelaksanaan pengurusan keselamatan secara menyeluruh, telus dan berintegriti. “IKK akan menjadi petunjuk yang sangat penting serta rujukan kepada semua pihak,” katanya.

Sumber : hmetro

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Pasar pasar malam minggu dan pasar tani akan dibenarkan dengan mengikut syarat ini. Sekali ada lagi yang bakal dibenarkan oleh kerajaan bermula Fasa Tiga PKP.

Aktiviti makan di restoran (dine-in) hanya dibenarkan pada Fasa Tiga Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di bawah Pelan Pemulihan Negara (PPN). Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pergerakan rentas daerah pula dibenarkan pada Fasa Tiga manakala pergerakan rentas negeri masih tidak dibenarkan.

“Bagi pengangkutan awam seperti teksi dan perkhidmatan e-hailing termasuk kenderaan persendirian, jumlah kapasiti ditingkatkan kepada tiga orang termasuk pemandu. Pasar-pasar malam, pasar tani, pasar minggu dan pasar tamu juga dibenarkan beroperasi mengikut prosedur operasi standard (SOP) semasa,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ismail Sabri berkata, salon kecantikan turut dibenarkan beroperasi ketika di Fasa Tiga dengan mematuhi SOP ketat yang telah ditetapkan. Pada masa sama, beliau berkata, pembukaan sektor pendidikan seperti sekolah, institut pengajian tinggi Awam dan swasta dan institut latihan kemahiran tertakluk kepada Takwim Kementerian Pendidikan (KPM) dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) serta penilaian risiko semasa Kementerian Kesihatan (KKM).

“Aktiviti-aktiviti sosial masih tidak dibenarkan semasa Fasa Tiga. Bagaimanapun, kelonggaran untuk menerima tetamu atau pelawat di kediaman dibenarkan terhad kepada 10 orang dalam satu-satu masa. Aktiviti pelancongan adalah dibenarkan dengan syarat pelancongan dalam negeri sahaja. Pembukaan tarikan pelancong masih tertakluk kepada penilaian risiko semasa dan SOP yang ketat,” katanya. Tambah beliau, industri kreatif juga dibenarkan di Fasa Tiga, sebagai contoh acara langsung tanpa penonton.

Sumber : K! ONLINE

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

PM umum PKP tidak akan ditamatkan esok. Ianya akan tetap diteruskan sehingga capai sesuatu ini.

Kuala Lumpur: Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tidak akan ditamatkan esok, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, hari ini. Berikutan itu, beliau berkata, Fasa Pertama dalam Pelan Pemulihan Negara akan diteruskan sehingga nilai ambang kes C0vid-19 kurang 4,000 kes sehari.

Muhyiddin turut memaklumkan kerajaan akan mengumumkan bantuan yang lebih menyeluruh kepada rakyat pada Isnin atau Selasa ini.

Sumber:hmetro

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Persoalan PKP akan diteruskan atau tidak telah diberitahu Azmin Ali dan dia juga akan umum apa yang berlaku esok.

Status Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 yang masih berkuat kuasa di empat negeri ketika ini akan diumumkan esok, kata Menteri Kanan Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali. Beliau berkata, perkara itu akan dibincangkan dalam Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN), dipengerusikan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin, petang ini.

Beliau berkata, keputusan sama ada ia akan dilanjut atau ditamatkan selepas 4 Mac ini akan diputuskan selepas Kementerian Kesihatan (KKM) membentangkan penilaian risiko dalam sidang khas itu. “Saya pasti pasukan KKM, Ketua Pengarah Kesihatan akan membentangkan penilaian r.isiko pada mesyuarat itu, kami akan bincangkan dan menilainya sebelum membuat keputusan.

“Keputusan itu juga berdasarkan kepada pengalaman dan data yang diperoleh sejak setahun lalu. Sebagai kerajaan yang telus dan bertanggungjawab, penjelasan akan diberikan kepada rakyat bagi setiap keputusan yang diputuskan,” katanya pada sidang media selepas Majlis Amanat Perdana Setahun Malaysia Prihatin di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, di sini, hari ini.

Azmin berkata, perlu ada justifikasi terhadap keputusan sama ada kerajaan akan melanjut atau menamatkan PKP 2.0 di empat negeri itu, dan ia akan dibuat berdasarkan bukti data dan sains. Katanya, sebarang data dan fakta yang dikumpul juga sentiasa dikongsikan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dan Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Alhamdulillah dengan sokongan rakyat dan banyak pihak memberikan pandangan, kita membuat keputusan yang baik setakat ini. Kita akan terus berbuat demikian, Insya-Allah ia akan diumumkan esok,” katanya. Walaupun aktiviti ekonomi akan terus dibuka, kawalan pergerakan masih diperlukan,” kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata, ia termasuk kawalan sempadan antarabangsa, kawalan rentas negeri dan aktiviti sosial serta perniagaan yang mana penjarakan sosial tidak dapat diamalkan. Katanya, pembukaan aktiviti seumpama ini hanya dapat dilaksanakan selepas pelaksanaan im.unisasi mencapai tahap tertentu dari segi liputan rakyat.

“Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) juga bersiap sedia untuk memastikan sekurang-kurangnya 126,000 orang individu dapat diberikan s.untikan v.aksin C.ovid-19 setiap hari di 600 lokasi vaksinasi di seluruh negara.

“Kerajaan mensasarkan 80 peratus penduduk, iaitu bersamaan 26 juta individu, akan menerima s.untikan va.ksin yang diberikan secara percuma. Insya Allah, dengan langkah kawalan pergerakan yang masih berkuat kuasa, pematuhan kepada prosedur operasi standard (SOP) secara berterusan dan pelaksanaan Pelan Imu.nisasi .Covid-19 Kebangsaan yang sudah pun dimulakan, kita akan dapat melandaikan lekuk ja.ngkitan C.ovid-19 di negara kita dalam tempoh beberapa bulan akan datang,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam Majlis Amanat Perdana Setahun Malaysia Prihatin di Putrajaya, hari ini. Muhyiddin berkata, kerajaan Perikatan Nasional (PN) berjaya mengharungi cabaran 2020 dan pandemik C.ovid-19 yang memberi kesan kepada sektor kesihatan serta ekonomi negara. Muhyiddin berkata, banyak yang dipelajari dalam tempoh setahun itu dan kerajaan bertekad untuk memacu pemulihan ekonomi dengan lebih rancak pada tahun ini demi kesejahteraan rakyat.

Menurutnya, kerajaan akan menggubal strategi mengawal penularan C.ovid-19 berdasarkan data diperoleh dan akan mengambil pendekatan lebih bersasar dengan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang lebih ketat di lokasi kluster ja.ngkitan. Pada masa sama, beliau berkata, aktiviti ekonomi akan terus dibuka tertakluk kepada amalan penjarakan sosial serta SOP ketat.

Mengambil kira situasi itu, katanya, kerajaan akan merangka empat langkah tambahan dalam tempoh terdekat. “Pertama adalah menyediakan bantuan secara bersasar kepada kumpulan rentan, terutama golongan miskin dan mengalami keh.ilangan pendapatan. Kedua adalah meningkatkan sokongan kepada perniagaan khususnya perniagaan yang masih tidak dapat beroperasi dan perniagaan yang sedang dalam proses pembukaan semula pasca PKP,” katanya.

Mengulas lanjut, Muhyiddin berkata, langkah ketiga yang dirangka iaitu untuk memberi tumpuan kepada sistem penyampaian awam, terutama memastikan bantuan sampai kepada semua yang memerlukan, menyegerakan pelaksanaan projek pembangunan dan mengurangkan karenah birokrasi supaya aktiviti ekonomi kembali rancak selain menggalakkan pelaburan baharu dari dalam serta luar negara.

Beliau berkata, keempat adalah memberi fokus utama kepada agenda pendigitalan selaras dengan pertumbuhan sumber kekayaan baharu dan transformasi ekonomi negara dalam aktiviti yang berasaskan pengetahuan serta inovasi.

Sumber : HMETRO ONLINE

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.