SPRM Mula Bertindak Dengan Mencari Penguatkuasa Yang Melindungi Kegiatan Haram Di Sg Buloh

SURUHANJAYA Penceg4han R4suah Malaysia (SPRM) akan memberikan tumpuan kepada pegawai dan anggota penguat kuasa yang dipercayai menerima r4suah bagi melindungi premis perniagaan h4ram di sekitar Sungai Buloh.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Ahmad Khusairi Yahaya berkata, pihaknya memandang serius video tular berkaitan 1su r4suah penguat kuasa melindungi gerai h4ram, penjualan rokok seIudup dan jud1.

Menurutnya, 1su tular itu mend4kwa pihak berkuasa gag4l dalam memantau dan menguatkuasakan undang-undang selain dikatakan menerima r4suah daripada pihak tertentu.

“Saya sudah menghubungi Pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Datuk Zamri Yahya pada pagi ini.

“Beliau memaklumkan pihak JIPS akan mengambil tindakan teg4s ke atas premis perjud1an termasuk mana-mana pegawai yang melindungi aktiviti perjud1an itu kerana kesaIahan terbabit di bawah bidang kuasa PoIis Diraja Malaysia (PDRM),” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau menasihati masyarakat agar menyalurkan maklumat kepada SPRM dan tidak menghebahkan sesuatu 1su di media sosi4l kerana ianya tidak akan membantu proses si4satan.

Malah, katanya, tindakan itu hanya akan memberi peluang kepada pihak terbabit mengh4puskan bukti dan keterangan yang ada.

Terdahulu, pemilik perniagaan Hot Burger Malaysia, Mohd Asri Hamid, 42, mend4kwa wujud beberapa premis jud1 serta gerai peniaga warga Indonesia keturunan Aceh yang menjual rokok seIudup di sekitar Jalan Besar Bandar Baru Sungai Buloh.

Pended4hannya menerusi tiga siaran langsung di Facebook Hot Burger Malaysia tular sejak kelmarin.

Bagaimanapun, Ketua PoIis Daerah Sungai Buloh, Superintendan Shafa’aton Abu Bakar semalam menaf1kan d4kwaan itu dan berkata, ia satu f1tnah yang mendatangkan keres4han dalam kalangan masyarakat dan menj4tuhkan reputasi PD RM.

Sumber: harian metro