Giliran Hishammuddin nasihat anwar

Berhubung isu politik Anwar Ibrahim yang kini menjadi bualan hangat rakyat di Malaysia, Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengingatkan agar semua anggota Jemaah Menteri dan Ahli-Ahli Parlimen kerajaan untuk memberi sokongan padu kepada Perdana Menteri, dalam apa juga ketidaktentuan.

Menurut MalaysiaGazette, beliau turut berkata semua anggota Jemaah Menteri dan Ahli-Ahli Parlimen kerajaan tidak sepatutnya bersikap menikmati segala kelebihan tetapi pada masa sama tidak menyokong kepimpinan sedia ada.

Kerajaan perlu menumpukan usaha untuk membina semula negara, bukanlah sandiwara politik yang merugikan. Justeru, sesiapa (anggota kerajaan) yang bertekad tidak mahu menyokong kepimpinan kerajaan sedia ada diminta berundur secara elok.

Henti bebankan rakyat

Tegasnya lagi, sejak kemelut politik ini bermula ramai rakan pemimpin luar negara menyatakan kebimbangan mereka terhadap situasi di Malaysia. Terutamanya, dalam konteks Covid-19 yang tidak mencerminkan imej sebenar negara di mata dunia, apatah lagi kerajaan dikatakan sedang dalam usaha untuk menjalin pelbagai bentuk kerjasama dengan negara lain termasuklah isu wabak ini serta pemulihan ekonomi tempatan.

“Rakyat sudah cukup terbeban dengan isu ekonomi dan Covid-19 sehingga ada yang dibuang kerja, dipotong gaji, tidak dapat pulang jumpa anak isteri berbulan-bulan, kehilangan ahli keluarga akibat wabak ini.”