Kenyataan Tanah Durian Di Raub Memang Tak Masuk Akal

Presiden Perikatan Pencinta Alam Malaysia (Alam) Khaidir Ahmad mended4hkan Negara China sedang memonopoli ribuan hektar tanah dengan membuka dusun durian Musang King di Bentong dan Raub, Pahang.

Aktiviti penanaman durian klon popular yang mendapat sambutan ramai serta memberikan pulangan menguntungkan kepada  pengusahanya itu telah dilakukan sejak tujuh tahun lalu tanpa pengetahuan banyak pihak, dakw4nya.

“Sebelum buah Durian Moasang King berada di pasaran, mereka sudah menanamnya tujuh tahun sebelum itu tanpa pengetahuan kita.“Selepas dua dekad menembusi pasaran Negara China, ramai dalam kalangan mereka sudah bergelar ‘Jutawan Moasang King’.

“Selepas harganya mencecah RM250 sekilo di Negara China, baru kita nak mula tanam, sedangkan ‘Raja Buah’ ini asal-usulnya kita yang mula tanam di tanah kita. Khaidir Ahmad menunjukkan kawasan Kampung Baru Sang Lee seluas 20 ekar di mana terdapatnya kawasan kebun durian Musang King.

“Sekarang dengar khabarnya, Cina dari Negara China sudah mula membeli ribuan hektar tanah-tanah di Bentong dan Raub untuk membuka dusun durian Moasang King mereka sendri. 

“Sekali lagi Cina untung besar apabila tanah-tanah kosong yang sebelum itu cuma berharga kurang RM100,000 seekar, kini ditawarkan melebihi RM200,000 seekar manakala tanah yang berstatus Dusun Moasang King dibeli dengan harga melebihi RM500,000 seekar,” ujarnya dalam tulisan di facebook hari ini.

 

Kenyataan yang amat menggemp4rkan jika benar…

Khaidir yang juga bekas editor penyiaran di sebuah stesyen televisyen turut mend4kwa kebanyakkan tanah-tanah ini dahulunya diteroka secara har4m dan kemudian diberi hakmilik oleh Kerajaan Negeri atas desakan politik.

Oleh itu dakw4nya lagi, telah wujud beberapa kampung baru di Bentong dan Raub yang mengambil nama bersempena dengan nama raja buah itu yang mana beliau turut memuatnaik beberapa keping foto berkaitannya antaranya Kampung Baru Sang Lee di Bentong, Kampung Baru Sungai Chetang dan Kampung Baru Tras di Raub.

”Durian kita masih durian kampung yang harganya cuma belasan Ringgit sekilo, tanah kita kebanyakkannya masih berstatus tanah terbiar yang harganya di bawah RM50,000 seekar manakala kampung kita pula masih berstatus kampung tradisional yang semakin sepi.

“Jangan sal4hkan mereka atau sesiapa… sal4hkanlah diri kita yang mal4s berbudi kepada tanah dan gag4l mencari peluang,” ujarnya.

Penolong Pengarah Bahagian Hortikultur Jabatan Pertanian Serdang, Mohd Auzaie Komarudin dalam satu kenyataan dipetik berkata, ciri-ciri utama durian Musang King (D197) yang didaftarkan di Jabatan Pertanian pada 1993 juga dikenali sebagai Raja Kunyit.

Musang King mempunyai isi berwarna kuning pekat, durinya bersegi, sementara pangkal tangkainya tidak berduri dan garisan pangsa jelas pada kulit. Masyarakat Cina tempatan gemar menggelarkan raja buah itu sebagai Mao Shan Wang, yang bermaksud ‘raja kucing gunung’ iaitu merujuk kepada bentuk isi durian yang mirip seekor kucing sedang tidur.

Panggilan itu terus digunakan secara meluas sehingga perkataan ‘Mao Shan’ ditukar kepada sebutan Musang dan ‘Wang’ ditukar kepada King sehingga dikenali sebagai Musang King hingga kini.

Exco Pahang – kerajaan tidak berlembut dgn PENCER0BOH tanah Raub, itu kptsn MAHKAM4H

Dalam pada itu, kenyataan Dato Seri Shahaniza Shamsudin, Exco Kerajaan Negeri Pahang berhubung dengan isu tanah kerajaan yang dicer0boh untuk buat ladang durian musang king, dapat kebenaran mahkamah utk masuk semula ladang mereka…

Ramai yang beranggapan bahawa Kerajaan Negeri telah berlembut dengan peneroka tanah har4m di Raub apabila hari ni keluar berita mereka telah diberi penangguhan dari “keluar” dari kebun-kebun har4m tersebut.

Yang memberi penangguhan itu bukan Kerajaan Negeri tetapi Mahkam4h. Ini ekoran permohonan yang dibuat oleh pekebun-pekebun kepada Mahkam4h untuk membat4lkan “Notis Keluar” yang diberi kepada mereka.

Mahkam4h pula hari ini telah menetapkan satu tarikh lain untuk kedua-dua pihak menyiapkan hujah mereka samada Notis tersebut boleh dibat4lkan atau tidak. Maka, sementara menunggu tarikh tersebut, Mahk4mah beri lah penangguhan kepada mereka dari keluar.

Ini adalah prosedur Mahkamah, tiada kena mengena dengan Kerajaan Negeri.

Sehingga hari ini, kita teg4s dengan keputusan yang telah dibuat. Namun, kita akur dan menghormati prosedur M4hkamah yang telah memberi masa kepada kedua-dua pihak untuk failkan hujah masing-masing hingga 28hb Oktober, 2020.

Sumber; OK media