Bapa Angkat Arwh Amir Bersuara “Biarlah Jnazah ‘Adik’ Dikebvmikan Di Tempat Dia Dibesarkan”

MELAKA TENGAH: “Kalau boleh biarlah jnazah ‘Adik’ dikebvmikan di tempat dia dibesarkan di rumah kami, namun jika takdir Allah sebaliknya, kami hanya keluarga angkat dan terpksalah reda.”

Itu Iuahan bapa angkat kepada kanak-kanak maIang yang dipanggil ‘Adik” yang didkwa Iemas dalam t0ng dan dipercayai did.era oleh ibu kandung dan bapa tlrinya dalam kejadian di Taman Krubong Jaya, di sini petang Jumaat.

Md Tarmidi Yaaccob, 52 berkata, dia sekeluarga memang berhasrat untuk membawa balik jnazah kanak-kanak tersebut ke Rawang dan dikebvmikan di Tanah Perkburan Islam Bukit Beruntung, namun terkiIan apabila masih tlada kata pvtus dari keluarga ibu kandungnya.

“Semalam ketika pihak poIis panggil semua ahli keluarga ke Ibu Pejabat PoIis Daerah Melaka Tengah bagi merakamkan kenyataan, kami ada berjumpa dengan nenek dan ahli keluarga kandung ‘Adik’.

“Isteri saya mer4yu-r4yu kepada mereka untuk membenarkan kami membawa pulang jnazah ‘Adik’, tapi mereka kata perkara itu perlu diptuskan sendiri oleh ibu kandungnya yang kini dit4han poIis,” katanya ketika ditemui di pekarangan Jabatan Perubatan F0rensik Hspital Melaka di sini.

Mengulas lanjut ujarnya, dia mengharapkan Allah melembutkan hati keluarga ‘Adik’ dan sempat meIuahkan rasa syukur kerana urusannya sekeluarga sepanjang berada di Melaka, dipermudahkan.

“Saya tak pvtus d0a supaya Allah lembutkan hati keluarga ‘Adik’ untuk benarkan kami bawanya pulang ke Rawang supaya isteri saya yang membesarkannya sejak lahir dapat ziarah kburnya selalu.

“Sepanjang saya dekat sini (Melaka) juga kami menetap di rumah inap yang pemiliknya siapa pun kami tak kenal tetapi ya Allah layanannya macam adik-beradik kami,” tambahnya sambil menyek4 a1r mata.

Terdahulu AstroAWANI melap0rkan pasangan suami isteri dire.man tujuh hari selepas dipercayai mend.era kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun sehingga mninggaI dunia dalam kejadian di Taman Krubong Jaya petang semalam.

Ketua Jabatan Slasatan Jnayah negeri, Asisten Komisioner Mohd Sukri Kaman dilap0rkan berkata Ibu kandung kepada kanak-kanak itu pernah mendapatkan rwatan pakar psik1atri.

Bagaimanapun katanya, wanita itu hanya mendapatkan rawatan biasa dan bvkan disahkan sebagai pesak1t mentaI.

Sumber: astro