Asiah Jalil tampil buka mulut dan beri cadangan bagaimana cara nak bagi Eira merasa tidur dalam lokap

Hari ini tular video terbaru usahawan produk kesihatan bernama Eira Aziera tampil memohon maaf kepada makcik Restoran 35 dan wanita berbaju kuning yang menjadi mngsa ‘body shaming’.

Sementara itu, seorang peguam dan aktivis yang dikenali ramai, Asiah Abd Jalil tampil menjelaskan Eira boleh diambil tindakan mengikut lunas undang-undang.

Berikut adalah perkongsian Asiah di Facebook beliau;

Semalam saya tertengok video low class yang memaparkan seorang minah pengasas kosmetik sedang mencarvt-carvt dan memaaki hamun dalam loghat utara.

Dengan selambanya dia sebut dengan jelas nama orang yang dia caaci. Siap tunjuk kepada netizen gambar wanita yang dicaaci tersebut bersama ahli keluarganya.

Berkali-kali minah kosmetik tu menujukan perkataan-perkataan jelik terhadap individu tersebut.

Kemudian ada la komen-komen di situ yang mencadangkan agar individu yang dicaaci tersebut saman saja minah kosmetik takde akhlak tu. Netizen bersedia untuk top up duit sorang sikit bagi menampung kos guaman dalam tindakan saman tersebut.

Sebenarnya kan, tindakan undang-undang yang boleh diambil terbahagi kepada dua. Yang pertama, tindakan di mhkamah jnayah. Yang kedua, tindakan di mhkamah sivil.

Bergantung kepada apa matlamat kita. Kalau nak hukvm si pelaku untuk memberi pengajaran kepadanya, kita boleh pilih :-

1) Nak hukvm dengan cara pnjara dan denda

atau

2) Nak hukvm dengan cara suruh dia bayar wang gantirugi

Bagaimana nak hukvm Eira dengan cara pnjara dan denda?

Kalau kita nak hukvm dengan cara pnjara dan denda, maka kita ambil tindakan menurut undang-undang jnayah.

Buat police report, biar polis buka kertas siasatan. Silap haribulan, merasalah juga dia bermalam di lokap reman. Moga-moga dia akan didakwa di mhkamah jnayah dan melalui proses perbicaraan.

Untuk tindakan begini, kita tak perlu keluarkan kos apa-apa. Proses pendakwaan akan dijalankan oleh Timbalan Pendakwaraya.

Tapi bagi orang yang maaki hamun kita tu, dia terpaksa keluarkan kos dia sendiri, untuk lantik peguambela yang akan mewakilinya. Dia kena bela diri kalau dia minta dibicarakan dalam pertuduhan jnayah terhadapnya.

Kalau dia didapati bersalah, dia mungkin akan dihukvm pnjara dan denda. Tapi harus diingat, kalau dia dikenakan denda pun, denda tersebut dibayar kepada mhkamah. Kita sebagai mngsa maaki hamun dan caci cerca, tak dapat satu sen pun.

Sebaliknya kalau kita nak hukvm dengan cara suruh dia bayar wang gantirugi, maka kita ambil tindakan menurut undang-undang sivil.

Lantik peguam, peguam akan hantar Notis Tuntutan. Jika dia buat deekkk, failkan Writ Saman di mhkamah sivil. Dia sebagai Defendan kemudiannya akan melalui proses perbicaraan.

Untuk tindakan begini, kita perlu keluarkan kos sendiri untuk melantik peguam. Proses perbicaraan akan dijalankan oleh peguam yang mewakili kita.

At the same time, orang yang kita saman tu juga terpaksa keluarkan kos dia sendiri, untuk lantik peguam yang akan mewakili dirinya di mhkamah.

Kalau dia didapati liable di mhkamah sivil, dia sebagai Defendan akan diarahkan oleh mhkamah untuk bayar gantirugi dalam bentuk wang kepada Plaintif. Kita sebagai mngsa maaki hamun dan caci cerca, akan dapat wang gantirugi tersebut.

Kalau tanya saya, kalaulah saya berada di tempat wanita yang dicaci maaki tersebut, saya buat police report dulu. Ianya free, tak perlu keluarkan kos.

Semua elemen jnayah dalam seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dah fulfilled. Harap-harap si pencaci tu ditangkap dan didakwa la. Pandai-pandailah dia bela diri di mhkamah.

Kalau polis tak teruskan kes for whatever reason, baru saya failkan saman sivil di mhkamah sivil. Lagipun ada had tempoh 6 tahun untuk failkan saman.

Ini yang orang tua-tua kata, kerana mulut badan binasa.

Baru Jer Individu Nak Saman, Ini Reaksi Mengejut Eira Aziera. Air Mata Jatuh Bercucuran

Tampil memberi respon, Eiira telah muncul dalam video terbaru memohon maaf kepada semua terlibat.

” Assalamualaikum.

” Pertama sekali, Permohonan Maaf Secara Terbuka dari Eiira ini dibuat berikutan terdapat Dua (2) insiiden yang tular ketika Eiira membuat ‘Live’ di Facebook Eira Azira di mana insiiden pertama yang tular adalah berkenaan Restoran 35 di Melaka dan insiiden kedua melibatkan kata-kata berunsur kes4t iaitu (Body Shaming) terhadap individu/Pemilik Akaun Facebook yang bernama Suharnizan Md Sidek.

” Jujur Eiira katakan, SALAH TETAP SALAH. Sebagai individu yang jauh lebih muda Eiira seikhlas hati memohon maaf sebab pada ketika itu Eira gagal mengawal emosi dan amarah sehingga tutur dan kata Eiira telah menyinggung hati banyak pihak.

” Insiiden-insiiden tersebut telah menyebabkan ramai Follower Eiira yang Eiira sayang telah berkecil hati dan sekaligus timbul pelbagai salah faham dan prasangka buruk.

” Beri Kesan Kepada Ahli Keluarga, Suami

” Insiiden yang tular ini juga telah memberikan kesan yang amat dalam pada seluruh ahli keluarga Eiira, Sahabat-sahabat, terutamanya Suami Eiira dan Anak Eiira Qalesya serta agen-agen Klubna Laleh dan Miruku di seluruh Malaysia.

” Eiira secara peribadi sangat kesal dan berilah peluang pada Eiira untuk Eiira cuba memperbaiki diri Eiira, tutur dan kata Eira pada hari-hari yang mendatang. In Shaa Allah

” Permohonan maaf ini dibuat seikhlas hati Eiira dan kepada kalian semua yang telah memberikan komen-komen Negatif terhadap Eiira sejujurnya Eiira telah berlapang dada dan maafkan semua.

” Kerana anda semua berhak untuk berasa kecewa dengan Eiira. Keputusan Eiira untuk tampil membuat permohonan maaf terhadap kedua-dua pihak ini dan juga memberi kemaafan untuk anda semua membuatkan Eira lebih tenang menghadapi ujian ini. In Shaa Allah

” Eiira berharap agar PEMILIK RESTORAN 35 di Melaka dan Pemilik Akaun Facebook SUHARNIZAN MD SIDEK serta seluruh ahli keluarga yang terkesan dengan perbuatan Eiira dapat memaafkan kesalahan Eiira yang dibuat samada secara sengaja mahupun tidak sengaja melalui posting “Live” di Facebook yang terlibat.

” Akhir kata dari Eiira,

” …Maaf adalah tanda keikhlasan selepas melakukan kesilapan. Kerana manusia tidak pernah lari dari melakukan kesalahan. Manusia tidak sempurna begitu juga saya Eiira Azira..”

” Wasalam. 15 September 2020,” akhiri Eiira