Siti Kassim ‘Dilepaskan’ Atas Dkwaan HaIang Tugas Pegawai JAWI.

KUALA LUMPUR – Mhkamah Majistret hari ini telah melepaskan dan membebaskan peguam kontr0versi, Siti Zabedah Kassim atau lebih dikenali sebagai Siti Kassim di sini hari ini.

Siti Kassim sebelum ini didkwa atas kesaIahan dengan sengaja menghaIang Pegawai Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) menjalankan tugas menjalankan kerja mereka dalam satu majlis anjuran kumpulan tr4nsgender.

H4kim Mhkamah Majistret, Tawfiq Affandy Chin memvtuskan pihak pendkwaan gagaI membuktikan ke$ prima facie terhadap Siti Kassim.

Sebelum itu, pada 23 Jun 2017, Siti Kassim mengaku tidak bersaIah sebaliknya mahu dibicarakan atas pertvduhan di bawah S3ksyen 186 Kanun Kes3ksaan.

Sebuah s3rbuan tersebut dilakukan pada satu acara tr4nsgender pada April 2016 di Hotel Renaissance, Kuala Lumpur di mana Siti Kasim hadir sebagai tetamu.

Sebanyak enam orang saksi telah dipanggil untuk memberikan keterangan dan setelah penelitian terhadap keterangan saksi dan beberapa bukti namun pendkwaan gagaI membuktikan dkwaan terhadap Siti Kassim.

Siti Kassim dikatakan telah memperkenalkan dirinya sebagai seorang peguam yang dijemput oleh penganjur ketika s3rbuan dilakukan oleh Pihak Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) dan memberikan kerjasama yang baik kepada pegawai JAWI.

“Dalam keterangan saksi juga mengatakan Siti Kassim telah memberikan kerjasama yang baik apabila pegawai JAWI meminta semua untuk duduk dan Siti Kassim juga memberikan kerjasama t4npa sebarang haIangan,” kata Tawfiq.

Dalam pada itu, Siti Kassim ketika keluar dari bilik bicara sempat menunjukkan tanda bagus sambil tersenyum kepada wakil-wakil media.

Ketika ditemui, aktivis itu berkata, keputusan oleh mhkamah adalah satu kemenangan besar yang mendapat keizinan Allah kepadanya.

“Saya dari awal tid4k perlu did4kwa atas ke$ ini malah ada saksi memberi keterangan poIis mendapat arahan dari ‘atas’ menvduh saya,” katanya lagi.

Sumber: MalaysiaGazette