Individu yang menjalani kuarantin terima makanan malam yang mengandngi daging babi

IPOH – Seorang individu yang menjalani kuarantin di sebuah hotel di sini kesal dihidangkan makanan yang mengandungi daging babi.

Perkara itu dikongsi individu tersebut di laman sosial pada Sabtu selepas terkejut apabila hidangan makan malam yang disangka ayam rupa-rupanya daging babi.

“Kebanyakan makanan yang disediakan tidak berlabel dan ketika ditanya kakitangan memberi jaminan hidangan berkenaan ialah ayam ketika ditanya.

“Saya terus mesej pihak bertanggungjawab tetapi tiada maklum balas menyebabkan saya menemui penyambut tetamu memaklumkan perkara tersebut selain menerima layanan tidak sewajarnya daripada pihak hotel,” katanya.

Individu yang bukan beragama Islam itu mendakwa telah membelanjakan lebih RM1,000 untuk menjalani tempoh kuarantin di hotel berkenaan.

Pengarah Majlis Keselamatan Negara Perak, Khairul Ridzuan Mat Said berkata, pihaknya sedia maklum dengan isu tersebut dan menyerahkan kepada pihak polis untuk jalankan siasatan.

Jelasnya, segala urusan berkaitan makanan, penginapan dan keperluan asas penghuni di pusat kuarantin adalah tanggungjawab di bawah agensi terlibat.

“Jawatankuasa yang bertanggungjawab daripada agensi ini mungkin akan menyemak semula adakah perkara ini benar atau tidak,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner A Asmadi Abdul Aziz berkata, pihaknya tidak menerima sebarang laporan berhubung dakwaan itu.

Paparan yang tular di laman Facebook.

May be an image of text

Pada label ade tulis Makan Serta Merta.

May be an image of text that says 'Fair Park Hotel MAKAN SERTA MERTA (211805 Katerer Lian Wan Tempat Makan Bimbit Katerer: 012-5061714 disediakan 5-15 pn Tarikh Meal: Amaran: Es0up Pastikan makan dalam tempoh jam selepas dimasak dan dihidangkan'

Katanya, hasil siasatan mendapati berlaku salah faham apabila pengadu seorang vegetarian dibekalkan makanan tersebut.

“Atas sikap prihatin dibimbangi diterima oleh penghuni beragama Islam, pihak pengurusan telah melantik dua katerer berlainan untuk urusan menyiapkan makanan halal dan tidak halal.

“Meja pun diasingkan apabila makanan dihantar. Tidak timbul lagi isu penghuni Islam terima makanan tidak halal setakat ini. Kita menasihatkan agar semua pihak bertenang kerana isu timbul hasil salah faham,” katanya.

Antara komen netizen.

Wan – Mcm mana hotel mcm ni boleh dipilih sebagai tempat kurantin yg x memahami kehendak umat islam diNegara yg Agama rasminya Islam.X diberikan syarat atau penerangan ke sebelum dipilih sebagai hotel tempat kurantin.

Bengkel Murah Rezqi – senang cerita masa kuarantin bagi makanan halal je semua takkan dalam masa kuarantin kalau tak makan babi boleh mati adoiii lahh..kuarantin 14 hari je kan..order makanan dari yang muslim saja time kuarantin tak kan lah masa kuarantin kalau makan makanan muslim boleh mati…

Atiah Md Yusof – SOP pemilihan hotel? SOP perlu Hotel patuh?Tengok format Label Makanan Standard Katerer… Keseluruhannya dlm bahasa Melayu, tang “Jenis Makanan”: ditulis “MEAL:” Apa lagi Katerer tenyeh la Pork, Egg & Soup.Halus betul saikologi…Yang terima tengah lapar, baca tang atas sekali kat label tu “MAKAN SERTA MERTA” pulak. Dalam kepala otak… Ya tak ya juga, lambat makan, sejuk pulak nanti! Terus tak sempat baca MEAL: tutuh ngap ngap… Nasib baik yg terkena ni boleh baca dan faham, Pork tu apa! Kalau kena kat yg alpa…Boleh bayangkan tak? Macam purposely je pulak Label Makanan ditaipsusun begitu rupa…!? 🤔Tiada Pegawai Petugas/Pemantau KKM ke di tapak pusat kuarantin untuk diajukan kes?

Kamaludin Ismail – Apa sudah jadi ini? Makin jadi caca merba pengurusan pentadbiran sekarang……. lepas satu timbul lagi satu ketidakpekaan tentang sensiteviti umat Islam.

Hartanah Kedah Penang  – makan serta merta supaya org tak perasan tu babiy,dah knyang erkkkk bru tau ooo ini babiy rupanya,,siap amaran2 bagai mcm ada racun dlm tu,,tulis laa ‘sila makan sebelum tempoh 4 jam” kan sopan jurrrr

Zubir Abu – Sebab itu kalau premis makanan bkn muslim punya jgn masuk walaupun ada tanda halal atau no pork jgn main bantai je sama gak dgn supermarket tgk pekerja2 dia ramai muslim ke ramai non muslim terutama bahagian makanan basah ayam atau daging jgn main percaya je

Mirul Din – Ini untuk makanan org bukan islam, label tu ada mention katerer nama org bukan islam. Yg post pon bukan org islam, dgn erti kata lain, hotel tu order makanan luar bukan hotel yg masak.. brenthavani ni bukan nama islam jugak cuma dia pon xmakan daging babi..

Sumber Sinar harian/olahan RJ

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: