C0vid msh belum tamat, Virvs P0li0 pula dikesan di Malaysla. Lni Pendedhan Terkini D r Noor Hisham

MALAYSIA: Hari ini kec0h mengatakan bahawa vlrus poli0 dikesan di Labuan, Malaysia. Berikut kami kongsikan laporan akhbar dan media pada hari ini berkaitan perkara tersebut.

Menurut satu laporan dari Sabahpost dengan tajuk: Vlrus Poli0 dikesan di Labuan. Dengan mengatakan bahawa Kementerian Kesihatan (KKM) mengesan vlrus polio dalam sampel air kumbahan yang diambil di Labuan susulan daripada aktiviti survelan persekitaran menerusi persampelan yang diperluaskan ke 64 lokasi di seluruh Malaysia.

Namun menurut, Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Noor Hisham Abdullah mengatakan bahawa pengesanan vlrus itu disahkan oleh Makmal Rujukan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di Australia.

Namun kita harus bersyukur setakat ke hari ini tiada kes dikesan di kawasan terbabit. Menurut Dr Noor Hisham tiada kes dalam kalangan penduduk Labuan setakat hari ini berdasrakan kepada survelan Acute Flaccid Paralysis (AFP).

Selain itu, saringan dibuat keatas 41 orang kank-kank sihat berumur bawah 5 tahun secara rawak dibuat juga tidak menemui kes.

Oleh itu, Dr Noor Hisham meminta kepada ibu bapa membawa anak berumur bawah 13 tahun bagi menerima vaksln oral poli0 mengikul jadual yang dimaklumkan oleh pihak Jabatan Kesihatan Labuan.

Setakat ke hari ini, tiada lagi penambahan kes poli0 di Sabah dan bilangan kes yang disahkan poli0 melalui ujian makmal adalah kekal 4 kes sehingga ke hari ini.

Dr Noor Hisham menambah bahawa sekiranya ada kank-kank yang tidak dapat suntikan vaksln polio, maka ibu bapa dinasihatkan berbuat demikian dengan cepat.

Vaksln poli0 yang diberikan adalah secara suntikan dalam bentuk vaksin lima serangkap yang mengandungi komponen antigen difteria, tetanus, pertussios polio dan Haemophilus influenzae type bperlu diambil mengikut jadual yang ditetapkan pada umur 2,3 5 dan 18 bulan

Sumber : mysumber